Tolnanémedi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos egyes feltételekről

Hatályos: 2013. 09. 06- 2014. 02. 06

Tolnanémedi Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2013. (IX. 5.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos egyes feltételekről

2013.09.06.

Tolnanémedi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében, a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és a 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatával kapcsolatos egyes feltételekről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya Tolnanémedi közigazgatási területén található valamennyi közterületre kiterjed. E rendelet alkalmazása szempontjából közterület a Tolnanémedi Község Önkormányzatának tulajdonában álló, az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi szám mutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet is.

(2) E rendelet személyi hatálya az (1) bekezdés szerinti közterületeket filmforgatási célra használó természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre terjed ki.

2. A közterület filmforgatási célú használata

2. § (1) a közterület rendeltetésének megfelelő célra, mások használati célú jogait nem csorbítva – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon használhatja.

(2) Rendeltetéstől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét a filmforgatási célú igénybevétellel akadályozza.

3. § (1) A közterület filmforgatási célú használatára a Tolna Megyei Kormányhivatal és a filmforgatási célú használatot kérelmező között létrejött és Tolnanémedi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete által jóváhagyott hatósági szerződés alapján kerülhet sor.

(2) A települési önkormányzatok tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó szabályokat a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34-35. §-a, a települési önkormányzat tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013.(VI. 14.) Kormányrendelet, valamint e rendelet tartalmazza.

(3) Nem kell a közterület filmforgatási célú használatát kérelmezni, ha a közterületen kizárólag kézi hordozású eszközökkel történik a filmforgatás, a forgatás időtartama a 30 percet nem haladja meg és a filmforgatás nem akadályozza a közterület rendeltetésszerű használatát.

4. § (1) A jóváhagyott hatósági szerződés jogosultja köteles az igénybe vett területet és környezetét tisztán tartani és a keletkezett hulladék elszállításáról gondoskodni.

(2) A jóváhagyott hatósági szerződés eredeti példányát, vagy annak hiteles másolatát a filmforgatási célú tevékenységet folytató személy köteles a helyszínen magánál tartani, és az ellenőrzésre jogosult személyek felhívására felmutatni.

(3) A jóváhagyott hatósági szerződés alapján a közterületet a jogosult, illetve nevében az általa jogszerűen meghatalmazott személy használhatja.

5. § (1) Közterület filmforgatási célú használata nem haladhatja meg a 10 nap időtartamot, amely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal, alkalmanként 10 nap időtartammal meghosszabbítható.

(2) Közterület filmforgatási célú használatra 7.00-21.00 óra közötti időtartamban van lehetőség.

(3) Vasárnap és ünnepnapra vonatkozó filmforgatási célú közterület használat nem hagyható jóvá.

(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használatot olyan időtartamra kell meghosszabbítani, ameddig a filmforgatási célú közterület igénybevétel akadályozva volt. A közterület filmforgatási célú használata ilyen esetekben az akadály elhárulása után, továbbá a rendkívüli természeti esemény után, a kárelhárítást és helyreállítást követően, legfeljebb 3 napon belül újra biztosítani kell.

(5) A filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettségét nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

6. § (1) Ha a filmforgatási célú igénybevétellel érintett közterületre vonatkozóan már külön jogszabály alapján egyéb közterület-használat iránti kérelmet nyújtottak be, a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez.

(2) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a filmforgatási célú igénybevétellel érintett közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati engedély van kiadva, a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

(3) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annál a kérelmezőnél, akinek a közterület-használati jogosultsága a filmforgatási célú igénybevételre irányuló kérelme benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg.

3. A közterület filmforgatási célú használatának díja

7. § (1) Az önkormányzat a tulajdonában álló közterület filmforgatási célú használatát sz e rendelet 1. mellékletében meghatározott legmagasabb díj alapulvételével számított közterület-használati díj ellenében biztosítja.

(2) A hatósági szerződésben rögzített közterületi-használati díjat, a jóváhagyott hatósági szerződés aláírásától számított 3 napon belül, de a közterület igénybevételét megelőzően kell befizetni egy összegben a Tolnanémedi Község Önkormányzati Hivatal házi pénztárába, vagy átutalással teljesíteni Tolnanémedi Község Önkormányzatának 11773463 – 15414612 számú költségvetési elszámolási számlájára.

(3) A közterület filmforgatási célú használatát kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

4. Záró rendelkezések

8. § (1) E rendelet 2013. szeptember 1. napján lép hatályba.

(2) Tolnanémedi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közterület filmforgatási célú használatára vonatkozó hatósági szerződés jóváhagyásával kapcsolatos hatáskörét – ideértve az eljárás lefolytatásának jogát, a jóváhagyás megadásának és a jóváhagyás megtagadásának jogát is – a polgármesterre ruházza.

(3) A Képviselő-testület a rendeletet 2013. szeptember 4-én megtartott ülésén alkotta.