Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztaság fenntartásáról

Hatályos: 2023. 07. 01

Magyarkeszi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.07.01.
a köztisztaság fenntartásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az állami hulladékgazdálkodási közfeladatok köre 2023. július 1-jétől jelentősen bővül. Az állam a közszolgáltatás országos szintű megszervezése helyett a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység és a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység teljeskörű ellátását veszi át. A közterületen elhagyott hulladék felszámolásának kötelezettsége ugyanakkor a Tv. 51. § (2) bekezdése értelmében (mint az Mötv. 13. § (1) bekezdés 5. pontjában foglalt köztisztasági feladat) 2023. július 1-től is önkormányzati feladat marad.
Előbbiekre figyelemmel a Magyarkeszi Község Önkormányzata vonatkozásában a hulladékgazdálkodási tárgyú önkormányzati rendelet felülvizsgálata megtörtént, melynek során megállapítást nyert, hogy Magyarkeszi Község Önkormányzati Képviselő-testületének a köztisztaságról, valamint a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatásról és annak kötelező igénybevételéről szóló 10/2004. (IX. 14.) önkormányzati rendelete, mind címében, mind egész tartalmában nem felel meg a hatályos jogszabályoknak, így annak hatályon kívül helyezése javasolt, ezzel egyidejűleg pedig új rendelet alkotása indokolt.
A rendelet hatályon kívül helyezi az állatok tartásáról szóló önkormányzati rendeletet is, mert a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 3. § alapján önkormányzati rendeletben nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes. Az állatok tartásáról magasabb szintű jogszabályok rendelkeznek.