Tolnanémedi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007.(IX.06.) önkormányzati rendelete

A Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat helyi szabályozásáról

Hatályos: 2020. 09. 30

Tolnanémedi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2007. (IX.06.) önkormányzati rendelete

A Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj pályázat helyi szabályozásáról

2020.09.30.

Tolnanémedi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az ösztöndíj pályázat helyi szabályaira- az 1990.évi LXV. törvény 16. §./1/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az alábbi rendeletet alkotja:

1. § (1) Tolnanémedi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Tolnanémedi község területén élő, hátrányos helyzetű , szociálisan rászorult fiatalok felsőoktatásban való részvétele érdekében csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz és Tolnanémedi község területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok részére két területen ösztöndíjpályázatot ír ki:

a) „A” típusú pályázat: olyan, kizárólag nappali tanulmányokat folytató felsőoktatási hallgatók részére , akik állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási és Kulturális Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos , államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt.

b) „B” típusú pályázat: kizárólag olyan fiatalok részére, akik a 2008/2009.tanévtől kezdődően állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási és Kulturális Minisztérium és z intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos , államilag finanszírozott első alapképzésben első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, valamint első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben kívánnak részt venni.

(2) Az ösztöndíj időtartama:

a) „A” típusú pályázat: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév

b) „B” típusú pályázat: 3 x 10 hónap azaz hat egymást követő tanulmányi félév

(3) Az ösztöndíj folyósítása - a folyósítás határidejének módosulása nélkül - szünetel azokra a tanulmányi félévekre, amelyekre az ösztöndíjas nem iratkozik be.

2. § (1)1 A Képviselőtestület 2018. szeptember 1.-től évente maximum 10 fő Tolnanémedi községben állandó lakóhellyel rendelkező Felsőoktatási tanulmányokat megkezdeni kívánó, illetve folytató hallgató részére biztosít havi 10.000.-ft. ösztöndíjat.

(2) Ha a pályázó hallgatók száma az /1/ bekezdésben meghatározott létszámot meghaladja akkor az 5. §./2/ bekezdésében meghatározottak szerint a pályázót rangsorolni kell.

(3) A tárgyévben fel nem használt összeg a következő évben nem használható fel.

3. § (1) A Képviselő-testület az ösztöndíj pályázatot évenként meghirdeti, a pályázati hirdetményt az Önkormányzat hirdetőtábláján és a helyben szokásos módon kell közzé tenni.

(2) A pályázatot a polgármesterhez a rendelet 1.számú mellékletét képező jelentkezési lapon kell benyújtani a pályázati hirdetményben megjelölt határidőn belül.

(3) A pályázati jelentkezési laphoz csatolni kell.

a) „A” típusú pályázat esetén a felsőoktatási intézménynek a rendelet 2.számú melléklete szerinti igazolását arról, hogy a pályázó az 1. §./1/bekezdés a./ pontjában meghatározott képzéstípusok valamelyikében részt vesz.

a) mindkét típusú pályázat esetében a pályázóval közös háztartásban együtt élő hozzátartozók jövedelmi viszonyaira vonatkozó igazolásokat.

4. § (1) A pályázatot , valamint a 3. §./2/ bekezdésben előírt mellékleteket a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé.

(2) A pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el és rangsorolja a benyújtási határidő lejártát követő első Képviselő-testületi ülésen.

5. § (1)2 A pályázat elbírálása során támogatásra jogosult az a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő felsőoktatási tanulmányokat megkezdeni kívánó , illetve folytató pályázó, akinek havi jövedelme , vagy családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(2) A jövedelmi viszonyok alapján azonos rangsorba eső pályázók közül előnyt élvez az a pályázó, aki:

a) árva vagy félárva

b) családjában levő eltartottak száma három, vagy annál több

c) valamilyen betegségben szenved, rokkant, vagy a családjában folyamatos ellátást igénylő beteg vagy rokkant van,

d) eltartója illetve szülője munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül

e) nem részesül kollégiumi ellátásban.

6. § (1) A Képviselő-testület a pályázat elbírálása során döntését a rendelet 3.a és 3.b számú mellékletét képező Bírálati lapon rögzíti.

(2) A Képviselő-testület a pályázat elbírálása során

a) a határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja és a kizárást írásban indokolja,

b) minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben elbírál, teljesítés szempontjából rangsorolja és döntését indokolja,

(3) Az ösztöndíj pályázat elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján , a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(4) A Képviselő-testület a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázat elbírálása során a pályázót havi x.000.-ft támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét-forrás hiány miatt - elutasítja.

(5) A Képviselő-testület a „B” típusú pályázatokat évente felülvizsgálja. Ha a Képviselő-testület a felülvizsgálat eredményeként megállapítja, hogy a szociális rászorultság nem áll fenn, a megítélt támogatás folyósítását visszavonja.

7. § (1) A Képviselő-testület a támogatásban részesülő ösztöndíjasok listáját ( „A” és „B” típust elkülönítve ) az elbírálást követő három munkanapon belül az Önkormányzat hirdetőtábláján és a helyben szokásos módon közzé teszi.

(2) A pályázatok elbírálásáról készült Bírálati lapok eredeti példányát az elbírálást követő 3 munkanapon belül meg kell küldeni a Tolna megyei Önkormányzatnak. Egyidejűleg értesíteni kell az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Irodáját a Bírálati lapok másolatának megküldésével.

(3) A Képviselő-testület a megállapított támogatásokat negyedévente előre átutalja az Oktatási és Kulturális Minisztérium által megjelölt pénzügyi bonyolító bankszámlájára. A támogatásnak a hallgató részére történő havonkénti utalásról az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Irodája gondoskodik.

8. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendeletet a Képviselő-testület a 2007. szeptember 5– én megtartott ülésén alkotta.

1

Módosította a 6/2020.IX.29.) módosító rendelet 1. §-a.

2

Módosította a 6/2020.(IX.29.) módosító rendelet 2. §-a.