Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

egyes családi eseményekről és az azokért fizetendő szolgáltatási díjakról

Hatályos: 2023. 07. 15

Gerjen Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (VII. 14.) önkormányzati rendelete

egyes családi eseményekről és az azokért fizetendő szolgáltatási díjakról

2023.07.15.

Gerjen Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Gerjen Község Önkormányzatának (a továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén az önkormányzat közreműködésével történő családi esemény társadalmi megünneplésére.

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Családi esemény: a névadó, a 25., 50., 60. éves és egyéb jubiláló házassági évforduló.

2. Hivatali helyiség: az önkormányzat által biztosított, a családi esemény lebonyolítására alkalmas hivatali helyiség, 7134 Gerjen, Béke tér 1. szám alatti házasságkötő terem.

3. Hivatali munkaidő: a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal munkarendjében meghatározott munkaidő.

4. Munkaszüneti nap: vasárnap, január 1., március 15., Nagypéntek, húsvét hétfő, május 1., Pünkösd hétfő, július 1. (Közszolgálati Tisztviselők Napja), augusztus 20., október 23., november 1., december 24., 25., 26.

3. § (1) Gerjen Község Önkormányzat Képviselő-testülete a családi események megrendezésével kapcsolatos szolgáltatásokat a főállású anyakönyvvezető, (a továbbiakban: anyakönyvvezető) és a családi események rendezését segítő személy (továbbiakban: anyakönyvvezető munkáját segítő személy) útján biztosítja.

(2) Családi esemény tartására irányuló kérelmet legalább a családi esemény tervezett időpontját megelőző 30 nappal korábban kell benyújtani a Dunaszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal Gerjeni Kirendeltségének anyakönyvvezetőjéhez.

(3) A családi esemény tartását a jegyző engedélyezi.

4. § (1) A családi esemény helyszíne az önkormányzat hivatali helyiségében vagy hivatali helyiségen kívül is lehet.

(2) Hivatali helyiségen kívüli helyszínen a családi esemény akkor engedélyezhető, ha a családi esemény létesítésének méltósága, tekintélye nem csorbul. Az engedély kiadása előtt az anyakönyvvezető meggyőződhet a megjelölt helyszínnek az esemény lebonyolítására való alkalmasságáról.

5. § (1) A hivatali munkaidőn belül és a hivatali helyiségben történő családi esemény tartása a rendeletben foglaltak szerint díjmentes, az önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja az erre a célra alkalmas hivatali helyiséget.

(2) A hivatali helyiségben a családi esemény lebonyolításának díja hivatali munkaidőn túl 15.000 Ft, mely a tárgyi és személyi feltételek biztosítását tartalmazza.

(3) A hivatali helyiségen kívül tartandó családi esemény lebonyolításának díja hivatali munkaidőtől függetlenül 20.000 Ft.

(4) A szolgáltatási díjakat az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára, vagy a házipénztárba történő befizetéssel kell a megrendelés alapján, illetve az engedélyező határozatban foglaltaknak megfelelően befizetni.

(5) Amennyiben a családi esemény elmarad és azt a felek az ünnepséget megelőzően legalább 2 nappal az anyakönyvvezetőnek bejelentik, a szolgáltatási díj - kérelemre - a bejelentéstől számított 15 munkanapon belül visszafizetésre kerül.

6. § (1) Az anyakönyvvezető és az anyakönyvvezető munkáját segítő személy hivatali munkaidőben és az önkormányzati hivatali helyiségében történő közreműködése a családi esemény lebonyolításában díjmentes.

(2) A hivatali helyiségben, viszont a hivatali munkaidőn túl történő családi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenkénti nettó 10.000 Ft díjazás illeti meg.

(3) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy munkaidőn túl történő családi esemény lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenkénti nettó 12.000 Ft díjazás illeti meg.

(4) Az (2) és (3) bekezdésben meghatározott családi események lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezető munkáját segítő személy eseményenként nettó 6.000 Ft díjazás illeti meg.

(5) Az anyakönyvvezető és az anyakönyvvezető munkáját segítő személy hivatali munkaidőn túli munkájának díjazását az önkormányzat a családi eseményt követő hónap 5. napjáig fizeti ki.

7. § A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépése után kezdeményezett családi eseményekre kell alkalmazni.

8. § Ez a rendelet 2023. július 15-én lép hatályba.