Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 06. 01

Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 31.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.06.01.

Gerjen Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (3) bekezdésében, valamint 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Országos Fogyasztóvédelmi Egyesületvéleményének kikérésével következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja, hogy Gerjen Község Önkormányzatának (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a temető működési rendjét és meghatározza a temetkezés lebonyolításának, a temető használatának szabályait.

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat tulajdonában álló Gerjen belterület 504. helyrajzi számú köztemetőre.

(2) E rendelet szabályait alkalmazni kell a köztemető fenntartását, üzemeltetését, valamint a temetkezési tevékenységet végző természetes és jogi személyeknek, valamint annak, akinek e tevékenység gyakorlása során jogai keletkeznek, továbbá akire kötelezettségek hárulnak.

3. § (1) A köztemető fenntartója Gerjen Község Önkormányzata.

(2) Az önkormányzat maga gondoskodik a temető üzemeltetéséről.

(3) A köztemető használatának rendjét - a temetőszabályzat kötelező tartalmi elemeire is figyelemmel - e rendelet tartalmazza.

4. § (1) Az üzemeltető biztosítja a temető látogatói számára a temető használatát, a létesítmények igénybevételét.

(2) Az üzemeltető a temetési szolgáltatási tevékenység végzésének lehetővé tételét hátrányos megkülönböztetés nélkül köteles biztosítani a temetkezési vállalkozóknak.

5. § (1) A köztemetőben az önkormányzat

a) az utat,

b) a ravatalozót,

c) a temető bekerítését vagy élő sövénnyel való elhatárolását,

d) a vízvételi lehetőséget, illemhelyet,

e) a temető területének parkosítását, továbbá

f) a hulladéktárolót

biztosítja.

(2) A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított egyéb szolgáltatások igénybevételéért díjat nem kell fizetni.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők temetőfenntartási hozzájárulást nem fizetnek.

6. § (1) Az urnafülkébe történő temetés esetében egy urnafülkébe maximum két urna helyezhető el.

(2) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely vagy sírbolt, a már előre külön erre a célra kijelölt helyen.

7. § (1) A köztemetőben levő sírhelyek méretei:

a) egyes felnőtt-sírhely: 2,1 m hosszú, 0,9 m széles,

b) kettős sírhely: 2,1 m hosszú, 2 m széles,

c) gyermek sírhely: 1,3 m hosszú, 0,6 m széles,továbbá

d) urna földbe temetése esetén: 0,8 m hosszú, 0,6 m széles.

(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága felnőtt sírok esetében 0,6 m, gyermek síroknál 0,3 m.

(3) A sírdombok magassága legfeljebb 30 cm lehet, a sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező.

(4) A sírsorok közötti távolság 50 centiméter.

(5) A sírgödrök kifalazása, kibetonozása, más el nem korhadó anyaggal való bélelése nem engedélyezett.

(6) A sírboltban 3-9 koporsó helyezhető el.

(7) Az építhető sírbolthelyek felszíni méretei:

a) 3 személyes sírbolt hossza 3,5 m, szélessége 2,5 m

b) 6 személyes sírbolt hossza 3,5 m, szélessége 3,5 m, továbbá

c) 9 személyes sírbolt hossza 3,5 m, szélessége 3,8 m.

(8) A sírboltban koporsónként - azok helyett - két urna is elhelyezhető.

8. § (1) A síremlékek és tartozékai, továbbá az emlékoszlop tervét (vázrajzát) az elhelyezés előtt a polgármesternek be kell mutatni.

(2) A sírok felett emelt síremlékek, sírjelek karbantartása, helyreállítása, felújítása a temetési hely felett rendelkezésre jogosult kötelezettsége. A polgármester e kötelezettsége teljesítésére a rendelkezési jog jogosultját felhívhatja, életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén pedig köteles felhívni. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető bejáratánál, illetve az önkormányzat hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni. A sírjel vagy síremlék helyreállításáig a temetési helyen további temetkezés nem történhet.

(3) A polgármester gondoskodik az elhanyagolt, elgyomosodott, a környezetet veszélyeztető sírhelyek felett rendelkezési joggal rendelkező felszólítása után a szükséges munkálatoknak a mulasztó költségére való elvégzéséről.

(4) A köztemető rendje és tisztasága érdekében síráthelyezés vagy új síremlék állítása miatt feleslegessé vált sírjelek, sírkőmaradványok elszállításáról a rendelkezési jog jogosultjának egy hónapon belül gondoskodnia kell. A síremlék temető területéről való kiviteléhez - vagyonvédelmi okokból – a polgármester előzetes engedélye szükséges.

(5) Építési, bontási munkálatok megkezdését, építési anyag beszállítását, bontási anyag elszállítását a polgármesternek be kell jelenteni. A munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit. A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet.

(6) A síremlék bontásáról, értékesítéséről a falugondnok nyilvántartást vezet. A nem értékesíthető síremlékeket a temetőben kialakított kőtárban kell elhelyezni.

(7) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely feletti rendelkezési joga – a falugondnok által kijelölt temetési helyre kell temetni.

9. § (1) A temetkezési helyekért – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnekdíjat, újraváltási díjat nem kell fizetnie.

(2) Az urnafülke használatáért megváltási, újraváltási díjat kell fizetni, melynek összege bruttó 10.000.-Ft, ami tartalmazza az urnafülke előlapjának költségét.

10. § (1) Az éves sírhelygazdálkodás a falugondnok feladata, melynek keretében kijelöli a temetésre előkészített és használható temetési helyeket.

(2) A falugondnok vezeti a szabad temetési helyekről szóló nyilvántartást és a sírboltkönyvet.

(3) A falugondnok a sírhelygazdálkodás során ügyel arra, hogy a temetési helyek a temető területének legfeljebb 65 %-át foglalják el.

11. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, melyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási rendjét, a tulajdonos és az üzemeltető megnevezését, pontos címét, valamint a temető részletes térképét.

(2) A temető nyitvatartási rendje az igényekhez igazodik.

(3) A temetőlátogatók kötelesek a szertartások rendjét, mások kegyeleti érzéseit tiszteletben tartani.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyen, vagy akörül nem tárolható, azt a tulajdonos által kijelölt helyre kell vinni.

(5) A temetőben avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem engedélyezett.

(6) A polgármester köteles gondoskodni a temető tisztán tartásáról, a parkok és zöldterületek rendszeres gondozásáról, továbbá a szeméttárolók ürítésének megszervezéséről.

(7) A sírhelyek, sírbolthelyek bekerítése nem engedélyezett.

(8) A köztemetőben 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat.

(9) A temetőbe állatot – vakvezető kutya kivételével - bevinni nem engedélyezett.

(10) A sírhelyek környékét felásni, a földet elhordani nem engedélyezett.

(11) A temetőben a sírhelyek, sírbolthelyek, urnahelyek bekerítése nem engedélyezett.

12. § (1) A rendelkezési jog jogosultja a sírhely gondozása körében a sírhelyen, annak határain belül:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú növényeket ültethet,

b) a sírhelyen cserepes, vágott- vagy művirágot, koszorút helyezhet el,továbbá

c) olyan fás szárú növényt ültethet, mely az egy méteres magasságot kifejlett állapotban sem éri el.

(2) A síremlék köré a sírhelyen túl növény nem ültethető.

(3) Az (1) bekezdés c) pontját kivéve fa, cserje a köztemető területén nem ültethető.

(4) Az 1 méter magasságot meghaladó, nem gondozott ültetvényeket a temető üzemeltetője visszavághatja vagy eltávolíthatja, és a visszavágás, eltávolítás költségeit a sírhellyel rendelkezni jogosulttól követelheti.

13. § (1) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak, így különösen koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák helyezhetők el.

(2) Padok elhelyezése kizárólag a polgármester írásos engedélyével a sírhelyhez járó területre lehetséges.

(3) A temető területén a sírhelyengedély nélkül és a sírhelyen kívül elhelyezett tárgyakat, építményeket a polgármester engedélyével a falugondnok előzetes tájékoztatás nélkül eltávolíthatja.

14. § Az urnafülkék díszítését oly módon kell elvégezni, hogy az nem haladhatja meg az urnafülke táblájának méretét, és nem érhet át másik fülkére. Nem engedélyezett az urnafalakon az urnafalak síkjából kiálló bármilyen tárgyat – az urnatáblára szerelt urnaváza kivételével – elhelyezni.

15. § A temetőben nem engedélyezett járművel közlekedni, kivéve

a) a súlyos mozgássérültet szállító,

b) a temetkezési tevékenységben részt vevő,vagy

c) az építési munka elvégzéséhez szükséges, 7,5 tonna össztömegsúlyú járműnél nem nagyobb össztömegsúlyú

járművet, melyek számára a behajtás ingyenes.

16. § Hatályát veszti a temetőkről és temetkezésről szóló 5/2000. (V.15.) önkormányzati rendelet.

17. § Ez a rendelet 2023. június 1-jén lép hatályba.