Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a fák és cserjék ültetési, telepítési távolságának szabályairól

Hatályos: 2011. 03. 01

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (II. 17.) önkormányzati rendelete

a fák és cserjék ültetési, telepítési távolságának szabályairól

2011.03.01.

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzatának képviselő-testülete az 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a belterületen elültetésre kerülő fák és cserjék telepítési távolságára vonatkozó szabályozásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § Ezen rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek elősegítik a község belterületén történő fák és cserjék telepítését, ültetését a helyi előírások betartása mellett oly módon, hogy a várható lombkorona és gyökérzet figyelembevételével elkerülhetőek legyenek a későbbi jogviták a szomszédok között.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Dunaszentgyörgy község közigazgatási területén növényültetést, telepítést vagy kivágást végző természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

(2) E rendelet előírásait kell alkalmazni egyéb jogszabály által nem szabályozott kérdésekben, szőlő, bokor, sövény, gyümölcs és egyéb fa stb. ültetése, telepítése, gondozása és kivágása esetében.

(3) E rendelet hatály nem terjed ki a 2009. évi XXXVII. törvényben és végrehajtási rendeleteiben szabályozott erdőkre, fatelepítésekre.

Telepítési távolságokra vonatkozó előírások

3. § (1) A legkisebb ültetési (telepítési) távolság az ingatlan - telek - határától:

a) Virág 0,60 m

b) 1 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor 1,50 m

c) Szőlő, 2 m-nél magasabbra nem növő cserje, bokor, sövény, díszfa 2,00 m

d) 3 m-nél magasabbra nem növő minden egyéb bokor és díszfa 2,50 m

e) 4 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa 3,50 m

f) Alacsony növésű gyümölcsfa, 4 m-nél magasabbra növő, terebélyes díszfa 5,00 m

g) Cseresznyefa, továbbá az előzőekben fel nem sorolt gyümölcsfa, valamint nyár, fűz, akác, fenyő 7,00 m

h) Dió és gesztenyefa 8,00 m

(2) A 4 m-nél magasabbra nem növő, nem terebélyes díszfa ültetési távolsága 2,5 méter az ingatlan határának azon részétől, ami nincs beépítve.

Közterületen történő telepítés

4. § (1) Közterületen cserjét, fát telepíteni csak engedéllyel lehet. Az engedélyt kérelemre a jegyző adja ki.

(2) A közterületen elültetett növények gondozásáról az érintett tulajdonos köteles gondoskodni.

(3) Közterületen elsősorban őshonos magyar fajtájú (nem tájidegen) fák ültethetőek. Allergiát okozó fajta nem ültethető.

(4) A legkisebb ültetési (telepítési) távolság közterületen:

a) gázvezetéktől 2,0 méter

b) egyéb vezetéktől, csapadék-víz elevezető ároktól 1,0 méter

c) fák közötti ültetési távolság alacsony növekedésű fa esetén 5,0 – 6,0 méter, magas növekedésű fa esetén 6,0 – 10,0 méter.

d) kiskoronás fa telekhatártól, épülettől minimum 2,0 méterre, ajtó, ablak elé legkevesebb 2,5 méterre, kapubehajtótól legkevesebb 0,8 méterre - törzsmagassága minimum 2,2 méter

e) középkoronájú fa telekhatártól, épülettől minimum 2,5 méterre, ajtó, ablak elé legalább 3 méterre, kapubehajtótól minimum 1 méterre - törzsmagassága minimum 2,2 méter

f) nagykoronájú fa telekhatártól és épülettől minimum 3 méterre, ajtó-, ablak elé minimum 3,5 méterre, (fasorban egységes törzsmagassággal), kapubehajtótól minimum 1,5 méterre - törzsmagassága minimum 2,2 méter

(5) Légvezeték alá, valamint a légvezetéktől számított 3 méter távolságban 3 méternél magasabbra növő fa nem ültethető.

(6) Közlekedésbiztonsági okok miatt a beláthatóságot biztosítani kell.

A fa kivágása és pótlása, és egyéb szabályok

5. § (1) Belterületen fa kivágása a jegyző engedélyével végezhető a 346/2008. Korm. rendelet előírásainak betartásával. A bejelentésben meg kell jelölni a kivágandó fa helyét, fajtáját, darabszámát, átmérőjét.

(2) Az életet és a vagyon biztosítását veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolításáról tulajdonosa köteles haladéktalanul gondoskodni. Ha a veszély elhárításának sürgőssége miatt az előzetes hatósági bejelentésre a tulajdonosnak nincs módja, köteles azt a jegyzőnek pótlólag bejelenteni legkésőbb a fa kivágását követő 3 napon belül.

(3) A jegyző a fa tulajdonosát a (3) bekezdés szerinti kötelezettségnek teljesítésére felszólíthatja. Amennyiben a tulajdonos az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolításáról határidőn belül nem gondoskodik, a jegyző intézkedhet a szükséges munkák – a tulajdonos költségén történő – elrendelésére.

(5) A jegyző a kivágást pótlási kötelezettséghez kötheti, továbbá megtilthatja a fa kivágását, ha annak további fenntartása indokolt.

(6) Pótlási kötelezettség esetén elő kell írni a fa pótlását, a darabszám és fafaj, fajta és változat megjelölésével. A pótlási kötelezettség a tulajdonost, illetőleg azt terheli, akinek az érdekében a fakivágás megtörtént.

(7) Ha a kivágott fa helyének közvetlen környezetében a telepítés nem lehetséges, a hozzájárulásban elő kell írni a telepítés helyét is.

(8) A fák kivágása – a (8) bekezdésében foglaltak kivételével – csak a fa betegsége, kiöregedése, vagy balesetveszély esetén engedélyezhető.

(9) Létesítmények elhelyezésével kapcsolatban – kivételesen indokolt esetben – egészséges fa kivágására is adható engedély, ha annak áttelepítése károsodás nélkül nem lehetséges.

(10) A fakivágási hozzájárulásban előírt pótlási kötelezettséget, az engedély kiadását követő egy év múlva ellenőrizni kell.

(11) Sövényhosszítás esetén a nyírást rendszeresen el kell végezni.

(12) A kerítés megóvása érdekében az oldalhatárra épített épület esetén, a kerítés mellé telepített növények vágását úgy kell elvégezni, hogy azok a kerítéshez és az épülethez ne érjenek hozzá.

(13) Tilos árasztással locsolni a szomszédos épület magasságában lévő olyan növényeket, melyek a telekhatártól számított 2 méteren belül vannak.

Eljárási szabályok

6. § (1) A jegyző a fa tulajdonosát kérelemre, vagy hivatalból e rendeletben meghatározott kötelezettségének teljesítésére felszólíthatja. Amennyiben a tulajdonos az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető fa kivágásáról, illetve eltávolításáról határidőn belül nem gondoskodik, a jegyző intézkedhet a szükséges munkák – tulajdonos költségén történő – elrendelésére.

(2) A jegyző e rendelet szabályaitól eltérő növényültetés, illetve telepítés esetén elrendelheti a növény áttelepítését, kivágását, gondozását és az eredeti állapot helyreállítását.

Szabálysértési rendelkezések

7. § Aki e rendeletben foglalt rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el és 50.000,-Ft-ig

terjedő pénzbírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

8. § (1) Ez a rendelet 2011. március 1. napján lép hatályba. Rendelkezéseit a rendelet hatályba lépését követően megkezdett növényültetésre, telepítésre vagy kivágásra kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatályba lépését megelőzően telepített növények esetében, amennyiben az eltér

e rendeletben meghatározottaktól, annak tulajdonosa - a természet lehetőségei szerint - köteles úgy gondozni, illetve nyírni, hogy az a rendeletben foglaltaknak megfeleljen, illetve a szomszédokat, érintetteket ne zavarja, más tulajdonában kárt ne okozzon.