Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2017. (II. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatról szóló 3/2005.(ll.17.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 02. 14- 2017. 02. 14

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) bekezdésének 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 1. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1.§


A Helyi Építési Szabályzatról szóló 3/2005.(ll.17.) rendelet (a továbbiakban: R.) 15.§ (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„ (3)Építési lehetőségek gazdasági rendeltetésű erdőterületen


A területen bármilyen építmény csak az erdő rendeltetésének megfelelő funkcióval, az OTÉK szerinti területen és beépítettséggel helyezhető el a következő előírások szerint:


a)Gazdasági épület elhelyezése esetén az ingatlan gépjárművel történő megközelítése köz-, vagy magánútról, a fő funkcióhoz kötődő lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület elhelyezése esetén ezen túlmenően a vízellátás közművezetékről, vagy az illetékes szakhatóság által igazolt vízminőséget biztosító helyi ellátással, valamint a villamosenergia ellátás a használatbavétel idejére biztosított legyen.

b)A keletkező szennyvíz gyűjtésére, tárolására, kezelésére egyedi közműpótló létesítmény (zárt tározó, vagy szennyvíztisztító berendezés) alakítandó ki.

c)A beépítési mód szabadonálló, az épületeket legalább 5 m-es elő-, OTÉK szerinti oldal- és 10 m-es hátsókert szabadon hagyásával kell elhelyezni.

d)Az épületek külső megjelenítéséhez hagyományos építőanyagokat, valamint a táj építési hagyományait követő színezést kell használni.

e)Gazdasági épület földszintes, legfeljebb 7,0 m építménymagasságú lehet.

f)A fő funkcióhoz kötődő lakó-, vagy egyéb szállásjellegű épület kialakításának feltétele:

fa)Az épület legfeljebb 5,0 m építménymagasságú lehet.

fb)Az épület szélességi mérete a 9,0 m-t nem haladhatja meg.”


2.§


Az R. 18.§ (5) bekezdés a) pontjának helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) Birtokközpont, illetve a hozzá tartozó kiegészítő központ az OTÉK 29.§ (5)-(7) bekezdése, valamint jelen rendelet 18.§ (2) bekezdés d) pont d1)-d6) alpontja előírásai szerint alakítható ki.”


3.§


Az R. 26.§ (2)-(3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)Kiszolgáló út céljára történő lejegyzés

Az építésügyi hatóság a 3. mellékletben felsorolt ingatlanok szabályozási terven jelölt területsávját tervezett kiszolgáló utak létesítése, szélesítése céljából az önkormányzat javára lejegyzi.

A települési önkormányzat az érintett területeken, a közérdek megvalósítása érdekében a lejegyzés eszközét - az építési törvény vonatkozó előírásai szerint – a szabályozási terven jelölt szükséges legkisebb mértékben és csak akkor alkalmazza, ha a közérdekű cél megvalósítására más lehetőség nincs.

A települési önkormányzat az érintett területeken, a közérdek megvalósítása érdekében a lejegyzés eszközét - az építési törvény vonatkozó előírásai szerint – a szabályozási terven jelölt szükséges legkisebb mértékben és csak akkor alkalmazza, ha a közérdekű cél megvalósítására más lehetőség nincs.


(3)Településrendezési kötelezések

a) Beépítési kötelezettség

Az önkormányzat külön önkormányzati határozatban a tervszerű telekgazdálkodás, a beépítés helyes sorrendje és a településkép előnyösebb kialakítása érdekében az 1. mellékletben felsorolt ingatlanok területére, az ott leírt időtartamon belüli beépítési kötelezettséget állapít meg.

b) Beültetési kötelezettség

Az önkormányzat külön önkormányzati határozatban a közérdekű környezetalakítás céljából az 1. mellékletben felsorolt ingatlanok területére az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a használatbavételi engedély megadásának feltételeként elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő.”


4.§


  1. Ez a rendelet 2017. február 14. napján lép hatályba.
  2. Hatályát veszti az R.

a) 3.§ (3) bekezdése, 22.§ (2) bekezdése

b) 19.§ (3) bekezdésében a „(Jóváhagyáskor a hullámterek, a parti sávok, a vízjárta, valamint a fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról szóló 46/1999.(lll.18.) Korm. rendelet előírásai szerint.)” szövegrész.

c) 4. számú melléklete

  1. Az R. 1. számú mellékletének helyébe e rendelet 1. melléklete lép.
  2. Az R. 3. számú mellékletének helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

1. melléklet a …/2017. (II.7.) önkormányzati rendelethez

„1. melléklet a 3/2005.(ll.17.) rendelethez



TELEPÜLÉSRENDEZÉSI KÖTELEZÉSEK


1. BEÉPÍTÉSI KÖTELEZETTSÉG


A helyi építési szabályzat a tervszerű telekgazdálkodás, a beépítés helyes sorrendje és a településkép előnyösebb kialakítása érdekében az alábbi beépítetlen lakóterületekre a telekvásárlástól számított 3 éven belüli beépítési kötelezettséget állapít meg az Lf-K és Lf-1 jelű építési övezetben


2. BEÜLTETÉSI KÖTELEZETTSÉG


A helyi építési szabályzat a közérdekű környezetalakítás céljából az alábbi ingatlanokon az övezeti előírásokban meghatározott módon és telekrészen a használatbavételi engedély megadásának feltételeként elvégzendő beültetési kötelezettséget ír elő:


a)Minden új építéssel érintett gazdasági területen fekvő ingatlanon.

b)Hulladékgazdálkodási célú különleges területen.

c)Birtokközpont, valamint a hozzá tartozó kiegészítő központ területén.”


2. melléklet a …/2017. (II.7.) önkormányzati rendelethez

„3. melléklet a 3/2005.(ll.17.) rendelethez


KISZOLGÁLÓ ÉS LAKÓÚT CÉLJÁRA TÖRTÉNŐ LEJEGYZÉS


A települési önkormányzat a szabályozási terven Köu-5 övezeti jellel ellátott utak szabályozási vonallal lehatárolt részét kiszolgáló út céljára lejegyzi.”