Magyarkeszi Község Önkormányzati képviselő-testületének 2/2019 (I.30.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásokról

Hatályos: 2019. 02. 01- 2022. 12. 31

Magyarkeszi Község Önkormányzati képviselő-testületének 2/2019 (I.30.) önkormányzati rendelete

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásokról

2019.02.01.

Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontja, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 19. pontjában, valamint a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény (továbbiakban: Vgtv.) 44/C. § (2) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § Magyarkeszi Község Önkormányzata a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására, és ártalommentes elhelyezésére helyi közszolgáltatást szervez, és e tevékenységek ellátásáról a helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Magyarkeszi község közigazgatási területén lévő, szennyvíz közcsatornával el nem látott területen, vagy közcsatornával ellátott, de arra nem csatlakozó ingatlanokon elhelyezett építményekben keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elhelyezésére, valamennyi ilyen építmény tulajdonosára, használójára, birtokosára, kezelőjére (továbbiakban: tulajdonos) függetlenül attól, hogy az természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

3. § A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelését, azaz összegyűjtését, elszállítását és ártalommentes elhelyezését a Magyarkeszi Község Önkormányzatával közszolgáltatási szerződést kötött Lackó Motor Bt. (709 Tamási, Deák F. u. 15.) végzi.

E rendelet alkalmazásában:

4. § (1) Nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz fogalma: olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból- közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában- gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából.

(2) Ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, illetve tulajdonközösség, akinek/amelynek ingatlanán nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz keletkezik, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, birtokosa, kezelője vagy használója az ingatlannak.

(3) Háztartás: minden olyan ingatlan, amely a lakhatás, pihenés, üdülés célját szolgálja, a tulajdonviszonyokra tekintet nélkül.

(4) Ártalmatlanító hely: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanítását szolgáló, kizárólag erre a célra létesített és az Önkormányzat által kijelölt lerakóhely, létesítmény.

(6) Hulladékkezelési tevékenység: a hulladék gyűjtése, szállítása, előkezelése, tárolása, hasznosítása és ártalmatlanítása.

(7) Közszolgáltató: Magyarkeszi község közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz helyi közszolgáltatása ellátására a 3. §-ban meghatározott, arra kizárólagosan feljogosított hulladékkezelő.

(8) Közszolgáltatási díj: az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatás igénybevételéért a Közszolgáltatónak fizetendő, az Önkormányzat rendeletében meghatározott ellenérték.

Az ingatlantulajdonosok és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei

5. § A közszolgáltató köteles:

a) ügyfélszolgálati és ügyeleti feladatokat ellátni,

b) a közszolgáltatás ellátásához kapcsolódó nyilvántartási rendszert vezetni,

c) a közszolgáltatás teljesítéséhez szükséges mennyiségű és minőségű jármű, gép, eszköz, berendezéssel rendelkezni valamint a szükséges létszámú és képzettségű szakembert alkalmazni.

6. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, vagy onnan származó, illetve közműhálózatba nem vezetett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízet - a külön jogszabályban meghatározott műszaki és közegészségügyi előírások, illetve az ingatlan tulajdonosára vonatkozó hatósági előírások szerint – gyűjteni.

(2) A tulajdonos köteles az (1) bekezdés szerint gyűjtött nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz tekintetében a közszolgáltatást igénybe venni, a hulladékot a jelen rendelet 3. §-ban megjelölt Közszolgáltatónak átadni és részére a rendelet szerinti közszolgáltatási díjat megfizetni.

(3) Az ingatlantulajdonos a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását arra jogosulatlan személlyel nem végeztetheti.

(4) A lakossági nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz elszállítását az ingatlantulajdonosnak kell a Közszolgáltatónál megrendelni, melynek a Közszolgáltató köteles 3 munkanapon belül eleget tenni.

(5) Az ingatlantulajdonos köteles a közszolgáltatás elvégzéséhez szükséges feltételeket biztosítani.

(6) Amennyiben az ingatlan tulajdonosi, használati viszonyaiban változás következik be, úgy az új tulajdonos, vagy használó a korábbi tulajdonossal egyetemlegesen köteles a változás tényét 15 napon belül írásban bejelenteni a Közszolgáltatónak. A változás bejelentésével egyidejűleg az új tulajdonos és a Közszolgáltató között a közszolgáltatási szerződés létrejön.

A közszolgáltatási szerződés létrejötte, tartalmi elemei

7. § (1) A helyi kötelező közszolgáltatásra vonatkozó közszolgáltatási szerződés létrejön:

a) a Közszolgáltatónak a közszolgáltatás ellátására vonatkozó rendelkezésre állási készségének bizonyításával, és a közszolgáltatás első igénybevételével vagy

b) a közszolgáltatás igénybevételére irányuló szerződés, írásba foglalásával.

(2) A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:

a) a felek megnevezése

b) a szerződés tárgya,

c) a közszolgáltatás megkezdésének időpontja, a szerződés időbeli hatálya,

d) a közszolgáltatás díja,

e) a közszolgáltatási díj megállapításának, számlázásnak és megfizetésének módja,

f) a közszolgáltatás teljesítésének feltétele,

g) egyéb, a szerződő felek által lényegesnek tartott feltételek.

(3) A közszolgáltatás feltételeiben, rendjében bekövetkezett változásokról a Közszolgáltató az ingatlantulajdonost – a változás bekövetkezte előtt 15 nappal – írásban, vagy hirdetmény útján köteles tájékoztatni.

A közszolgáltatás díja

8. § (1) A hulladékszállításba bekapcsolt ingatlantulajdonosok a közszolgáltatásért a Közszolgáltató által kiállított számla alapján díjat kötelesek fizetni.

(2) A Közszolgáltatót megillető közszolgáltatási díj 44/D. § (6) bekezdésében foglaltak figyelembevételével egytényezős. A díj legmagasabb mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A közszolgáltatás díját tartalmazó számla adataival, illetve összegszerűségével kapcsolatban az ingatlantulajdonos a Közszolgáltatónál kifogást emelhet, melynek a számla kiegyenlítésével kapcsolatban halasztó hatálya nincs.

(4) Az írásban tett kifogásra, a Közszolgáltató 30 napon belül írásban köteles válaszolni.

(5) Az ingatlantulajdonost terhelő hulladékkezelési közszolgáltatás díjának hátraléka adók módjára behajtható köztartozás. A közszolgáltatás díja hátralékának kezelésére a Vgtv. 44/E. §-ában foglaltak az irányadók.

Adatszolgáltatási, nyilvántartási kötelezettség

9. § (1) A rendelet alapján a folyékony hulladékgazdálkodási közszolgáltatás igénybevételére köteles ingatlantulajdonosokról a Közszolgáltató nyilvántartást vezet az azonosításához szükséges adatok feltüntetésével.

(2) Az ingatlantulajdonos a közszolgáltatási szerződés megkötéséhez szükséges, a Vgtv. 44/C. § (2) bekezdés g) pontjában meghatározott személyes adatait és – amennyiben az nem azonos a szolgáltatás igénybevételének helyével - a számlázási címet köteles a Közszolgáltató felhívására, valamint személyes adatainak változását követően 15 napon belül bejelenteni.

(3) A Közszolgáltató a személyes adat kezelése során köteles az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően eljárni.

Záró rendelkezés

10. § (1) A rendelet 2019. február 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

1. melléklet a 2/2019. (I. 30.) önkormányzati rendelethez

1. Magyarkeszi községben a települési folyékony hulladék kivételezés és elszállítás nettó díja köbméterenként:

- lakossági szolgáltatás esetén: 1.811,02-Ft;
- közületi szolgáltatás esetén: 1968,50,-Ft..

2. Az 1. pontban írt összegeket a mindenkori általános forgalmi adó terheli.