Györe Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 11

Györe Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.03.11.

Györe Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Györe Község Önkormányzatára (továbbiakban: Önkormányzat), valamint az Önkormányzat költségvetésében szereplő költségvetési szerv gazdálkodására.

(2) Az Önkormányzat önállóan működő költségvetési szerve a Györei Kútvölgy Óvoda.

2. Költségvetési bevételek és kiadások

2. § (1) Az Önkormányzat 2023. évi költségvetési

a) Bevételi főösszegét 125 488 307 forintban,

b) Kiadási főösszegét 125 488 307 forintban,

(2) Költségvetési hiányát 0 forintban állapítja meg.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított bevételek, kiadások jogcímenkénti megoszlását a rendelet 5. melléklete szerint határozza meg a Képviselő-testület.

(4) A Györei Kútvölgy Óvoda intézmény 2023. évi költségvetésének bevételei és kiadási főösszegét 22 114 331 forintban állapítja meg a Képviselő-testület.

(5) A költségvetési általános tartalékát a Képviselő-testület 12 208 284 forintban állapítja meg.

3. § (1) Az Önkormányzat 2023. évi általános működési és ágazati feladatok támogatásának alakulását jogcímenként a 1. melléklet tartalmazza.

(2) Helyi önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét intézményenként és összesítve, kiemelt előirányzatok szerinti bontásban a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Önkormányzati szinten összevont konszolidált bevételi és kiadási előirányzatait rovatrend szerinti bontásban 3. melléklet, a működési célú, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat, mint önállóan gazdálkodó egység kiadásait és bevételeit jogcímenként a rendelet 5. melléklete, a működési célú, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(5) A Györei Kútvölgy Óvoda kiadásait és bevételeit jogcímenként a rendelet 7. melléklete, a működési célú, valamint a felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(6) Az előirányzat-felhasználási (finanszírozási és likviditási) ütemtervét önkormányzati szinten összevontan a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

(7) Az előirányzat-felhasználási (finanszírozási és likviditási) ütemtervét az önkormányzatnál és intézményénél a rendelet

a) Györe Község Önkormányzata vonatkozásában a 10. melléklet,

b) a Györei kútvölgy Óvoda vonatkozásában a 11. melléklet,

(8) Az Önkormányzat 2023. évi bevételeit és kiadásait kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 12. melléklete tartalmazza.

(9) Az Önkormányzat és intézménye beruházási kiadásait és felújításai kiadásait a 13. melléklet részletezi.

(10) Az Önkormányzat 2023. évi Európai Uniós és egyéb támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit és kiadásait a 14. melléklet tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 15. melléklet tartalmazza.

(12) A Képviselő-testület az Önkormányzat által nyújtott hitelek és kölcsönök állományát a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

(13) A Képviselő-testület az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló kötelezettségeit a 19. melléklet szerint hagyja jóvá.

(14) A Képviselő-testület az Önkormányzat többéves kihatással járó döntéseit a 20. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. Adósságot keletkeztető ügylet

4. § (1) Az Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteinek felső határát a 17. melléklet tartalmazza.

(2) A Képviselő-testület a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV törvény (továbbiakban: Stabilitási törvény) 7. § szerinti kötelezettségből származó összeget a 18. melléklet szerinti összegben és részletezésben határozza meg.

4. Létszám és bérgazdálkodás

5. § (1) Györe Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Aparhanti Közös Önkormányzati Hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők illetményalapját 2023. évben 46.380 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület a köztisztviselőket – ideértve a polgármestert is – megillető cafetéria juttatás éves keretösszegét a rendszeres személyi juttatások előirányzata terhére, bruttó 200 000 forintban határozza meg. A megállapított összeg a munkáltató által megfizetendő közterheket is magában foglalja.

(3) ) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2023. évi engedélyezett álláshelyeit a 20. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

6. § Az Önkormányzat költségvetési szerveinek elemi költségvetését a Polgármester hagyja jóvá az önkormányzat költségvetési rendeletének elfogadását követő 10 napon belül.

7. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az esedékes bevételek beszedésére, illetve a kiadások teljesítésére. A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

(2) Az Önkormányzat rendeletében szereplő bevételi és kiadási előirányzatok, valamint a költségvetési szervek bevételi és kiadási előirányzatai az Áht. 34. § (1)-(2) bekezdésében foglaltak szerint módosíthatóak, átcsoportosíthatóak.

8. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása az Áht. 34. §(4) bekezdésében foglaltak szerint.

(2) Györe Község Önkormányzat nevében kötelezettséget csak a polgármester, vagy az általa felhatalmazott személy vállalhat.

(3) Györe Község Önkormányzat, valamint a Györei Kútvölgy Óvoda gazdálkodási feladatait az Aparhanti Közös Önkormányzati Hivatal Györei Kirendeltsége látja el.

9. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az általános tartalék felett nettó 500 000 forintos azaz ötszázezer forintos értékhatárig rendelkezzen, melyről a soron következő ülésen a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

6. Záró rendelkezések

10. § (1) E rendelet rendelkezéseit 2023. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

11. § Ez a rendelet 2023. március 11-én lép hatályba.