Tolnanémedi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1993. (V.14.) önkormányzati rendelete

Egyes kitüntető díjak alapításáról és ennek adományozásáról

Hatályos: 1993. 05. 14

Tolnanémedi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1993. (V.14.) önkormányzati rendelete

Egyes kitüntető díjak alapításáról és ennek adományozásáról

1993.05.14.

Tolnanémedi Község Önkormányzata a helyi közügyek területén elért kimagasló teljesítmény vagy huzamosabb időn át folytatott kiemelkedő munkálkodás, életmű elismerésére kitüntető díjakat alapít, amelyek megnevezése és adományozásuk rendjének meghatározása céljából a következő rendeletet alkotja:

Közszolgálati díj

1. § Közszolgálati díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik a község közéletében köztisztviselői vagy közalkalmazotti szolgálatban hosszú időn át kiemelkedő munkát végeztek vagy valamely jelentős szellemi alkotással járultak hozzá a közszolgálat színvonalának emeléséhez, s ezzel általános elismerést vívtak ki az ügyfelek és a szolgáltatást igénybe vevők körében.

Közművelődési díj

2. § Közművelődési Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési munka irányításában, az ifjúság művelődéréért végzett munkában, a közművelődés korszerű formáinak és módszereinek kidolgozásában és meghonosításában, s mindezek mellett kitűnnek a közéletben való részvételükkel, társadalmi aktivitásukkal, közösségi és magánéletük példamutató.

Pedagógiai díj

3. § Pedagógiai Díj adományozható azoknak a személyeknek és közösségeknek, akik kiemelkedő eredményt értek el az óvodai, iskolai oktató-nevelő munkában, a tehetséggondozás területén magasfokú pedagógiai és szakmai felkészültségük alapján élen járnak az újszerű és hatékony pedagógiai módszerek kidolgozásában és alkalmazásában, valamint példamutató magatartást tanúsítanak a közösségi és magánéletben.

Közegészségügyi Díj

4. § Közegészségügyi Díj adományozható a község egészségügyi és szociális ellátása érdekében kiemelkedő tevékenységet kifejtő orvosnak, ápolónak, gondozónak és kisegítő személyzetnek, valamint példaértékű munkát végző közösségnek.

Testnevelési és Sport Díj

5. § Testnevelési és Sport Díj adományozható a község érdekében kifejtett kiemelkedő sportmunkáért vagy kiemelkedő sporttevékenységért azoknak a személyeknek vagy csoportoknak, akik a mérhető teljesítmény mellett magatartásukkal és életmódjukkal is példaként állíthatók a község közössége elé.

Adomány és javaslattétel rendje

6. § (1) A kitüntető díjak odaítélésére a Képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága tesz javaslatot.

(2) A kitüntető díjakból évente és fajtánként egy adományozható, amelynek átadásáról az odaítéléskor kell dönteni.

(3) A kitüntető díjak adományozása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A határozatot minősített többséggel kell meghozni.

(4) A Képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága a javaslatát az érintett terület szakmai közvéleményét figyelembe véve alakítja ki.

7. § (1) A kitüntető díjakkal oklevél és 30.000.-Ft pénzjutalom jár, és cím adományozható.

(2) Köztisztviselők kitüntetésével tanácsos, főtanácsos; közalkalmazottak kitüntetésével címzetes cím adományozható.

(3) A kitüntető díjak megosztva is adományozhatók, de cím nem adható. Ebben az esetben az adományozottak mindegyike oklevelet kap, a pénzjutalmat pedig egyenlő arányban meg kell osztani.

(4) Ha a kitüntető díjban közösség, csoport vagy csapat részesül, kétszeres összegű pénzjutalom és annyi oklevél jár, ahány tagja van a közösségnek, csoportnak vagy csapatnak.

Kitüntető díj visszavonása

8. § (1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen a kitüntető díjra különösen az, akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A visszavonás módjára a 6. § (3)-(4) bekezdésében foglaltakat kell megfelelően alkalmazni.

Vegyes rendelkezések

9. § (1) A kitüntetett személyekről, a közösségekről a Polgármesteri Hivatal nyilvántartást vezet.

(2) A kitüntető díjakkal járó pénzjutalmak fedezetét a Polgármesteri Hivatal éves költségvetésében kell biztosítani.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetésének napján lép hatályba,

(2) A rendeletet a Képviselő-testület 1993. május 13-án tartott ülésén fogadta el.