Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (V. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2020. évi költségvetés teljesítésének zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 29

a 2020. évi költségvetés teljesítésének zárszámadásáról

Általános indokolás

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 91. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a jegyző által előkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy a képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján a Képviselő-testület feladat- és hatáskörét a polgármester gyakorolja.

Hatásvizsgálat:

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján az előzetes hatásvizsgálattal a jogszabály előkészítője felméri a jogszabály változás előzetes következményeit.

A Tv. 17. § /2/ bekezdése alapján az előzetes hatásvizsgálat keretében az alábbi tényezők vizsgálata szükséges:

Társadalmi-gazdasági hatása:

A jelen zárszámadási rendelet-tervezet összeállításakor értékelésre kerültek mindazon feladatok, amelyek az önkormányzat 2020. évi költségvetésének végrehajtását befolyásolták, teljesítését megalapozták.

A zárszámadási adatok alapján megállapítható, hogy a 2020. évi költségvetésben kitűzött célok, feladatok teljesültek. A kiadásoknál a takarékosság és észszerű felhasználás volt a jellemző. Az önkormányzat 2020. évben is hitel felvétele nélkül gazdálkodhatott.

Környezeti, egészségi körülmények:

A rendeletben foglaltak végrehajtásának közvetlen egészségügyi, környezetre gyakorolt hatásai nincsenek, a jogszabályok által az önkormányzatok kötelezettségeként meghatározott ágazati feladatokat nem veszélyeztette.

Adminisztratív terheket befolyásoló hatása:

A zárszámadási rendelet-tervezet annak mellékletei és szöveges indoklása átfogóan határozták meg a 2020. évi feladatellátásokat, a feladatellátások során felmerülő adminisztratív terheket. Az adminisztráció erősítése abból a szempontból is indokolt, hogy a közpénzek felhasználása még fokozottabban átláthatóbb legyen, illetve, hogy a törvényességi előírásoknak eleget tegyen az önkormányzat.

Egyéb hatása: Nincs.

A rendelet megalkotásának szükségessége:

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1)-(2) bekezdései, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról a 368/2011.(XII. 31.) Kormányrendelet (Ávr).

A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények:

Ennek elmaradása esetén, az önkormányzat nem tenne eleget törvényi kötelezettségeknek. Ez maga után vonná többek között a normatív állami hozzájárulások esetleges felfüggesztését, zárolását, valamint az előző évi kötelezettség-vállalások teljesítésére nincs jogalap.

A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:

A rendelet-tervezet összeállításának tárgyi, személyi, szervezeti feltételei a Magyarkeszi Közös Önkormányzati Hivatalnál rendelkezésre álltak.

Részletes indokolás

Az 1–10. §-hoz

1. §-hoz

Magyarkeszi Község Önkormányzatának 2020. évi költségvetési kiadási és bevételi teljesítéseit tartalmazza.

2-9 §-hoz

A rendelet mellékleteinek felsorolását tartalmazza.

10. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.