Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 31

Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 28.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásról

2022.10.31.

Gerjen Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 45. §-a szerinti feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Gerjen Község Önkormányzata a szociálisan rászoruló kérelmezők részére természetbeni ellátásként – a Belügyminisztérium tárgyévre vonatkozó döntésének megfelelő mennyiségű - térítésmentesen tűzifa-támogatást nyújt.

2. § E rendelet hatálya kiterjed Gerjen község területén életvitelszerűen élő, a mindenkor hatályos a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.

3. § A szociális tűzifa támogatás iránti kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

4. § (1) A képviselő-testület természetbeni juttatásként 1 erdei m3 tűzifát biztosít az 1. § szerinti mennyiség mértékéig a legalacsonyabb egy főre eső jövedelemmel rendelkező azon

a) lakhatási támogatásban vagy rendkívüli települési támogatásban részesülő személynek vagy

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvényben szabályozott hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak,

akinek kérelméből megállapítható, hogy fa tüzelőanyagot használ. A jövedelem megállapítása a támogatás alapját képező ellátás megállapításához benyújtott adatok alapján történik.

(2) Amennyiben a kérelmezők száma meghaladja a rendelkezésre álló mennyiséget, a képviselő-testület határozatban dönt a kiosztási sorrendről, az igazolt legkisebb egy főre eső jövedelmet figyelembe véve, úgy, hogy a nagyobb egy főre eső jövedelemmel rendelkező kérelmezőt a következő ranghelyre sorolja.

(3) Nem részesülhet támogatásban az, akinek vagy a vele egy háztartásban élő személynek az önkormányzattal szembentartozása áll fenn, kivéve, ha azt a kérelem benyújtásáig megfizeti, vagy az engedélyezett részletfizetést megkezdi.

(4) Azonos lakcímmel rendelkező több kérelmező esetén csak egy személy részére lehet támogatást megállapítani.

(5) Nem részesülhet támogatásban, aki a lakóingatlan fűtését nem fatüzeléssel oldja meg.

(6) A kérelem az 1. melléklet szerinti tartalommal nyújtható be Gerjen Község Önkormányzatához minden évben, a Belügyminisztérium által kibocsátott támogatói okirat Gerjen Község Önkormányzatához történő megérkezésétől tárgyév november 15. napjáig. Az időpontot követően kérelem nem nyújtható be.

(7) Amennyiben az (1) bekezdésben foglaltak alapján nem fogy el a tüzelőanyag, támogatásban részesülhet bárki. Amennyiben több kérelem kerül benyújtásra, mint a felosztható tűzifa mennyisége, a képviselő-testület az egy főre jutó jövedelem mértéke alapján dönt.

(8) A képviselő-testület jogerős döntését követően a tűzifa kiosztásáról a Belügyminisztérium által kibocsátott Támogatói Okiratban meghatározott időpontig gondoskodik.

(9) A tűzifa kiosztása történhet személyes átvétellel, vagy az önkormányzat által biztosított szállítással. A tűzifa szállításából származó költségek a települési önkormányzatot terhelik.

5. § (1) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 8/2015. (XI.23.) önkormányzati rendelet.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 8/2015. (XI.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló4/2016. (VI.1.) önkormányzati rendelet.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 8/2015. (XI.23.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 11/2016. (XII.31.) önkormányzati rendelet.

(4) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 7/2017. (VIII.30.) önkormányzati rendelet.

(5) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 6/2018. (X.29.) önkormányzati rendelet.

(6) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 3/2020. (X.30.) önkormányzati rendelet.

(7) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális célú tűzifa juttatásról szóló 10/2021. (XI.16.) önkormányzati rendelet.

6. § E rendelet 2022. október 31. napján lép hatályba.