Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi adóról

Hatályos: 2005. 01. 01- 2015. 12. 31

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2004. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a helyi adóról

2005.01.01.

Általános rendelkezések

1. § Dunaszentgyörgy község Önkormányzata a község illetékességi területére helyi adóként a magánszemélyek kommunális adóját állapítja meg.

2. § Az önkormányzat adómegállapítási joga a hivatkozott törvényben és e rendeletben meghatározott adóalanyokra terjed ki.

II.

Magánszemélyek kommunális adója

3. § 1) Kommunális adó fizetésére kötelezett az a magánszemély, akinek Dunaszentgyörgy község illetékességi területén a naptári év első napján családi ház, üzlet, műhely vagy önálló gazdasági épület van a tulajdonában, és aki - nem magánszemély tulajdonában lévő - családi ház vagy lakás bérlője.

(2) Kommunális adó fizetésére kötelezett az a magánszemély is, akinek beépítetlen közművesített építési telek van a tulajdonában.

(3) Ha az ingatlant ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni érték- jog- pl. haszonélvezeti, használati jog - terheli, az adó megfizetése a vagyoni értékű jog jogosultját terheli.

(4) a/ Ha az ingatlan több személy tulajdonában van, az adófizetési kötelezettség tulajdoni hányaduk arányában terheli az adóalanyokat.

b/ Valamennyi tulajdonos által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban a tulajdonosok az adóalanyisággal kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel egy tulajdonost is felruházhatnak.

4. § A kommunális adó ingatlanonként, önálló lakásonként, építményenként fizetendő. Egy személy annyi ingatlan után adózik, ahány adóköteles ingatlan van a tulajdonában, használatában, vagy bérletében.

III.

Adókötelezettség keletkezése és megszűnése

5. § (1) A 3. §-ban felsorolt meglévő ingatlanokra az adókötelezettség a rendelet hatályba lépésének napjával kezdődik.

(2) (2) a/ az újonnan épülő lakó- és egyéb adóköteles épület esetén az adókötelezettség a használatbavételi, illetőleg a fennmaradási engedély kiadását,

(3) b/ engedély nélkül épült, vagy anélkül használatba vett építmény esetén a tényleges használatbavételt követő év első napjával kezdődik.

6. § Ha az építményt az év első felében lebontják, az adókötelezettség az év június 30. napján szűnik meg, ha a bontás a második félévben történik, az adókötelezettség megszűnésének időpontja az év utolsó napja.

7. § A lakásbérlemény utáni kommunális adókötelezettség a bérleti szerződés létrejöttét követő év első napján keletkezik, és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg. Ha a bérleti jogviszony évközben szűnik meg, a 6. §-ban foglaltak alkalmazandók értelemszerűen.

IV.

Az adó mértéke

8. § Az adófizetésre kötelezettek adótárgyanként az alábbi összegű adót kötelesek megfizetni:

a) családi ház, lakás kommunális adója: 8.000,- Ft,

b) beépítetlen belterületi közművesített telek kommunális adója: 8.000,-Ft,

c) működő üzlet, műhely kommunális adója: - amennyiben azon helyrajzi számú ingatlanon, melyen található, nincs lakásnak minősülő ingatlan – 8.000.- Ft.

d) önálló földrészleten álló gazdasági épület (tanya) kommunális adója: 2.000,- Ft.

V.

Fizetési kedvezmények

9. § (1) Az az adóalany, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az adott év január 1-jén érvényben lévő nyugdíjminimum alatt van, a 8. §- ban rögzített adóösszegből 1.000,- Ft kedvezményben részesül.

(2) Az a helyi önkéntes tűzoltó és polgárőr, aki - a parancsnokok által minden év január 31-ig a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjéhez benyújtott igazolások szerint - az előző évben aktív társadalmi tevékenységet folytatott, a 9. §-ban rögzített adóösszegből 4.000,- Ft kedvezményben részesül. Amennyiben a polgárőr vagy tűzoltó még nem alapított családot, és a szüleivel él, - amennyiben ingatlan tulajdonnal nem rendelkezik - az adómentesség a szülőket, amennyiben pedig házastársi, vagy élettársi kapcsolatban él, a - kommunális adó megfizetésére köteles - házastársat, élettársat illeti meg.

VI.

Eljárási rendelkezések

10. § (1) Az adó kivetése bevallás alapján történik.

(2) Bevallást a Polgármesteri Hivatalnál rendelkezésre álló nyomtatványon írásban kell beadni. Az adóbevezetés évében az adóbevallást január 31-ig, majd azt követően a változás bekövetkezésétől - pl. ingatlan eladás, vásárlás, építés, stb. - számított 15 napon belül kell megtenni.

(3) Az adóalanyok fizetési kedvezményre való jogosultságukat a jövedelem igazolások becsatolásával bizonyíthatják.

- Jövedelemként kell figyelembe venni a bevallást megelőző év
- valamennyi forrásból származó, egy hónapra eső nettó jövedelmet (nettó bért, családi pótlékot, másod- vagy mellékállásból származó keresetet, háztáji vagy más földből származó jövedelmet, állatértékesítés bevételét, stb.)
(4) A fizetési kedvezményre való jogosultsághoz alapul szolgáló jövedelemigazolásokat évenként minden év január 31-ig be kell csatolni az adóhatósághoz. A határidő elmulasztása jogvesztő, a kedvezmény elvesztését vonja maga után.

12. § Az adó összegéről a fizetésre kötelezettek első alkalommal határozattal, majd évenként adóíven értesítést kapnak.

13. § (1) (1) A kommunális adót évente két részletben lehet adópótlék mentesen befizetni.

a/ Az első félévi adó befizetésének határideje: minden év március 15.
b/ A második félévi adó befizetésének határideje: minden év szeptember 15.
(2) A befizetés elmulasztása esetén az adóbehajtásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

VII.

Záró rendelkezések

(1) E rendelet 2005. január 1-jén lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi adóról szóló 6/1995. (XII. 11.) ÖR, és az azt módosító 7/1997. (VI. 19.) ÖR, 13/2000. (XII. 4.) ÖR, 18/2003. (XII. 12.) ÖR.