Regöly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 2/2013. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 06- 2013. 11. 06

Regöly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2013. (XI. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról és a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 2/2013. (III. 5.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.11.06.

Regöly Község Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 107. §-ában kapott feladatkörében eljárva, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban Nvtv.) 3. § (1) bekezdés 6. pontjában, 5. § (2) bekezdés b)-c) pontjában, 6. § (5) bekezdésében, 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, 18. § (1) bekezdésében, továbbá az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) A rendelet 3. § (3) bekezdése a következő c)-d) ponttal egészül ki:

„c) vizek, közcélú vízi létesítmények

d) temető

e) játszóterek, egyéb közterületek”

(2) A rendelet 3. § (4) bekezdése hatályát veszti.

(3) A rendelet 3. § (5) bekezdése helyébe a következő (5) bekezdés lép:

„(5) Az önkormányzat forgalomképtelennek minősülő vagyonában nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyontárgyak felsorolását az 1. melléklet tartalmazza.
(4) A rendelet 3. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(6) A forgalomképtelen nemzeti vagyon az Nvtv. 6. § (1) és (4)-(5) bekezdéseiben foglaltak kivételével nem idegeníthető el, vagyonkezelői jog, jogszabályon alapuló, továbbá az ingatlanra közérdekből külön jogszabályban feljogosított szervek javára alapított használati jog, vezetékjog vagy ugyanezen okokból alapított szolgalom, továbbá a helyi önkormányzat javára alapított vezetékjog kivételével nem terhelhető meg, biztosítékul nem adható, azon osztott tulajdon nem létesíthető.”
(5) A rendelet 3. § (10) bekezdése d) pontja helyébe a következő d) pont lép:
„d) az önkormányzat többségi tulajdonában álló, gazdasági társaságban fennálló, helyi önkormányzati tulajdonban lévő társasági részesedés”

2. § A rendelet 4. § (4) bekezdése helyébe a következő (4) bekezdés lép:

„(4) Az üzleti vagyonba tartozó forgalomképes ingóságok és egyéb vagyontárgyak körét az önkormányzat vagyonleltára tartalmazza. Az önkormányzat gazdasági társaságban való részesedését a 4. melléklet tartalmazza.

3. § (1) A rendelet 5. § (3) bekezdése hatályát veszti.

(2) A rendelet 5. § (6) bekezdése első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az Nvtv. 11. § (16), valamint 13. § (1) bekezdésére figyelemmel az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben meghatározott, vagy bruttó 500 000 forint értékhatár feletti nemzeti vagyont vagy egyéb önkormányzati vagyont hasznosítani, tulajdonjogát átruházni, – ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.”

4. § A rendelet 5. § (10) bekezdése hatályát veszti.

5. § (1) A rendelet 6. § (2) bekezdése helyébe a következő (2) bekezdés lép:

„(2) Az ezen rendelet alapján korlátozottan forgalomképessé minősített vagyonelemek – a jegyző véleményezését követően – akkor idegeníthetők el, ha kihasználtságuk alacsony szintje, vagy magas fenntartási költségeik miatt rendkívül nagy terhet jelentenek az önkormányzat számára. Ha a vagyon használója az önkormányzat intézménye, a döntés előkészítésébe az intézmény vezetőjét is be kell vonni.”
(2) A rendelet 6. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(3) Az önkormányzat vagyonának kezelője Regöly Község Önkormányzata.
A helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében vagyonkezelő továbbá
a) önkormányzati társulás
b) költségvetési szerv vagy önkormányzati intézmény
c) köztestület
d) az állam, a helyi önkormányzat, az a)-b) pontban meghatározott személyek együtt vagy külön-külön 100 %-os tulajdonában álló gazdálkodó szervezet.”

6. § A rendelet 7. §-a helyébe a következő 7. § lép:

„7. §

Az üzleti vagyon hasznosítása és tulajdonjogának átruházása

(1) A képviselő-testület rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó, bruttó 1 millió forintot elérő, vagy azt meghaladó egyedi forgalmi értékű ingatlan vagyon, valamint önkormányzati ingó vagyon hasznosításáról, megszerzéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról és gazdasági társaságba történő beviteléről. A döntés előkészítése és arra javaslattétel a jegyző feladata.
(2) A képviselő-testület rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó ingatlan, valamint önkormányzati ingó vagyon tulajdonjogának átruházásáról, vagyonkezelésbe adásáról, valamint haszonélvezeti jog alapításáról.
(3) A polgármester rendelkezik a nem törzsvagyon körébe tartozó forgalomképes, bruttó 1 millió forint egyedi forgalmi értékhatár alatti önkormányzati ingó és ingatlan vagyon szerzéséről, megterheléséről, bérbeadásáról, használatba adásáról, melyről az azt követő első képviselő-testületi ülésen be kell számolnia.
(4) Az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások és helyiségek bérbeadása az idevonatkozó törvényben meghatározottak szerint történik.
(5) Az építési telkek, idegen tulajdonban lévő építmények (családi házak, nem lakás céljára szolgáló építmények) alatti önkormányzati földterületek értékesítésének feltételeit a képviselő-testület külön határozatban állapítja meg. Az elidegenítésről a telekigénylők számára igény bejelentési sorrendben, a családi ház-, és egyéb ingatlan tulajdonosok részére a felépítményen fennálló tulajdoni arányuknak megfelelően a jogügylet bonyolultságától függően az önkormányzati hivatal vagy megbízott ügyvéd közreműködésével a polgármester gondoskodik.
(6) Az önkormányzat pénz- és értékpapírvagyonával költségvetése és szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak szerint gazdálkodik.
(7) Az önkormányzat pénz- és értékpapírvagyonát, valamint gazdasági társaságban való részesedését a rendelet 4. sz. melléklete tartalmazza.
(8) Az önkormányzat a képviselő-testület döntése alapján vállalkozhat. Az Mötv. 106. § (1) bekezdésében foglaltak az önkormányzat saját bevételét képezik.”

7. § A rendelet 8. § (3) bekezdése helyébe a következő (3) bekezdés lép:

„(3) Az önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon külön része a törzsvagyon, amely közvetlenül a kötelező önkormányzati feladatkör ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgálja, és amelyet
a) az Nvtv. kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyonnak minősít,
b) törvény vagy az önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít ˙[az a) és b) együtt: forgalomképtelen törzsvagyon]
c) törvény vagy az önkormányzat rendelete korlátozottan forgalomképes vagyonelemként állapít meg.”

8. § A rendelet szövegében a mellékletek száma utáni „sz” rövidítés törlésre kerül.

9. § (1) A rendelet 9. § (1) bekezdése hatályát veszti.

(2) A rendelet 9. § (2) bekezdése helyébe a következő (2) bekezdés lép:

„(2) A rendelet a kihirdetés napján 8.00 órakor lép hatályba.”

10. § (1) A rendelet 1. melléklete helyébe ezen rendelet 1. melléklete lép.

(2) A rendelet 2. melléklete helyébe ezen rendelet 2. melléklete lép.

(3) A rendelet 3. melléklete helyébe ezen rendelet 3. melléklete lép.

(4) A rendelet ezen rendelet 4. mellékletével egészül ki.