Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2013. 11. 30- 2014. 03. 30

Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa juttatásról

2013.11.30.

Gerjen Község Önkormányzat képviselő-testülete a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X. 4.) BM rendelete 3. §-ában kapott felhatalmazás alapján – a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az Önkormányzat a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló 57/2013. (X. 4.) BM rendeletben (a továbbiakban: Rendelet) foglaltak alapján – a Rendelet 1. mellékletében megállapított mindösszesen 45 m3 tűzifa erejéig – a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként tűzifa-támogatást nyújt.

2. § E rendelet hatálya kiterjed Gerjen község területén életvitelszerűen élő, a mindenkor hatályos Szt. 3. § (1)–(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

3. § A képviselő-testület első fokon a polgármester hatáskörébe utalja a tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálását, melyről határozatot hoz.

4. § (1) A képviselő-testület természetbeni juttatásként 1 m3 tűzifát biztosít a 45 legalacsonyabb egy főre eső jövedelemmel rendelkező azon lakásfenntartási támogatásban, aktív korúak ellátásában, időskorúak járadékában részesülő személynek, illetve a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak, akinek kérelméből megállapítható, hogy használ fa tüzelőanyagot. A jövedelem megállapítása a támogatás alapját képező ellátás megállapításához benyújtott adatok alapján történik.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben foglaltak alapján nem fogy el a tüzelőanyag, támogatásban részesülhet az a kérelmező, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegének 125%-át. Amennyiben több kérelem kerül benyújtásra, mint a felosztható tűzifa mennyisége, a polgármester az egy főre jutó jövedelem mértéke alapján dönt.

(3) Ingatlanonként egy háztartás részesülhet, 1 m3 támogatásban. Az (1)–(2) bekezdésben meghatározott támogatás jogosultjának a tűzifa támogatás megítélésének napján a településen bejelentett lakóhelyének, tartózkodási helyének kell lennie.

(4) Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fatüzeléssel oldja meg.

(5) Az Önkormányzat a tűzifa kiosztásáról február 15. napjáig gondoskodik. A tűzifa kiosztása történhet személyes átvétellel, vagy az önkormányzat által biztosított szállítással.

A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

5. § (1) A juttatás igénylése kérelem alapján történik. A kérelemmintát a lakásfenntartási támogatásban, aktív korúak ellátásában, illetve időskorúak járadékában részesülő kérelmező esetében az 1. számú melléklet, más kérelmezőre vonatkozóan a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2) A kérelmeket legkésőbb 2013. december 25-ig lehet benyújtani a polgármesterhez. Az időpontot követően kérelem nem nyújtható be. Azonos lakcímmel rendelkező több kérelmező esetén csak egy személy részére lehet támogatást megállapítani.

(3) A döntést követően a tűzifát legkésőbb 2014. február 15-ig lehet átvenni a határozatban foglaltak szerint.

6. § (1) A rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 2014. március 31-én hatályát veszti.