Tolnanémedi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(V.4.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról

Hatályos: 2017. 05. 05

Tolnanémedi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2017.(V.4.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés létesítése engedélyezésének szabályairól és díjáról

2017.05.05.

Tolnanémedi Község Önkormányzatának Képviselőtestülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §. a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában és 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Tolnanémedi község közigazgatási területén történő házasságkötés létesítésére (a továbbiakban: anyakönyvi esemény ), valamint a Tolnanémedi Közös Önkormányzati Hivatal által foglalkoztatott anyakönyvvezetőkre.

2. Az anyakönyvi esemény helye

2. § Az anyakönyvi esemény lebonyolítására alakalmas hivatali helyiség: a Tolnanémedi Közös Önkormányzati Hivatal Házasságkötő terme (7083 Tolnanémedi, Fő u. 29.).

3. § (1) Kérelemre az anyakönyvi esemény hivatali helyiségen kívül is megtartható, ha az erre a célra bejelentett helyen biztosítható a házasságkötés méltósága és nyilvánossága.

(2) A hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvi esemény e rendelet, valamint az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény szabályai szerint engedélyezhető.

(3) A hivatali helyiségen kívüli esemény engedélyezése során figyelemmel kell lenni a hivatali helyiségbe előjegyzett és felvett anyakönyvi eseményekre, azok lebonyolítását a hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény nem veszélyeztetheti.

(4) Házasságkötés hivatali munkaidőn kívül, valamint hivatali helyiségen kívül munkanapokon 19.00 óráig, pihenőnapon 10.00 – 19.00 óra között engedélyezhető.

3. Díjfizetési kötelezettség

4. § A Tolnanémedi Közös Önkormányzati Hivatal dolgozói részére megállapított hivatali munkaidőben ( a továbbiakban: hivatali munkaidő ) a házasságkötés lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség, valamint az anyakönyvvezető hivatalos közreműködése térítésmentes.

5. § A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása térítésmentes.

6. § A hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolítása térítésmentes.

7. § A hivatali munkaidőben hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolítása térítésmentes.

8. § Rendkívüli körülmény esetén az engedély megadásakor az e rendeletben foglalt feltételek meglététől el lehet tekinteni. Remdkívüli körülménynek számít különösen valamely kérelmező közeli halállal fenyegető, illetve ágyhoz kötött betegsége, mozgásában korlátozottsága.

4. Az anyakönyvvezető részére fizetendő díj.

9. § A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

10. § A hivatali munkaidőn kívül hivatali helyiségben történő anyakönyvi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX törvényben meghatározott szabadidő illeti meg.

5. Záró rendelkezések

11. § (1) Ezen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendeletet a Képviselő-testület a 2017.május 3 -án megtartott ülésén alkotta.