Gerjen Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2016. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

A kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2016. 09. 01

Gerjen Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:



Gerjen Községért Kitűntető Díj


1. §


(1) “Gerjen Községért” kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek, akik Gerjen Községért huzamosabb időn át kiemelkedő munkát végeztek, kimagasló eredményt értek el.


(2) A kitüntetéssel járó emlékérem 50 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt vízszintes felirattal “Gerjen Községért”, alatta az adományozás éve található. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 60 x 20 mm-es lapon a kitüntetett neve szerepel.


(3) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél jár. Az oklevélen található a kitüntetés részletes indokolása. 



Gerjen Község Közszolgálatáért Kitűntető Díj


2. §


(1) “Gerjen Község Közszolgálatáért” kitüntetés adományozható olyan életpályáért, amit a közösség szolgálatában végzett valaki Gerjen Község Önkormányzatával fennállt vagy fennálló munkavégzésre irányuló jogviszony alapján.


(2) A kitüntetéssel járó emlékérem 50 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt vízszintes felirattal “ Gerjen Község Közszolgálatáért”, alatta az adományozás éve található. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 60 x 20 mm-es lapon a kitüntetett neve szerepel.


(3)  A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél jár. Az oklevélen található a kitüntetés részletes indokolása. 



Gerjen Község Közművelődéséért Kitűntető Díj


3. §


(1) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél jár. Az oklevélen található a kitüntetés részletes indokolása. “Gerjen Község Közművelődéséért” kitüntetés adományozható annak, aki Gerjen Község állampolgárai által elismert kimagasló, vagy nagyon hosszú ideig tartó tevékenységet végzett valamilyen rendezvény szervezésében vagy civil szervezet irányításában.


(2) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél jár. Az oklevélen található a kitüntetés részletes indokolása. A kitüntetéssel járó emlékérem 50 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt vízszintes felirattal “ Gerjen Község Közművelődéséért”, alatta az adományozás éve található. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 60 x 20 mm-es lapon a kitüntetett neve szerepel.


(3) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél jár. Az oklevélen található a kitüntetés részletes indokolása. 


Gerjen Község Hírnevéért Kitűntető Díj


4. §


(1) “Gerjen Község Hírnevéért” kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek, akik kimagasló kulturális, művészeti vagy tudományos, sport sikert ért el Gerjeni származásúként és életpályája példakép lehet a helyiek számára megmutatva azt, hogy Gerjenből indulva is lehet komoly eredményeket, sikereket felmutatni.  


(2) A kitüntetéssel járó emlékérem 50 mm átmérőjű, kör alakú, egyoldalas, bronz érme. Felső kétharmadában a község bevésett címere, a címer alatt vízszintes felirattal “ Gerjen Község Hírnevéért”, alatta az adományozás éve található. Az emlékérmet díszdobozban kell elhelyezni. A díszdoboz kinyitott fedőlapjának belső oldalán az emlékérem anyagával megegyező (bronz) 60 x 20 mm-es lapon a kitüntetett neve szerepel.


(3) A kitüntetéssel az emlékérem mellett oklevél jár. Az oklevélen található a kitüntetés részletes indokolása. 


Az adományozás rendje


5. §


(1) A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a képviselő-testület tagjai, bizottságai, a jegyző, az önkormányzati intézmények vezetői illetve Gerjen Község lakói.


(2) A kitüntetési javaslatokat a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.


(3) A kitüntetések adományozására a képviselő-testület jogosult.


(4) Az elismerések állampolgárságra tekintet nélkül adományozhatók.


(5) Amennyiben a kitüntetésben közösség részesül, úgy törekedni kell arra, hogy a közösség minden tagja vagy vezetősége megkapja a kitüntető díjat vagy annak kicsinyített mását.


(6) Saját maga részére kitüntetés adományozását senki nem indítványozhatja, az ilyen javaslatot nem kell figyelembe venni.


(7) Az elismerés visszavonható - a Képviselő-testület minősített többségű szavazatával – attól  akit szándékos bűncselekmény elkövetése miatt bíróság jogerősen elítélt, vagy)    aki az elismerésre az adományozáskor nem ismert okból, vagy utóbb érdemtelenné vált. Az elismerés visszavonására az elismerés adományozására vonatkozó eljárási szabályokat kell megfelelően alkalmazni. 


6. §


(1) A Képviselő-testület határozatban állapítja meg a kitüntetés adományozását.


(2) A kitüntetés átadása a Falunapi Rendezvényen történik, de a Képviselő-testület ettől eltérő időpontot is megállapíthat az (1) bekezdés szerinti határozatában.


7. §


A kitüntetések adományozásáról a polgármester nyilvántartást vezet, mely tartalmazza:

a) az elismerésben részesített személy nevét, születési helyét és idejét, szervezet esetében annak elnevezését, székhelyét/telephelyét,

b) az adományozott elismerés megjelölését, valamint az adományozás rövid indoklását,

c) az átadás időpontját, az elismerés adományozásáról hozott képviselő-testületi határozat vagy a polgármesteri döntés számát.




Záró rendelkezések


8. §


(1) Ez a rendelet 2016. szeptember 1. napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő adományozások esetén is alkalmazni kell.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Gerjen Község Képviselő-testületének A kitüntetések alapításáról és adományozásának rendjéről szóló 13/2003. (V. 1.) számú rendelete.