Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 07. 01- 2023. 07. 01

Aparhant Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (VI. 30.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.07.01.

Aparhant Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, továbbá Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (3) bekezdésében, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában, továbbá az Mötv. 13. § (1) bekezdésének 3. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

2. § A falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelet 3. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„3. § A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapellátási feladatok:

a) közreműködés a házi segítségnyújtásban,

b) családsegítésben való közreműködés,

c) a közösségi és a szociális információs szolgáltatásban való közreműködés,

d) az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosítása, így

da) a háziorvosi rendelésre szállítás,

db) az egyéb egészségügyi intézménybe szállítás,

dc) a gyógyszerkiváltás és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás biztosítása.

e) közreműködés étkeztetésben.””

3. § A falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelet 7. és 8. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„7. § (1) A falugondnoki szolgálat a személyszállítási feladatok között ellátja

a) betegek - rendelési időnek megfelelően - háziorvoshoz, házi gyermekorvoshoz, illetve külön indokoltan egyéb egészségügyi intézménybe történő szállítását,

b) tömegközlekedéshez való csatlakozás érdekében történő szállítását,

c) kórházi, szociális, otthoni, stb. látogatás céljára történő szállítását,

d) családi eseményekre történő szállítását,

e) nagybevásárlás céljára történő szállítását,

f) önkormányzati, illetve egyéb, települési rendezvényre történő szállítását,

g) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott személyszállítási feladatok közül a falugondnok kötelező feladata az a), b), c), g) pontban meghatározott szállítási feladat, nem kötelező feladata a d), e), f) pontban meghatározott szállítási feladat.

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott személyszállítási feladatok közül a falugondnok kötelező feladata az a), b), c) pontban meghatározott szállítási feladat, nem kötelező feladata a d), e), f) pontban meghatározott szállítási feladat.

8. § (1) A betegek háziorvosi rendelőbe, illetve egyéb egészségügyi intézményekbe szállítása az érintett személy településről intézményig, illetve onnan lakóhelyre szállítását jelenti.

(2) A szállítás igény szerint a választott háziorvosi rendelésre, szükség esetén a település közigazgatási területén kívülre is, előzetes időpont egyeztetés, illetve orvosi beutaló alapján, a bejelentés sorrendjében történik.

(3) A szállítási szolgáltatás térítésmentes.”

4. § A falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) A szolgáltatás igénybevételét kérelmezni kell. A kérelem történhet szóban és írásban.

(2) Lehetőség van arra, hogy az adott szolgáltatás igénybevételének lehetősége hivatalból is megállapításra kerüljön. Az igénybevétel lehetőségéről a kérelmezőt, illetve a hivatalból indított eljárás érintettjét értesíteni kell.

(3) A szolgáltatás igénybevételének jogosságát a falugondnoki szolgálatot ellátó személy ítéli meg. Az igénybevétel jogtalansága gyanúja esetén haladéktalanul megkeresi a polgármestert, aki intézkedik a jogosultság megvizsgálása tárgyában.”

5. § A falugondnoki szolgálatról szóló 7/2022. (XI. 8.) önkormányzati rendelet 16. §-ában az „Amennyiben e rendelet másként nem rendelkezik, a” szövegrész helyébe az „A” szöveg lép.

6. § Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.