Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 11/2003.(V.26.) sz. rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 07. 01- 2015. 07. 02

A Dunaszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. Törvény (a továbbiakban: Törvény) 77. §-a alapján az alábbiak szerint szabályozza a helyi közművelődési tevékenység szervezésével és támogatásával kapcsolatos feladatait.


1.§


Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 11/2003.(V.26.) sz. rendelet (továbbiakban: R.) 3.§-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 3. § E rendelet hatálya kiterjed:

-a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő, Dunaszentgyörgy községben lakó állampolgárokra;

-az önkormányzat közművelődési intézményeire és azok közösségi színtereire, Művelődési Ház, Községi Könyvtár, Teleház (továbbiakban: közművelődési intézmény), használóira, fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira;

-a rendelet alapján támogatott társadalmi és civil szervezetekre, vállalkozásokra, azok fenntartóira és működtetőire, akikkel, vagy amelyekkel az önkormányzat közművelődési megállapodást köt.”


2.§


Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 11/2003.(V.26.) sz. rendelet (továbbiakban: R.) 5.§-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 5. § Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata a közművelődés helyi feladatainak ellátását intézmények

-Művelődési Ház;

-Községi Könyvtár;

-Teleház

fenntartásával, valamint közösségi szintér, önkormányzati társulás, helyben működő társadalmi és civil szervezetek (egyesületek, alapítványok, stb.), vállalkozásokkal kötött közművelődési megállapodás megkötésével biztosítja.”


3.§


Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 11/2003.(V.26.) sz. rendelet (továbbiakban: R.) 6.§-ának helyébe a következő rendelkezés lép:

„ 6. §  (1)        Művelődési Ház

-szolgáltatásait elsősorban a község polgárai, a településen működő civil szervezetek, a településen tartózkodó vendégek számára biztosítja;

-gondoskodik klubok, szakkörök, tanfolyamok, egyéb művelődési közösségek, lakossági önszerveződő csoportok támogatásáról, működési feltételek biztosításáról;

-megfelelő helyszínt biztosít a művészeti csoportok, együttesek működéséhez;

-helyszínt ad a település kulturális rendezvényeinek, részt vesz az állami, a társadalmi ünnepek, más események megszervezésében és lebonyolításában,;

-helyszínt biztosít a település polgárai számára szabadidejük kulturált eltöltéséhez;

-részt vesz az önkormányzat által vállalt közművelődési feladatok ellátásban.

(2)     A községi Művelődési Házat az önkormányzat tartja fenn. Működéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételeket a költségvetési keretből biztosítja.


4.§


Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 11/2003.(V.26.) sz. rendelet (továbbiakban: R.) 7.§ (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

(1)  Teleház

-ellátja az intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott feladatokat;

-összehangolja, és szervezi a Művelődési Ház kulturális programjait;

-összefogja a civil szervezeteket a faluközösség életének, ügyeinek intézésében;

-az önkormányzat és a civil szervezetek közötti érdekegyeztetést elősegítő megbeszéléseket szervez;

-folyamatos kapcsolatot tart a munkaügyi központtal, szükség és igény szerint lehetőségeihez mérten tanfolyamokat, továbbképzéseket szervez;

-programokat szervez, különös hangsúlyt helyezve az ifjúságpolitikára;

-biztosítja a folyamatos információáramlást a civilszervezetek, az önkormányzat, az intézmények és a lakosság között;

-számítógépes adatbázist készít a közösségi élet megkönnyítésére;

-folyamatos pályázatfigyelést végez, értesíti az érintetteket;

-szorgalmazza a civil szervezetek és az önkormányzat együttműködését együttes pályázatok benyújtására, közreműködik a pályázatok megírásában.”


5.§.


Ez a rendelet 2015. július 1. napján lép hatályba.