Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

Tevel község helyi építési szabályozásáról szóló 6/2009. (V.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 09. 12- 2014. 09. 12

Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendelete

Tevel község helyi építési szabályozásáról szóló 6/2009. (V.29.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2014.09.12.

Tevel község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés, valamint az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott felhatalmazása alapján, az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § aa) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.) kormányrendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Tolna Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelősége, Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Baranya Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, Pécsi Bányakapitánysága, Tolna Megyei Önkormányzati Hivatal Megyei Főépítész, Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ, Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, Tolna Megyei Kormányhivatal Földhivatala, Baranya Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal Állami Főépítész, Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatala Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala, Tolna Megyei Kormányhivatal Növény és Talajvédelmi Igazgatósága, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Tolna Megyei Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv, Nemzeti Közlekedési Hatóság Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatal, Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Közlekedésrendészeti Osztály, Honvédelmi Minisztérium Hatósági Hivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatal, Közép-dunántúli Vízügyi Hatóság, Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § E rendelet csak a mellékletét képező Tevel község Sz2.1 számú belterületi szabályozási tervlappal együtt érvényes, azzal együtt értelmezendő és alkalmazandó.

2. § A község helyi építési szabályozásáról szóló 6/2009. (V. 29.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: Rendelet) 1. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Jelen rendelet csak a rendelet mellékletét képező Tevel község Sz1 számú külterületi, Sz2 számú belterületi és azt módosító Sz2-1 számú belterületi szabályozási tervlapjaival együtt érvényes, azzal együtt értelmezendő és alkalmazandó.”

3. § (1) A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Építési tevékenység esetén a vonatkozó jogszabályi1 esetekben geotechnikai jelentést kell készíteni.”

(2) A Rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az egyes építésügyi hatósági engedélyezési eljárásoknál a vonatkozó jogszabályi2 esetekben az illetékes bányakapitányság szakhatóságként jár el.”

4. § (1) A Rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A település területén csak olyan tevékenység végezhető, amelynek szennyezőanyag-kibocsátása nem haladja meg a hatályos jogszabályokban megengedett határértéket.”

(2) A Rendelet 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A szennyvízcsatornázással nem rendelkező területen keletkező szennyvizeket szakszerűen kialakított közműpótlóban kell gyűjteni, amelyek esetében az 500 m3/év mennyiséget nem meghaladó és kizárólag házi, kommunális szennyvíz elszikkasztását szolgáló létesítmény építése, használatbavétele, átalakítása esetén a vonatkozó jogszabályi előírások3 szerint kell eljárni.”

5. § A Rendelet 10. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A falusias lakóterületre vonatkozó építési előírásokat e rendelet 5. számú melléklete tartalmazza.”

1. § (1) A Rendelet 20. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 2. melléklet szerinti műemléki védettségű ingatlan területén minden építéssel, környezetalakítással, növényzet-telepítéssel és megszüntetéssel járó tevékenység a hatályos jogszabály [4] szerint, örökségvédelmi engedéllyel végezhető4. Műemlék-épületek építési ügyeiben az illetékes hivatal5 építési hatóságként jár el.”

(2) A Rendelet 20. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A 2. melléklet szerinti műemléki környezet területén minden építési tevékenység a hatályos építési jogszabályok szerint végezhető6. „
(3) A Rendelet 20. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(4) Minden nyilvántartott régészeti lelőhelyet érintő engedélyköteles talajbolygatással járó tevékenység végzéséhez, valamint a művelési ág megváltoztatásához kapcsolódó eljárásban az illetékes hivatal szakhatóságként vesz részt [8] .”
(4) A Rendelet 20. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(5) A védett régészeti lelőhelyen végzett 50 cm –t meghaladó gépi földmunka örökségvédelmi engedélyköteles tevékenység.7
(5) A Rendelet 20. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(6) Minden olyan esetben, amikor régészeti lelet, régészeti emlék vagy régészeti jelenség kerül elő, a területileg illetékes feltárásra jogosult szervet (Tolna megyében a Wosinsky Mór Megyei Múzeumot) értesíteni kell, a további intézkedésiga munkálatokat fel kell függeszteni a terület őrzéséről a megtaláló köteles gondoskodni. [10]
(6) A Rendelet 20. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
(7) A Rendelet 20. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(9) A régészeti örökséget érintő kérdésekben a központi közhiteles örökségvédelmi nyilvántartásban8 és a rendezési tervhez készített örökségvédelmi hatástanulmányban foglaltak együttesen irányadók.”
(8) Rendelet 20. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(10) Nagyberuházások esetén az engedélyezési eljárásban az adott beruházásra vonatkozó előzetes régészeti dokumentáció az eljáró hatósághoz benyújtott kérelem kötelező melléklete9.”

1. § (1) A Rendelet 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

(2) A Rendelet 2. számú melléklete helyébe e rendelet 2. számú melléklete lép.

1. § Hatályát veszti a Rendelet

1. § A Rendelet az alábbi 1/A. § előírásaival egészül ki:

„1/A. §
Fogalom-meghatározás
(1) Építménymagasság: („H”): az építmény valamennyi, a telek beépítettsége meghatározásánál figyelembe veendő építmény kontúrvonalára állított függőleges felületre vetített homlokzati vetületi-felület összegének (F) valamennyi, e vetületi-felület vízszintesen mért hosszának összegével (1) való osztásából (F/L) eredő érték.
Az építménymagasság megállapítása során:
a) az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének felső síkjának metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak,
b) az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani - a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével - mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek az a) pont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában emelkedő 45° alatt vont sík fölé emelkednek, ezen építményrészeknek az illető homlokzat felületi síkjára ugyancsak 45° alatt vont - az előzővel párhuzamos - síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával,
c) a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzatfelületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni,
d) az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni.
(2) Az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani.”

1. § A Rendelet e rendelet 3. számú melléklete szerinti 5. számú melléklettel egészül ki.

1. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés követő napon lép hatályba.

(2) E rendeletet a képviselő-testület 2014. szeptember 11. napi ülésén alkotta meg.

(3) Kihirdetéséről az SZMSZ előírásai szerint a jegyző gondoskodik.

1

Jelenleg a 312/2012. Kormányrendelet 8. melléklet 6. pontja

2

Jelenleg a 312/2012. Kormányrendelet 6. melléklet 15. pontja

3

Jelenleg a 72/1996. kormányrendelet 24. § (1) bekezdése

4

Jelenleg a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala

5

Jelenleg a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala

6

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 43. § (3) bekezdés

7

A régészeti örökség és a műemléki értékek védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 393/2012. (XII.. 20.) Kormányrendelet

8

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény 71. § (1), a régészeti lelőhelyek és a műemléki érték védetté nyilvánításáról, nyilvántartásáról és a régészeti feltárás részletes szabályairól szóló 80/2012.(XII.28.) BM rendelet.

9

A régészeti örökség és a műemléki érték védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 393/2012 (XII. 20) Korm. rendelet 29. § (3) bekezdés