Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2024. 07. 01

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VI. 14.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

2024.07.01.

Dunaszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (3) bekezdésében, valamint 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet hatálya Dunaszentgyörgy község közigazgatási területén lévő, működő temetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a temető fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végzőkre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetve mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a temetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a temetőben tartózkodnak.

2. § (1) Dunaszentgyörgy Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettségét a dunaszentgyörgyi 388 hrsz-on található ingatlanon teljesíti.

(2) Az önkormányzat a temető rendeltetésszerű használatához az alábbi építménnyel, közművekkel, egyéb tárgyi és infrastrukturális feltétekkel rendelkezik:

a) ravatalozó

b) villanyáram

c) vízellátás

d) wc

e) kézmosó

(3) A köztemetésért az önkormányzat részére díjat nem kell fizetni.

(4) A temetőben a kegyeleti közszolgáltatások igénybevételéért, a temetési hely megváltásáért és újraváltásáért, a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért, a temetőbe való behajtásért az Önkormányzat részére díjat nem kell fizetni.

3. § (1) A temető fenntartása és üzemeltetése a tulajdonos feladata. A temető üzemeltetésének részletes szabályait a temetőszabályzatok tartalmazzák.

(2) A ravatalozó az önkormányzat tulajdona, használatáért az Önkormányzat részére díjat nem kell fizetni.

(3) A ravatalozó berendezési tárgyai, az ott lévő eszközök karbantartása az üzemeltető feladata.

4. § (1) A temető fenntartása, üzemeltetése során a TeTv. vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni, és figyelembe kell venni a temetőszabályzatokban meghatározott rendelkezéseket.

(2) A temető kapujánál a közösség részére tájékoztatásul az üzemeltető köteles kifüggeszteni a temető fenntartójának és üzemeltetőjének nevét, címét, tartózkodási helyét és ügyfélfogadási idejét, a temető rendjére vonatkozó szabályokat.

5. § A sírhelyek méretezését, sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozásnak a szabályait a temetőszabályzatok tartalmazzák.

6. § (1) A temetőbe a tulajdonos által meghatározott és kifüggesztett nyilvántartási idő tartama alatt bárki beléphet. A nyitvatartási időn kívül a temetőben tartózkodni nem szabad, onnan a nyitvatartási idő leteltekor külön felszólítás nélkül el kell távozni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyitvatartási időt a temetőszabályzatok tartalmazzák.

7. § (1) A temetőhasználó kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a temető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a temető tárgyaira vigyázni,

c) a temetőben keletkezett hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

(2) A temetőhasználó a temetőben köteles a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

8. § (1) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, és elszállításáról a temető tulajdonosa gondoskodik.

(2) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről, és elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

9. § A temető fenntartója, üzemeltetője jogosult és köteles az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket eltávolítani.

10. § (1) A temetőben munkáját végző vállalkozó működése során köteles betartani az alábbi szabályokat:

a) tevékenysége ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását,

b) gondoskodjon arról, hogy a munkavégzése során a szomszédos temetési hely ne sérüljön meg, eredeti állapota ne változzon,

c) a munka ideje alatt a temetési helyek látogatását ne akadályozza.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt előírások be nem tartása esetén a temetőben végzett munkavégzés korlátozható, megtiltható.

11. § Hatályát veszti A helyi köztemetőről és a temetkezésről szóló 11/2000. (IX 25.) ÖR sz. rendelet.

12. § Ez a rendelet 2024. július 1-jén lép hatályba.