Cikó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Cikó Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.01.

Cikó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23 § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) A rendelet hatálya a helyi önkormányzatra, annak Képviselő-testületére, és az önkormányzat által irányított valamennyi költségvetési szervre terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

II. Fejezet

KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI

1. Költségvetési bevételek

2. § (1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2023. évi költségvetésének

a) bevételi főösszegét 270.086.655 Ft-ban

b) kiadási főösszegét 270.086.655 Ft-ban

(2) Állapítja meg az alábbi részletezés szerint:

a) tárgyévi működési célú bevételek összege: 240.086.655 Ft

b) tárgyévi működési célú kiadások összege: 200.693.914 Ft

c) tárgyévi tőkejellegű bevételek összege: 30.000.000 Ft

d) tárgyévi tőkejellegű kiadások összege: 69.392.741 Ft

3. § (1) Az önkormányzat 2024. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti, illetve működési és felhalmozási cél szerinti részletezését, kiadási előirányzatait az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat 2024. évi állami támogatásainak jogcímenkénti alakulását a 2. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat bevételeit és kiadásait a 3.melléklet tartalmazza.

(4) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, összevontan, mérlegszerűen a 5.-6. mellékletek tartalmazzák.

4. § Külön jogszabály alapján a jegyző döntési hatáskörébe utalt előirányzatok, valamint a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 1. § hatálya alá tartozó választások helyi, területi előkészítésére, lebonyolítására felhasználandó pénzeszközök felett kötelezettségvállalásra a jegyző jogosult.

2. A költségvetési kiadások

5. § (1) Az önkormányzat működési, fenntartási kiadási előirányzatait a Képviselő-testület a következők szerint hagyja jóvá:

Működési kiadások előirányzata összesen: 240.086.655 Ft, ebből:

a) személyi jellegű kiadások: 31.444.000 Ft,

b) munkaadókat terhelő járulékok: 3.345.992Ft,

c) dologi és folyó kiadások: 73.650.000 Ft,

d) szociálpolitikai juttatások: 5.996.000 Ft,

e) támogatásértékű kiadások, pénzeszköz átadások: 7.280.000 Ft,

f) irányítás alá tartozó költségvetési szervek támogatása: 65.083.968 Ft,

g) tartalékok: 14.422.292 Ft.

(2) Az önkormányzat felújítási és felhalmozási kiadásai összesen 38.732.741 Ft.

(3) Az önkormányzat kiadásaiból:

a) kötelező feladatok kiadása: 199.213.914 Ft

b) önként vállalt feladatok kiadásai: 70.872.741 Ft

(4) Az önkormányzat felhalmozási kiadásait feladatonként a 7.- 8. mellékletek tartalmazzák.

6. § Az önkormányzat és az óvoda költségvetését feladatonként – kötelező, önként vállalt és állami feladatok szerinti bontásban – a 9. melléklet tartalmazza.

7. § Az önkormányzat tartaléka összesen 14.422.292 Ft általános tartalék az év közben felmerülő, előre nem tervezhető kiadások fedezetéül szolgál.

8. § A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 5.-6. mellékletek tartalmazzák.

9. § Az önkormányzat és a Cikói Óvoda bevételeit és kiadásait önként vállalt és kötelező feladatok, állami (államigazgatási) bontásban a 10. melléklet tartalmazza.

10. § A képviselő-testület több éves kihatással járó kötelezettségek előirányzatait éves bontásban a 11. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

11. § (1) Az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételeit és kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 12. melléklettartalmazza.

(2) Az Önkormányzat által átadott pénzeszközök, támogatásértékű kiadások összegét a 13. melléklettartalmazza.

(3) Az önkormányzat által adott közvetett támogatások előirányzatát a 14. melléklet tartalmazza.

(4) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi előirányzat-felhasználási ütemtervét havi bontásban a 15. melléklet szerint, a likviditási ütemtervét a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

(5) Az önkormányzati intézmény pénzellátási tervét a képviselő-testület a 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

(6) Az önkormányzat bevételi és kiadási tervét a 2024-2027. időszakra a 18. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

12. § Az önkormányzat 2024. évi költségvetésében hiányt nem tervez.

13. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a Képviselő-testület államilag garantált értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján hasznosíthatja.

(2) A jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli, a többletfeladatokkal összefüggő többletbevételét - a Képviselő-testület egyidejű tájékoztatásával, a tényleges többletnek megfelelő összegű, saját hatáskörű egyidejű előirányzat-módosítás után - működési feladatai ellátására használhatja fel.

4. Cikói Óvoda

14. § (1) A Cikói Óvoda kiadási és bevételi előirányzatait a képviselő-testület a 4. melléklet szerint hagyja jóvá. A működési kiadások előirányzata összesen 65.215.630 Ft, melyből

a) személyi jellegű kiadások: 41.267.000 Ft;

b) munkaadókat terhelő járulékok: 5.258.630 Ft;

c) dologi kiadások: 18.030.000 Ft.

d) felhalmozási célú kiadások: 660.000 Ft

(2) A Cikói Óvoda bevételei:

a) Cikó Község Önkormányzatának támogatása: 65.083.968 Ft

b) Előző évi pénzmaradvány: 131.662 Ft

c) Működési bevétel: 0 Ft

5. Az előirányzatok módosításának szabályai

15. § (1) Az önkormányzat a költségvetését, valamint az irányítása alá tartozó költségvetési szerv előirányzatait a rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

(2) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet, vagy elkülönített állami pénzalap a helyi önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja. A képviselő-testület - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének ennek megfelelő módosításáról.

16. § (1) Az önkormányzat és a költségvetési szerve bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, illetőleg következményeinek az elhárítása érdekében (veszélyhelyzetben) a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – Áht. rendelkezéseitől eltérő - intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

17. § (1) A polgármester pótköltségvetési rendelettervezetet terjeszt a képviselő-testület elé, ha év közben a körülmények oly módon változnak meg, hogy ezek a helyi önkormányzat költségvetésének teljesítését jelentősen veszélyeztetik.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv saját hatáskörében végrehajtott előirányzat-változtatásáról a jegyző előkészítésében a polgármester a képviselő-testületet harminc napon belül tájékoztatja. A Képviselő-testület negyedévente, de legkésőbb a költségvetési szerv számára az éves beszámoló irányító szervhez történő megküldésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja ennek megfelelően a költségvetési rendeletét.

III. Fejezet

A KÖLTSÉGVETÉS VÉGREHAJTÁSÁNAK SZABÁLYAI

18. § (1) Az Önkormányzat és a Cikói Óvoda – megállapodás alapján - gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Kakasdi Közös Önkormányzati Hivatal.

(2) A képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

19. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy az Áht. 57. § -ban foglalt rendelkezéseknek megfelelően a 2024. évi normatív, normatív kötött felhasználású támogatások alapjául szolgáló mutatószámok tervezettől eltérő alakulása esetén, továbbá egyéb állami támogatás jogosulatlan igénybevétele esetén, lemondjon az igényelt támogatásról.

(2) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a 2024. évi tervezett és a ténylegesen igénybe vehető normatív támogatás, normatív kötött felhasználású támogatás különbözetéből, valamint a központosított előirányzatok, egyéb központi állami támogatások elszámolásából adódó, elszámoláskor felmerülő, visszafizetési kötelezettséget, esetlegesen felmerülő kamat terheket teljesítse.

20. § A bevételek beszedésekor, a kiadások teljesítésekor lehetőség szerint készpénzkímélő fizetési módokat kell alkalmazni. A kiadások készpénzben történő teljesítésére a következő jogcímek esetében van lehetőség:

a) külső személyi juttatások: megbízási díj, hóközi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak, (megbízási díj, tiszteletdíj),

b) elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag vásárlás, postaköltség,

c) készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés 200. 000,-Ft-ig,

d) karbantartás, kis javítási szolgáltatás igénybevétele 100.000,- Ft-ig;

e) védőital beszerzése;

f) munkaruha, védőruha, védő eszköz beszerzése,

g) kis összegű szolgáltatási kiadások,

h) társadalom- és szociálpolitikai juttatásokra, ellátottak pénzbeli juttatásai,

i) közfoglalkoztatásban résztvevők munkabére,

j) térítési díjak visszafizetése,

k) egyéb csak utánvéttel vagy csak készpénzért teljesített árubeszerzés, eszközbeszerzés vagy szolgáltatás teljesítés igénybevétele,

l) rendezvényekhez kapcsolódó kiadásokra.

6. Költségvetési szervek maradványa

21. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szerv maradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(2) A képviselő-testület gazdasági szükséghelyzetben a költségvetési szervet megillető maradvány felhasználását korlátozhatja. Gazdasági szükséghelyzetnek minősül különösen amikor az önkormányzat működése fizetésképtelenség miatt veszélybe kerül.

7. Költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

22. § (1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése az Áht. 61. § (4) bekezdésében rögzített belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetéséért és tovább fejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző, az intézmények esetében az intézményvezető felelős.

(2) Az önkormányzat a saját, valamint intézményeinek belső ellenőrzéséről a Völgységi Önkormányzati Társulás útján gondoskodik.

IV. Fejezet

Költségvetési létszámkeret, személyi juttatásokkal való gazdálkodás

23. § A képviselő-testület az önkormányzat létszám-előirányzatát 17 fő átlagos statisztikai állományi létszámban (átlaglétszámban) hagyja jóvá, ebből:

a) intézményen kívüli önkormányzati átlagos statisztikai állományi létszám: 5 fő: 1 fő polgármester, 1 fő alpolgármester, 1 fő gépkocsivezető, 1 fő közösségszervező , 1 fő takarítónő

b) A Cikói Óvoda átlagos statisztikai állományi létszáma: 7 fő, melyből 4 fő óvodapedagógus, 2 fő dajka, 1 fő gondozónő

c) a közfoglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma 6 fő.

24. § (1) A Képviselő-testület az óvodai közalkalmazottakat megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét az intézményi kiemelt személyi juttatások előirányzaton belül 200.000 Ft-ban határozza meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket nem foglalja magában.

(2) A Képviselő-testület a polgármestert megillető cafetéria-juttatás éves keret összegét 400.000 Ft-ban állapítja meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket nem foglalja magában.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

25. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2024. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

26. § Ez a rendelet 2024. március 1-jén lép hatályba.