Magyarkeszi Község Önkormányzati képviselő-testületének 9/2019 (IX.13.) önkormányzati rendelete

A SZOCIÁLIS TŰZIFA TÁMOGATÁS HELYI SZABÁLYAIRÓL

Hatályos: 2019. 09. 14- 2020. 04. 29

Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdése alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában,  a 32. § (3) bekezdésében, a 47. § (1) bekezdés c) pontjában, és a (3) bekezdése alapján és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdése 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól a következőket rendeli el:

I. fejezet


A támogatásra vonatkozó általános szabályok


1. A rendelet célja, hatálya


  1. §


(1) E rendelet hatálya a Magyarkeszi közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, annak hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. §-ában meghatározott személyekre terjed ki.


(2) Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) települési támogatásként szociális célú tüzelőanyag támogatást biztosít  Magyarkeszi Község Önkormányzatának (továbbiakban: Önkormányzat) a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény 3. számú mellékletének I. 9. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó BMÖGF/51-41/2019. számú támogatói okirata alapján az Önkormányzatnak nyújtott 3977640,- Ft támogatásból és az Önkormányzat által biztosított saját forrásból vásárolt tűzifa erejéig.

1.A támogatás feltételei

2. §

(1) Az önkormányzat minimum  1 m³ maximum 5 m³ vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosíthat annak a személynek, aki

a) aktív korúak ellátásában részesül, vagy

b) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

c) időskorúak járadékára jogosult, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak minősül, vagy

e) 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy

f) ápolási díjra jogosult, vagy

g) az önkormányzat által nyújtott lakásfenntartási települési támogatásban részesül vagy

h) közgyógyellátsára jogosult, vagy

i) rendszeres szociális segélyben részesül, vagy

j) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg, vagy

k) 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) A tűzifa támogatás megítélésnél elsődleges szempont a 2. § (1) bekezdésében foglalt minél  több feltétel megléte, majd a lakóingatlanban élő családok egy főre eső jövedelme.


  1. §


(1) Nem jogosult szociális tűzifa támogatásra -függetlenül a 2 §-ban meghatározott feltétel teljesülésétől – az a személy, család

a) aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos és az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett,

b) azon ingatlan vonatkozásában, amely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető. Ellentétes állítás esetén környezettanulmány szükséges.

(3) A tűzifa támogatásban részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

3. A támogatás igénylésének menete


4. §


(1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul. A kérelmeket 2019. október 31. napjáig lehet benyújtani.

(2) A támogatási kérelmekről a Képviselő-testület határozattal dönt legkésőbb 2019. november 15. napjáig.

(3) A döntést követően a polgármester 2020. február 17. napjáig gondoskodik a tűzifa kiszállításáról.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult e rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja.

5. §


A támogatás kizárólagos forrása az Önkormányzat részére megállapított támogatás, valamint az Önkormányzat által biztosított saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 2. § meghatározott feltételeknek megfelelnek-e és a 4. §-ban meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

II.


Záró rendelkezések


6. §


A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és 2020. április 30. napján hatályát veszti.


Magyarkeszi, 2019. szeptember 12.



Szabó Márta                                                                          Kovács Erzsébet

jegyző                                                                                    polgármester


A rendeletet kihirdettem: 2019. szeptember 13.


Szabó Márta

jegyző