Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetés teljesítésének zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 23

Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (V. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.23.
a 2022. évi költségvetés teljesítésének zárszámadásáról
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a jegyző által előkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy a képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Hatásvizsgálat:
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) bekezdése alapján az előzetes hatásvizsgálattal a jogszabály előkészítője felméri a jogszabály változás előzetes következményeit.
A Tv. 17. § /2/ bekezdése alapján az előzetes hatásvizsgálat keretében az alábbi tényezők vizsgálata szükséges:
Társadalmi-gazdasági hatása:
A jelen zárszámadási rendelet-tervezet összeállításakor értékelésre kerültek mindazon feladatok, amelyek az önkormányzat 2022. évi költségvetésének végrehajtását befolyásolták, teljesítését megalapozták.
A zárszámadási adatok alapján megállapítható, hogy a 2022. évi költségvetésben kitűzött célok, feladatok teljesültek. A kiadásoknál a takarékosság és észszerű felhasználás volt a jellemző. Az önkormányzat 2022. évben is hitel felvétele nélkül gazdálkodhatott.
Környezeti, egészségi körülmények:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának közvetlen egészségügyi, környezetre gyakorolt hatásai nincsenek, a jogszabályok által az önkormányzatok kötelezettségeként meghatározott ágazati feladatokat nem veszélyeztette.
Adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A zárszámadási rendelet-tervezet annak mellékletei és szöveges indoklása átfogóan határozták meg a 2022. évi feladatellátásokat, a feladatellátások során felmerülő adminisztratív terheket. Az adminisztráció erősítése abból a szempontból is indokolt, hogy a közpénzek felhasználása még fokozottabban átláthatóbb legyen, illetve, hogy a törvényességi előírásoknak eleget tegyen az önkormányzat.
Egyéb hatása: Nincs.
A rendelet megalkotásának szükségessége:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) -(2) bekezdései, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról a 368/2011.(XII. 31.) Kormányrendelet (Ávr).
A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények:
Ennek elmaradása esetén, az önkormányzat nem tenne eleget törvényi kötelezettségeknek. Ez maga után vonná többek között a normatív állami hozzájárulások esetleges felfüggesztését, zárolását, valamint az előző évi kötelezettség-vállalások teljesítésére nincs jogalap.
A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
A rendelet-tervezet összeállításának tárgyi, személyi, szervezeti feltételei a Magyarkeszi Közös Önkormányzati Hivatalnál rendelkezésre álltak.
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz
1. §-hoz
Magyarkeszi Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetési kiadási és bevételi teljesítéseit tartalmazza.
2-8. §-hoz
A rendelet mellékleteinek felsorolását tartalmazza.
9. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.