Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérleti díjáról

Hatályos: 2023. 04. 18- 2023. 04. 18

Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (IV. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati lakások bérleti díjáról

2023.04.18.

Magyarkeszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 5. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 20. § (2) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1) és (3) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 36. § (2) bekezdésében, valamint 42. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Magyarkeszi Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő lakásokra (a továbbiakban: lakás) terjed ki.

2. A bérbeadói jogok gyakorlása

2. § A lakások és helyiségek vonatkozásában a bérbeadói jogkör gyakorlója Magyarkeszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület).

MÁSODIK RÉSZ

A LAKÁSBÉRLET SZABÁLYAI

3. A lakásbérleti jogviszony létesítése

3. § (1) Az önkormányzati lakásokat

a) egyedi kérelmek alapján (elsősorban szolgálati jelleggel), vagy

b) kötelező elhelyezési feladat ellátásához lehet hasznosítani.

(2) Az önkormányzatnak szociális helyzet alapján bérbe adható lakása nincs.

4. § (1) A lakásbérleti jogviszonyt a Bérbeadó és a bérlő írásba foglalt szerződése hozza létre.

(2) A lakásokra a hasznosítás módjától függetlenül csak határozott idejű – legfeljebb 5 éves – bérleti szerződés köthető.

(3) Önkormányzati lakás nem lakás céljára bérbe nem adható.

(4) A bérbe adott lakást csak lakás céljára szabad hasznosítani és használni.

4. A felek jogai és kötelezettségei

5. § (1) A lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni, mely feltételt a szerződésnek tartalmaznia kell, azzal a kikötéssel, hogy a bérlő a lakásból történő két hónapot meghaladó távollétét és annak időtartamát köteles írásban a bérbeadó részére bejelenteni.

(2) A lakásbérleti szerződés megkötését követő 15 napon belül a bérlő köteles a bérleményre vonatkozó közüzemi szerződéseket, hulladékkezelési közszolgáltatási szerződést megkötni.

(3) A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente kétszer - a bérlő szükségtelen zavarása nélkül - ellenőrzi. A bérlő köteles tűrni az arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást és az ellenőrzést. Ez a rendelkezés megfelelően irányadó a rendkívüli káresemény, vagy a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén.

(4) A bérbe adott lakások bérlőinek a bérletre vonatkozó jogosultságát a bérleti szerződés fordulónapján a bérbeadó évente felülvizsgálhatja.

(5) A felülvizsgálatban a bérlő köteles közreműködni, így különösen a jogosultsági feltételek fennállására vonatkozóan adatot szolgáltatni, igazolást becsatolni, nyilatkozatot tenni.

(6) Amennyiben a bérlő a (2) pontban rögzített kötelezettségének felszólítás ellenére sem tesz eleget, vele szemben a bérleti jogviszony felmondással megszüntethető.

6. § (1) A bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakítja, korszerűsíti, felújítja.

(2) A megállapodásnak tartalmaznia kell az elvégzendő munkák

a) pontos megnevezését, megjelölését,

b) befejezésének határidejét,

c) költségeit és azok megfizetésének feltételeit, módját,

d) valamint azt, hogy a munkálatok megkezdéséhez szükséges hatósági engedélyt a bérlő köteles megkérni.

(3) A bérlő által elvégzett munkálatok számlákkal igazolt ellenértékét a bérbeadó akképpen téríti meg, hogy a bérlőt mindaddig mentesíti a lakbér fizetése alól, amíg az így elengedett lakbér összege el nem éri a ráfordítás számlával igazolt értékét. A bérletidíj-mentes időszak nem lehet hosszabb a bérlet időtartamának felénél.

(4) A lakás átalakítását, korszerűsítését követően a lakásbérleti szerződést - a lakbér összegére is kiterjedően - módosítani kell, ha a lakás komfortfokozata, illetve használati értéke megváltozott, vagy a munkák költségeit a bérbeadó viselte.

7. § (1) A Bérbeadó és a bérlő írásban megállapodhatnak abban, hogy a lakásbérleti szerződés megszűnésekor a lakást és berendezéseit a Bérbeadó teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá.

(2) A munkák elvégzését követő 15 napon belül a ténylegesen felmerült költségek alapján a bérbeadó és a bérlő egymással elszámol.

5. A lakbér mértéke

8. § (1) A lakbér egy m2-re eső havi mértékét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A havi lakbér összege az egy m2-re eső havi lakbér mértékének és a lakás m2-ben megállapított alapterületének a szorzata.

(3) A lakás közüzemi díjai, közös költsége a bérlőt terhelik e rendelet 5. § (2) bekezdése szerint, amelyekkel kapcsolatos díjfizetési kötelezettségének bérlő a szolgáltatóval kötött külön megállapodás szerint köteles eleget tenni.

6. A bérleti jogviszony megszűnése

9. § (1) A bérleti jogviszony megszűnésekor a bérlő külön felszólítás nélkül, mindennemű elhelyezési, és térítési igény mellőzésével a lakást köteles kiüríteni, elhagyni és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban visszaadni bérbeadó részére.

(2) Amennyiben a bérlő a bérleti jogviszony megszűnését követő 10 napon belül nem tesz eleget az (1) bekezdésben foglaltaknak, jogcím nélküli lakáshasználóvá válik.

(3) A visszaadott lakás rendeltetésszerű használatra akkor alkalmas, ha a lakás és a hozzá tartozó helyiségek, valamint udvar tiszta, esztétikailag rendezett, a szokásos, továbbá leltár szerinti felszerelési, berendezési tárgyaiban hiány nem tapasztalható, és azok üzemképesek.

(4) A bérbeadónak a lakás visszaadásakor fel kell mérnie a lakás, valamint bennmaradó felszerelési és berendezési tárgyainak tényleges állapotát. Az esetleges hibákat, hiányosságokat és a megállapításokat írásba kell foglalni.

10. § (1) Ha a bérleti jogviszony a bérlő halála miatt szűnt meg és nincs a lakásbérleti jog folytatására jogosult személy, az örökös köteles a bérlő lakásban maradt vagyontárgyait a bérlő halálát követő 30 napon belül elszállítani.

(2) Ha az örökös a (1) bekezdésben megállapított kötelezettségének határidőre nem tesz eleget, a vagyontárgyakat bérbeadó - az örökös költségére és veszélyére - raktárban, vagy arra alkalmas más helyiségben helyezi el. Ennek során a hagyatéki tárgyakról - az erre vonatkozó szabályok szerint - leltárt kell felvenni.

(3) Ha az elhalt bérlőnek lakbér-, vagy díjhátraléka keletkezett, akkor a bérbeadó köteles azt hagyatéki teherként bejelenteni.

(4) Ha a lakásbérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetése során, ha a 6. §-ban szereplő felújításból maradt még lelakandó összeg, a bérbeadó az összeget pénzbeli térítésként fizeti meg.

(5) A pénzbeli térítés a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, leltár szerint történő visszaadását követő 15 napon belül kerül kifizetésre.

(6) A bérlő lakbér- vagy díjhátralékából eredő tartozását a bérlőnek járó pénzbeli térítésbe be kell számítani.

(7) A bérlőt a lakásbérleti szerződés bérlői felmondással történő megszűnése esetén pénzbeli térítés nem illeti meg.

7. Szolgálati jelleggel történő bérbeadás

11. § (1) Lakás szolgálati jelleggel annak adható bérbe:

a) aki Önkormányzat költségvetési szervével, intézményével, gazdasági társaságával (e rendelet vonatkozásában: szervezetével) közszolgálati, közalkalmazotti vagy munkajogviszonyban (a továbbiakban együtt: munkavégzésre irányuló jogviszonyban) áll,

b) aki és akivel együtt költöző személyek a bérleti ajánlat benyújtásakor, valamint az azt megelőző 5 éven belül az Önkormányzat közigazgatási területén lakástulajdonnal, önálló lakásegységnek minősülő, használat szerint megosztott lakás résztulajdonával, lakástulajdonon fennálló haszonélvezeti joggal, egyéb használati joggal nem rendelkeznek, illetve nem rendelkeztek.

(2) Több kérelmező esetén elsőbbséget élvez:

a) aki az építésügyi, illetve egészségügyi hatóság szerint műszakilag elavult, vagy egészségügyi szempontból nem megfelelő lakásban él,

b) aki vagy akivel együtt költöző személy tartós betegségben, súlyos egészségkárosodásban vagy testi fogyatékosságban szenved,

c) aki háztartásában 3 vagy több gyermeket nevel,

d) a gyermekét egyedül nevelő szülő, vagy más törvényes képviselő.

(3) A lakásbérleti jogviszony a munkavégzésre irányuló jogviszony fennállásáig, de legfeljebb 5 éves határozott időtartamra szól.

(4) A lakás bérleti joga nem cserélhető el, a bérleti jogviszony megszűnését követően a befogadott személy a lakásra nem tarthat igényt.

8. Elhelyezési kötelezettség teljesítése

12. § (1) A polgármester kijelölheti a lakás bérlőjeként azt a személyt, akinek a lakása elemi csapás következtében elpusztult, vagy az építésügyi hatóság életveszély miatt annak kiürítését rendelte el, vagy akinek elhelyezésére az Önkormányzat egyéb jogszabály rendelkezése alapján köteles, ha e személy saját elhelyezéséről nem tud gondoskodni. A meghatározott időtartam az elpusztult lakás felépítéséig, helyreállításáig, vagy az életveszély elhárítása időpontjáig tarthat, de 5 évnél hosszabb nem lehet.

(2) Az (1) bekezdés alapján kötött szerződés lejártakor a Bérbeadó újabb, legfeljebb öt évre szóló határozott időtartamra köthet bérleti szerződést, ha a bérlő saját elhelyezéséről még mindig nem tud gondoskodni.

(3) A lakás bérleti joga nem cserélhető el, a bérleti jogviszony megszűnését követően a befogadott személy a lakásra nem tarthat igényt.

13. § Hatályát veszti az önkormányzat tulajdonában lévő lakások bérleti díjáról szóló 8/2013. (VI. 6.) önkormányzati rendelet, valamint a Magyarkeszi Községi Önkormányzat tulajdonában lévő lakások vonatkozásában a felek jogai é kötelességeiről szóló 7/1995. (III. 14.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. április 18-án lép hatályba.

1. melléklet a 4/2023. (IV. 17.) önkormányzati rendelethez

Bérleti díjak

Szolgálati lakás megnevezése

Szolgálati lakás címe

Alapterület

Bérleti díj/m2/hó

Bérleti díj/hó

1

Háziorvosi

Köztársaság utca 16.

94 m2

680,- Ft

63920,- Ft

2

Fogorvosi

Béke utca 1.

74 m2

680,- Ft

50320,- Ft

3

Önkormányzati

Szabadság utca 2.

55 m2

680,- Ft

37400,- Ft