Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 10. 27

Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (X. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.27.
a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól
Általános indokolás
A Belügyminiszter – az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével - pályázatot írt ki a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról. Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő- testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) az 50/2022. (VIII. 22.) önkormányzati határozatával döntött a pályázat benyújtásáról. A támogatás mértéke a társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból elmaradott, illetve az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települések jegyzékéről szóló 240/2006. (XI. 30.) Korm. rendelet melléklete alapján (melyben Magyarkeszi is szerepel) az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliséggel sújtott települési önkormányzat vonatkozásában, kemény lombos fafajta esetében 16 000 Ft/erdei m3+ÁFA.
A Képviselő-testület települési támogatásként szociális célú tüzelőanyag támogatást biztosít a téli rezsicsökkentés kiterjesztése érdekében a települési önkormányzatok 2021. évi szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása keretében a Belügyminiszter a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. számú mellékletének II. 2.2.1. pontjában szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó BMÖGF/349-16/2022. számú támogatói okirata alapján az Önkormányzatnak nyújtott 3600450,- Ft támogatásból és az Önkormányzat által biztosított saját forrásból vásárolt tűzifa erejéig.
Az önkormányzatnak rendeletben kell szabályoznia a szociális rászorultság feltételeit, az igénylés módját. A települési önkormányzat a szociális tűzifára való jogosultságról határozattal dönt.
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz és az 1. melléklethez
1. §-hoz
Tartalmazza az általános szabályokat, a rendelet célját, a területi és személyi hatályát.
2. §-hoz
Rögzíti a támogatás mértékét, a rászorultak körét, a támogatás feltételeit.
3. §-hoz
Rögzíti ki nem jogosult a támogatásra.
4. §-hoz
A támogatás odaítélésének menetét tartalmazza, kérelem alapján a képviselő-testület hoz döntést.
5. §-hoz
A támogatás forrását határozza meg.
6. §-hoz
A rendelet hatálybalépését és hatályon kívül helyezését határozza meg. Mivel ez a rendelet,
csak az idei évben meghatározott támogatásra érvényes, ezért az elszámolást követően célszerű a rendeletet rögtön hatályon kívül helyezni.
1. melléklethez
A kérelem formátuma és a szükséges benyújtandó mellékletek felsorolását tartalmazza.
2. melléklethez
Az átvételi elismervény mintája, mely kitöltve, aláírva az elszámolás kötelező eleme.