Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló

Hatályos: 2023. 10. 18

Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (II.27.)

a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló

2023.10.18.

Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. § (1) bekezdésében, 26. §-ában, 32. § (3) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 60. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1)-(2) bekezdésében, 132. § (4) bekezdésében, 134/E. §-ában, és Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: 1

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) felhatalmazása alapján megállapítsa az önkormányzat által a helyi sajátosságoknak megfelelő, a szociális rászorultságtól függő pénzben, valamint természetben biztosított szociális ellátások formáit, szervezeti kereteit, az eljárási, jogosultsági szabályokat, továbbá azok igénybevételének és érvényesítésének módját, feltételeit, garanciáit.

2. A rendelet hatálya

2. §2 A rendelet hatálya Tevel község közigazgatási területén érvényes lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében, valamint 6.§-7§-ában meghatározott személyekre terjed ki.

II. Fejezet3

Eljárási rendelkezések

3. § (1)4 E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat az Szt. 4. §-a szerint, a jövedelmi és vagyoni fogalmak és feltételek meghatározása esetén az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni, ahol az Szt. nem tartalmaz meghatározást, ott a polgári törvénykönyvről szóló törvény értelmező rendelkezése a mérvadó.

(2) Jövedelemvizsgálat során az egy főre jutó jövedelmet kell figyelembe venni.

(3) A rendeletben elfogadott ellátási formákat erre a célra rendszeresített formanyomtatványokon kell benyújtani, a szükséges mellékletek csatolásával a Teveli Közös Önkormányzati Hivatal Teveli Irodájához.

(4) [1] A személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások igénybevétele önkéntes. Az ellátást igénylő a kérelmét a Rendelet 2. számú melléklet szerinti nyomtatványt kitöltve nyújthatja be papír alapon vagy ügyfélkapun.

(5) A jövedelem és vagyoni helyzet igazolására az Szt., és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm. rendeletben vonatkozó szakaszai az irányadók.

(6)5 A havi rendszerességgel megállapított települési támogatás nem haladhatja meg a szociális vetítési alapot.

(7) Ugyanazon személy ugyanarra az időszakra tekintettel több jogcímen is részesülhet támogatásban.

(8) Külön eljárás keretében a Rendeletben nevesített pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátás biztosítható.

(9) [2] A döntéshozó köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani olyan esetekben, ahol krízis helyzet létfenntartást veszélyeztet.

(10)6 Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt. rendelkezései az irányadóak.

(11)7 A támogatások felhasználásának ellenőrzésére a kérelem elbírálására hatáskörrel rendelkező jogosult.

(12)8 A települési támogatás felhasználásának ellenőrzése keretében a felhasználást alátámasztó dokumentumok (számla, nyugta stb.) becsatolására hívható fel a jogosult.

3. A hatáskörök átruházása

4. § Az e rendeletben meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

4. Támogatás folyósításának rendje

5. § (1) A települési támogatás –a gyógyszertámogatás kivételével- egy évre kerül megállapításra. A megállapított összeg a kérelmezőnek a jogosultsági feltételek fennállása esetén a kérelem benyújtás hónapjának első napjától jár.

(2) A megállapított támogatások kifizetésére jogerős határozat alapján havi rendszerességgel kerül sor, a Teveli Közös Önkormányzati Hivatal pénzügyi ügyintézőjének közreműködésével, a megállapítást követő hónap 5. napjáig elsősorban átutalással, vagy kérelem esetén házipénztárból.

(3) A nem rendszeres ellátást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell biztosítani a jogosult részére.

II. Fejezet

Pénzbeli Ellátások

5. Ellátások formái

6. § (1) Az Önkormányzat a szociális gondoskodásra vonatkozó kötelezettségeinek teljesítését

a) szociális rászorultságtól függő pénzbeli- és természetbeni ellátások nyújtásával;

b) személyes gondoskodást biztosító alapellátások megszervezésével valósítja meg.

(2) Szociális rászorultságtól függő pénzbeli-és természetbeni ellátás:

a)9 települési támogatás, mely

aa) a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez,

ab) 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére

ac) a gyógyszer kiadások viseléséhez,

ad) a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére

ae)10 [3]Oktatási-nevelési év kezdéshez, felsőfokú tanulmányokhoz, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

af)11 60 év feletti feletti időskorúak és 14 év alatti gyerekek részére karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

ag) súlyos fogyatékossággal élő gyerekek részére megállapított támogatás.

b) rendkívüli települési támogatás

c) köztemetés.

(3)12 Személyes gondoskodást biztosító alapellátások

a) étkeztetés

a) házi segítségnyújtás,

b) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

d) családsegítés

e) támogató szolgáltatás

f) nappali ellátás

g) ápolást, gondozást nyújtó idősek otthona szolgáltatás

III. Fejezet

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások

6. Települési támogatás

7. § (1) A lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A képviselő-testület, támogatást nyújt a lakáshoz kapcsolódó közüzemi díjak: a villanyáram-, a víz-szennyvíz, a gázfogyasztás, a szemétszállítás díj költségeihez.

(2) A települési támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) A települési támogatás iránti kérelem benyújtója, illetve az ellátás jogosultja köteles:

a) az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására,

b) az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására.

(4) Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult az (3) bekezdésben meghatározott kötelezettségének nem tesz eleget, a jegyző ötnapos határidő tűzésével – az elvégzendő tevékenységek konkrét megjelölése mellett – felszólítja a kötelezettség teljesítésére.

(5) Amennyiben a kérelmező vagy a jogosult az (3) bekezdésben meghatározott kötelezettségének a felszólítás ellenére sem tesz eleget, a kérelmet el kell utasítani, vagy a megállapított települési támogatást meg kell szüntetni.

(6) Amennyiben a települési támogatás iránti kérelem a (3) bekezdés szerinti okból elutasításra kerül, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatás megszüntetetésre kerül, ugyanazon lakásra vonatkozóan a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet.

(7)13 Települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 150%-át, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap 250%-át, és vagyona nincs.

(8) A települési támogatás összege:

a) 0-28500 Ft jövedelem esetén 6.000 Ft/hó

b) 28500-42750 Ft jövedelem esetén 5.000Ft/hó

c) 42751-57000 Ft jövedelem esetén 4000 Ft/hó

d) 57001-71250 Ft jövedelem esetén 3000 Ft/hó.

7. A 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végző személy részére nyújtott támogatás

8. § (1) A Képviselő-testület települési támogatást nyújt a hozzátartozó részére, ha 18. életévét betöltött tartósan beteg hozzátartozójának az ápolását, gondozását végzi.

(2) [4] A települési támogatás megállapítására abban az esetben kerülhet sor, ha az állandó és tartós gondozásra szoruló személy gondozása miatt a hozzátartozó:

a) munkahelyétől 3 hónapnál hosszabb időt meghaladó fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, és az ápolást keresetveszteség nélkül más hozzátartozó nem tudja vállalni,

b) munkaviszonya megszűnik, mert az ápolást keresetveszteség nélkül más hozzátartozó nem tudja vállalni.

(3) [5] A fizetés nélküli szabadságot munkáltató által kiállított igazolással, a munkaviszony megszűnését szerződéssel kell igazolni.

(4) Az ápolt személy tartós betegségét a háziorvos által kiállított igazolással kell igazolni.

(5) A települési támogatás esetén az ápoló családjának jövedelmét kell vizsgálni. A jövedelmi feltételekre jelen rendelet 7. § (7) bekezdése az irányadó.

(6)14 [6] A települési támogatás a fizetés nélküli szabadság vagy a munkaviszony megszűnés második hónapjának első napjától kerül megállapításra, összege a szociális vetítési alap.

(7)15

8. A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatás

9. § (1)16 A képviselő-testület települési támogatást nyújt a gyógyszerkiadások viseléséhez annak a személynek, aki közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezik, és a háziorvos által igazolt havi betegsége miatt jelentkező gyógyszerkiadása meghaladja a családban az egy főre jutó havi jövedelem 20% -át, feltéve, hogy a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 200% -át, egyedül élő személy esetében 250% -át.

(2) Települési támogatási kérelem, mely a gyógyszerkiadások támogatására vonatkozik, negyedévente (az egyes gyógyszertámogatási kérelmek közötti három hónap) nyújtható be.

(3) A kérelemhez mellékelni kell legalább kéthavi, a gyógyszerkiadások összegéről a kérelmező nevére kiállított gyógyszertári számlát.

(4) A gyógyszertámogatás összege negyedévente 4.000 Ft.

9. A lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére nyújtott támogatás

10. § (1) A képviselő-testület a lakhatási kiadásokhoz kapcsolódó hátralékot felhalmozó személyek részére természetbeni formában települési támogatást állapít meg.

(2) Felhalmozott hátraléknak tekintendő az ellátásra való jogosultság megállapításakor

a) a közüzemi díjtartozás: a villanyáram-, a víz-szennyvíz, a gázfogyasztás, a szemétszállítás díj

b) [7]intézményben történő gyermekétkezési díjhátralék.

(3) A megállapított települési támogatás összegét közüzemi díjtartozás esetén a hátralékkal érintett szolgáltató részére történő folyósítással, vagy előre fizetős mérőóra feltöltésével kell biztosítani.

(4) A jövedelmi feltételekre, és a támogatás mértékére jelen rendelet 7. § (7)–(8) bekezdése az irányadó.

(5) [8] A képviselő-testület gyermekétkezésből eredő térítési díj hátralékot felhalmozó személyek részére támogatást nyújthat. A fennálló tartozást az intézmény által kiállított felszólítás, kimutatás alapján kell igazolni. A támogatás kifizetésének feltétele, hogy a hátralékot felhalmozó személy a fennálló tartozás negyed részét az intézmény részére befizesse. A támogatás összege legfeljebb 40.000,- forint lehet.

(6)17 Támogatásra az a személy jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át, és vagyona nincs.

(7) A megállapított támogatást az intézmény részére történő folyósítással kell biztosítani.

10. Oktatási-nevelési év kezdéshez, felsőfokú tanulmányokhoz nyújtott támogatás

10/A. §18 (1)19 A képviselő-testület egyösszegű támogatást állapíthat meg évente egy alkalommal oktatási-nevelési év kezdéshez, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(2)20 A támogatás minden teveli óvodáskorú, általános és középiskolás, nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató részére adható legfeljebb 25 éves korig, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(3) A rendszeres óvodába járást, és az iskolai oktatásban való részvételt igazolni kell.

(4) A támogatás összegéről a képviselő-testület évente határozatban dönt, és összegszerűen állapítja meg –hivatalból.

(5) A támogatás részben, vagy egészben pénzbeli és természetbeni ellátás formájában is nyújtható. Természetbeni ellátásként állapítható meg különösen akkor, ha a gondozó részéről a rendeltetésszerű használat nem vélelmezhető.

(6)21 Rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, „Arany János” programban résztvevő, középiskolai tanulmányokat folytató gyermek részére a tanulmányának teljes idejére, tanévenként legfeljebb 10 hónapra a képviselő-testület által meghatározott összegű támogatás adható, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(7)22 Nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók részére tanulmányuk idejére, szemeszterenként legfeljebb 10 hónapra „Bursa Hungarica” támogatás adható a képviselő-testület által meghatározott összegben, amennyiben a település csatlakozott a programhoz, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

11. Karácsonyra nyújtott támogatások

10/B. §23 (1)24 A Képviselő-testület évente egy alkalommal támogatást állapíthat meg – hivatalból - természetbeni ellátás formájában a 60. életévüket betöltött nők és a 65. életévüket betöltött férfiak és 14 év alatti gyerekek számára karácsonyra, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap nyolcszorosát.

(2) Az időskorúk számára az Önkormányzat által szervezett „Idősek napja” rendezvényen meleg étel, vagy élelmiszercsomag adható.

(3) A településen élő 14. életévüket be nem töltött gyerekek számára élelmiszer, vagy ajándék csomag adható.

(4) Súlyos fogyatékkal élő gyermekek vagy szüleik részére évente legfeljebb két alkalommal pénzbeli vagy természetbeni támogatás adható.

(5) A karácsonyra adható támogatás összegét a képviselő-testület határozza meg évente, az önkormányzat költségvetési rendeletében rendelkezésre álló keretösszeg alapján.

12. Rendkívüli települési támogatás

11. § (1) A Képviselő-testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást nyújt, elsősorban azoknak a személyeknek, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások miatt anyagi segítségre szorulnak.

(2) [11] Rendkívüli települési támogatást kell nyújtani annak a személynek:

a) akinél gyermeke betegsége, orvosi kezelése miatt váratlan kiadások merülnek fel,

b) ha kérelmezőt és családját elemi kár, katasztrófa, vis maior esemény éri, ingatlanuk lakhatatlanná válik, és nincs biztosításuk,

c) aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodik

d) születendő gyermek esetén

e) tartós élelmiszer vásárlása.

(3)25 A rendkívüli települési támogatás természetbeni és pénzbeli ellátás formájában nyújtható.

(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a kérelemben feltüntetett jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratokat, valamint az alkalmanként jelentkező, nem várt többletkiadás felmerülését igazoló iratokat.

(5) A kérelmező és a vele közös háztartásban élő családtagjai számára az ugyanazon létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetre, és az időszakosan vagy tartósan fennálló ugyanazon létfenntartási gondra való hivatkozással 15 napon belül ismételten benyújtott kérelemre vagy hivatalból indult eljárásra rendkívüli települési támogatás - kivéve az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén - nem állapítható meg.

(6) Gyermek betegsége, orvosi kezelése miatt a megállapított rendkívüli települési támogatás összege 20.000 forint abban az esetben, ha jövedelmi feltételek megfelelnek jelen rendelet 7. § (7) bekezdésében foglaltaknak.

(7)26 Elemi kár, katasztrófa, vis maior helyzet esetén a rendkívüli települési támogatás összege a szociális vetítési alap 300%-át nem haladhatja meg.

(8)27 Halálesethez kapcsolódóan rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott és az eltemettető családjában az 1 főre eső családi jövedelem a szociális vetítési alap 500 %-át nem éri el, és aki nem részesül a hadigondozásról szóló 1994.évi XLV.tv. alapján temetési hozzájárulásban.

(9) Feltétele, hogy az elhunyt személy és az eltemettetésről gondoskodó személy bejelentett lakóhelye Tevel település legyen, továbbá közte és az elhunyt személy között hozzátartozói viszony álljon fenn.

(10)28 A temetéshez kapcsoló rendkívüli támogatást a temetéstől számított 30 napon belül lehet igényelni. A kérelemhez mellékelni kell a temetési számlát és az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát, valamint jövedelmek valódiságának igazolására szolgáló iratokat.

(11) [12]

(12) A rendkívüli települési támogatás összege: 15.000 forint.

(13) Rendkívüli települési támogatásként - pénzintézeti tevékenységnek nem minősülő, kamatmentes kölcsön formájában - temetési kölcsön nyújtható annak a kérelmező személynek, aki hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodik.

(14) A temetési kölcsön feltétele, hogy az elhunyt és a kérelmező is állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezzen a településen.

(15) A temetési kölcsön összege legfeljebb 100 000 forint, melyet egy éve belül vissza kell fizetni.

(16)29 A temetési kölcsönt az a személy igényelhet, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a szociális vetítési alap 150%-át.

(17)30 Gyermek születése esetén születési támogatásra jogosult az anya vagy az apa, ha állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen Tevelen él és ahol a kérelmező családjában az 1 főre eső jövedelem a szociális vetítési alap ötszörösét nem haladja meg.

(18) A születési támogatás összege gyermekenként 10.000,- Ft.

(19)31 Szülési támogatás iránti kérelmet a jövedelemre vonatkozó nyilatkozattal együtt a szülést követő 6 hónapon belül a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával egyidejűleg kell a Hivatalban előterjeszteni.

(20) 5 A rendkívüli települési támogatás elsősorban természetbeni ellátás formájában (tartós élelmiszer, ruha vásárlás, meleg étkezés biztosítása) nyújtható azon személyek részére, akik időszakosan létfenntartást veszélyeztető élethelyzetbe kerülnek.

13. Természetben nyújtott szociális ellátás

Köztemetés

12. § (1) A polgármester a köztemetést az Szt. 48. §-ában meghatározott feltételek szerint állapítja meg és biztosítja.

(2)32 A polgármester a köztemetés költségeit részben vagy egészben elengedheti ha az eltemettetésre köteles személy családjában az egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 150%-át, egyedül élő személy esetében a szociális vetítési alap 200%-át.

IV. Fejezet

Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátások

13. § (1)33 Tevel Község Önkormányzata – önállóan vagy társulásain keresztül - az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális alapellátásokat biztosítja a szociálisan rászorultak részére:

a) étkeztetés

a) házi segítségnyújtás,

b) jelzőrendszeres házi segítségnyújtás,

d) családsegítés

e) támogató szolgáltatás

f) nappali ellátás

g) ápolást, gondozást nyújtó idősek otthona szolgáltatás

14. Szociális étkeztetés

14. § (1) [13] Tevel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális étkeztetést az Teveli Szivárvány Óvodák és Konyha útján biztosítja.

(2) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

e) hajléktalanságuk miatt.

(3) [14] Az (2) bekezdés szerinti szociális rászorultság feltétele különösen, hogy az igénylő

a) 50 év feletti és egyedülélő,

b) 60 év feletti,

c) egészségi állapota miatt mások segítségére szorul,

d) fogyatékosságban, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved szakorvosi igazolás alapján.

(4) [15] Egészségi állapotra tekintettel igényelt ellátás esetén a kérelemhez mellékelni kell az egészségi állapotot igazoló orvosi igazolást, szakorvosi véleményt.

(5) A szociális étkeztetés megállapításával, megszüntetésével kapcsolatos hatáskört a polgármester gyakorolja.

(6) A jogosultság a kérelem benyújtását követő hónap első napjától a megállapítást követő második év végéig állapítható meg.

(7) A szociális étkeztetésért az e rendelet 1. mellékletében meghatározott térítési díjat kell fizetni.

15. Házi segítségnyújtás

15. § (1) A házi segítségnyújtásra az Szt. 63. §-ában foglalt és a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) [16] A Képviselő-testület a házi segítségnyújtást a Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ (székhelye: Bonyhád, Perczel u. 29. rövidített neve: Bonyhádi Gondozási Központ) útján biztosítja, mely intézményt a Völgységi Önkormányzatok Társulása (rövidített neve: VÖT) működteti.

(3) Az ellátás iránti kérelemről intézmény vezetője dönt.

(4) [17] Házi segítségnyújtás keretében gondoskodik a Bonyhádi Gondozási Központ:

a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek, azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik,

c) azokról a személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő

visszaillesztés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához.

16 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

16. § (1)34 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtásra az Szt. 65. § rendelkezései vonatkoznak.

(2) [18] A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást az önkormányzat a Bonyhádi Gondozási Központ útján biztosítja.

(3) Az ellátás iránti kérelemről intézmény vezetője dönt.

(4)35 [19] Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (telephelye: Bonyhád, Szabadság u.2.) keretében a Bonyhádi Gondozási Központ az Szt. 65. §-a szerinti napi 24 órás készenléti szolgálat biztosításával gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek.

17. Családsegítés

17. § (1) A képviselő-testület a családsegítést a Bonyhádi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Központ (7150 Bonyhád, Perczel M. u. 27.) útján biztosítja, a működési területén élő szociális és mentálhigiénés problémái vagy egyéb krízishelyzete miatt segítséget igénylő személynek, családnak az ilyen helyzethez vezető okok megelőzése, a krízishelyzet megszüntetése, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából.

(2) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmezőnek a Gyermekjóléti Szolgálati feladatokat is ellátó Családsegítő Központhoz kell benyújtani kell benyújtani.

(3) Az ellátás iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt.

(4) Az ellátást a Képviselő-testület térítésmentesen biztosítja.

17/A.36 Támogató szolgáltatás

17/A. § (1) A képviselő-testület a támogató szolgáltatást a Völgységi Önkormányzatok Társulása útján működtetett Bonyhádi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Központ (7150 Bonyhád, Perczel M. u. 27.) útján biztosítja. A támogató szolgáltatás célja a fogyatékos személyek lakókörnyezetben történő ellátása, elsősorban a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítése, valamint életvitelük önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása révén.

(2) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmezőnek a szolgáltatást biztosító Bonyhádi Gondozási Központ Család- és Gyermekjóléti Központhoz kell benyújtani.

(3) Az ellátás iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt.

(4) Az ellátást a Képviselő-testület térítésmentesen biztosítja.

17/B.37 Nappali ellátás

17/B. § (1) A Völgységi Önkormányzatok Társulásának (a továbbiakban: VÖT) társulási megállapodása alapján Tevel Község Önkormányzata a VÖT által működtetett Bonyhádi Gondozási Központon keresztül, első sorban idősek számára nappali ellátást biztosít.

(2) Az ellátást igénybe vevők részére egészségi, mentális és szociális állapotuknak megfelelő napi életritmust biztosító közösségi szolgáltatásokat szervez.

(3) A nappali ellátás szociális és mentális támogatásra szoruló, önmaguk ellátására részben képes időskorúak, továbbá egészségi okok miatt a 18. életévet betöltött személyek napközbeni gondozását szolgálja.

17/C.38 Ápolást, gondozást nyújtó idősek otthona szolgáltatás

17/C. § (1) A képviselő-testület ápolást, gondozást nyújtó idősek otthona szolgáltatást a Völgységi Önkormányzatok Társulása útján működtetett Bonyhádi Gondozási Központ (7150 Bonyhád, Szabadság utca 2.) útján biztosítja. Az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetéséről, szükség szerint ruházattal, illetve textíliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, a külön jogszabályban meghatározott egészségügyi ellátásáról, valamint lakhatásáról (a továbbiakban: teljes körű ellátás) az ápolást, gondozást nyújtó intézményben kell gondoskodni, feltéve, hogy ellátásuk más módon nem oldható meg. Ápolást, gondozást nyújtó intézmény az idősek otthona, a pszichiátriai betegek otthona, a szenvedélybetegek otthona, a fogyatékos személyek otthona, valamint a hajléktalanok otthona.

(2) Az ellátás iránti kérelmet a kérelmezőnek a Bonyhádi Gondozási Központhoz kell benyújtani.

(3) Az ellátás iránti kérelemről az intézmény vezetője dönt.

(4) Az ellátást a Képviselő-testület térítésmentesen biztosítja.

V. Fejezet

Térítési díj

18. A fizetendő térítési díj és csökkentésének, elengedésének esetei, módjai

18. § (1) [20] Ha a Szt. másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni.

(2) A térítési díjat

a) az ellátást igénybe vevő jogosult,

b) a szülői felügyeleti joggal rendelkező törvényes képviselő,

c)39 a jogosultnak az a házastársa, élettársa, egyeneságbeli rokona, örökbe fogadott gyermeke, örökbe fogadó szülője, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja a szociális vetítési alap 250 %-át,

d) a jogosult tartását szerződésben vállaló személy,

e) a jogosult tartására bíróság által kötelezett személy (a c)-e) pont alattiak a továbbiakban együtt: tartásra köteles és képes személy)

köteles megfizetni (az a)-e) pont alattiak a továbbiakban együtt: kötelezett).

(3)40 A fenntartó ingyenes ellátásban részesíti azt az ellátottat, aki jövedelemmel nem rendelkezik.

(4) A szociális étkeztetésért fizetendő térítési díj részben elengedhető,

a)41 ha a kérelmező háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem a szociális vetítési alap 300 %-át, egyedül élő esetén annak 350 %-át nem éri el,

b) - havi gyógyszerköltsége meghaladta a havi jövedelmének 25 %-át.

(5) A térítési díj összege évente két alkalommal vizsgálható felül és változtatható meg, kivéve, ha az ellátott, illetve étkeztetés és házi segítségnyújtás esetében a családja jövedelme

a) olyan mértékben csökken, hogy az e törvényben meghatározott térítési díj fizetési kötelezettségének nem tud eleget tenni;

b)42 a szociális vetítési alap 25%-át meghaladó mértékben növekedett.

19. A személyi térítési díjak megfizetése

19. § (1) A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál

a) a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét,

b)43

c) kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet

kell figyelembe venni.

(2) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az (1) bekezdés szerinti jövedelem 30 %- át étkeztetés esetében.

(3) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások intézményi térítési díját a képviselő-testület évenként kétszer állapíthatja meg.

(4) A kötelezett által fizetendő személyi térítési díj összegét a hatáskör gyakorlója konkrét összegben állapítja meg és arról az ellátást igénylőt az ellátás igénybevételét megelőzően írásban tájékoztatja. A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét. Ha az intézményi térítési díj számítása nem eredményez pozitív számot, a személyi térítési díj összege nulla.

(5) Ha az ellátott, a törvényes képviselője vagy a térítési díjat megfizető személy a személyi térítési díj összegét vitatja, illetve annak csökkentését, elengedését kéri, a (4) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a fenntartóhoz fordulhat.

(6)44 [21] A személyi térítési díjat havonta tárgyhót követő hónap 15. napjáig köteles megfizetni.

20. Az alapellátás igénybevételekor kötött megállapodás

20. § (1) A hatáskör gyakorlója az ellátás igénybevétele előtt írásban megállapodást köt az ellátást igénylővel, illetve törvényes képviselőjével.

(2) A megállapodásban ki kell térni az Szt. 94/C. §-ában foglaltakon túl az alábbiakra is:

a) étkeztetés esetén az étkeztetés módjára;

b) a személyi térítési díj összegére és a megfizetés időpontjára, módjára;

c) az ellátástól való távolmaradás esetén az előzetes bejelentési kötelezettség szabályaira;

d) - az ellátás megkezdésének időpontjára,

e) - az ellátás megszüntetésének eseteire vonatkozó figyelmeztetésre,

f) - a döntések elleni jogorvoslat módjára.

21. Az ellátás megszűnése

21. § (1) Az ellátás megszűnik az Szt.-ben foglalt esetekben és módon.

(2) Az alapellátás megszűnik, ha az igénylő:

a) a térítési díjat 2 hónapon keresztül nem fizeti ki, kivéve, ha ingyenes ellátásban kell részesíteni,

b) a szolgáltatást 2 hónapon keresztül nem veszi igénybe,

c) - kéri az ellátás megszüntetését.

(3) Az alapellátás megszüntetésére a hatáskör gyakorlója jogosult, aki az ellátás megszűnéséről az írásban értesíti az ellátásban részesülőt, vagy az ellátott halála esetén törvényes örökösét.

VI. Fejezet

A Jogosulatlanul Igénybe Vett Ellátásra Vonatkozó Szabályok

22. § (1) A jelen rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását - a jogosultság megállapítását követően is - a hivatal bármikor jogosult ellenőrizni. A szociális ellátásra jogosult személy köteles az ellenőrzést végzővel együttműködni, rendelkezésre kell bocsájtania a kért adatokat, igazolnia kell a szociális ellátás cél szerinti felhasználását

(2)45 Amennyiben az ellenőrzés során megállapítást nyer, hogy a szociális ellátás az Szt.-ben és a jelen rendeletben megállapított feltételek hiányában került megállapításra, vagy a jogosult a kérelemben valótlan adatot szolgáltatott, a jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére az Szt. 17. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

(3)46 Az Szt. 17. §-ában foglaltak szerint jogosulatlanul igény bevett ellátás és annak kamatai megtérítésének elrendelése esetén, a visszafizetés méltányosságból részben vagy egészben akkor engedhető el, ha a visszafizetés olyan helyzetet eredményezne, amely a kérelmező vagy családja megélhetését súlyosan veszélyeztetné, vagy amelyben ismételten szociális gondoskodásra szorulna.

(4) A kötelezett kérelmére a visszafizetésre részletfizetés is engedélyezhető, a részletfizetés időtartama azonban nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

VII. Fejezet47

Záró rendelkezések

23. §48

24. § (1) Jelen rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a Teveli Közös Önkormányzati Hivatal Teveli Irodájának hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján a jegyző gondoskodik.

(3)49 A rendeletben nem szabályozott kérdésekben az Szt.és a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006 (III.27.) Korm. rendelet rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

(4) Hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 13/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 2/2014. (II.28.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet

A szociális étkeztetésért fizetendő térítési díj
A térítési díj összege 1180,-forint/nap50

2. melléklet

TEVEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez
(A formanyomtatvány az igényelt szociális ellátás típusának megfelelő adatok figyelembevételével töltendő ki.)

1. Az ellátást igénybe vevő adatai:

1.1 Név:

1.2 Születési neve:

1.3 Anyja neve:

1.4 Születési helye, időpontja:

1.5 Lakóhelye:

1.6 Tartózkodási helye: Állampolgársága:

1.7 Bevándorolt, letelepedett vagy menekült jogállása:

1.8 Társadalombiztosítási Azonosító Jele:

1.9 Telefonszáma:

2. Tartására köteles személy

2.1 neve:

2.2 lakóhelye:

2.3 Telefonszáma:

3. Legközelebbi hozzátartozójának (törvényes képviselőjének)

3.1 neve:

3.2 lakóhelye:

3.3 telefonszáma:

3.4 Az ellátást igénybe vevővel egy háztartásban élő nagykorú személyek száma:

4. Milyen típusú ellátás igénybevételét kéri

4.1 alapszolgáltatás

4.2 étkeztetés □

4.3 házi segítségnyújtás □

5. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételére vonatkozó adatok:

5.1 Étkeztetés

5.1.1 milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

5.1.2 milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

5.2 az étkeztetés módja:

5.2.1 helyben fogyasztás □

5.2.2 elvitellel □

5.2.3 kiszállítással □

5.2.4 diétás étkeztetés □

6. Házi segítségnyújtás

6.1 milyen időponttól kéri a szolgáltatás biztosítását:

6.2 milyen gyakorisággal kéri a szolgáltatás biztosítását:

6.3 milyen típusú segítséget igényel:

6.4 segítség a napi tevékenységek ellátásában □

6.5 bevásárlás, gyógyszerbeszerzés □

6.6 személyes gondozás □

6.7 egyéb, éspedig □

Dátum:

Az ellátást igénybe vevő (törvényes képviselő) aláírása:

__________________________________

A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SZCSM rendelet 3. § (1) bekezdés szerint a szociális ellátásokat szóban vagy írásban kell kérelmezni. A (3) bekezdés szerint a Szt. 115/A. §-a vagy a fenntartó döntése alapján térítésmentesen biztosítandó ellátások kivételével valamennyi személyes gondoskodási forma esetén a kérelem előterjesztésekor be kell nyújtani az 1. számú melléklet II. része szerinti jövedelemnyilatkozatot.

1

A bevezető a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Az II. Fejezet címe a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 4. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (6) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 3. § (10) bekezdését a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

7

A 3. § (11) bekezdését a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 3. § (12) bekezdését a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 4. § (2) bekezdése iktatta be.

9

A 6. § (2) bekezdés a) pontja a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 6. § (2) bekezdés a) pont ae) alpontja a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 6. § (2) bekezdés a) pont af) alpontja a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

12

A 6. § (3) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 5. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 7. § (7) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

14

A 8. § (6) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

15

A 8. § (7) bekezdését a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 19. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

16

A 9. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

17

A 10. § (6) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

18

A 10/A. § a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 10/A. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 10/A. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 10/A. § (2) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 6. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 10/A. § (2) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 10/A. § (6) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 10/A. § (6) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A 10/A. § (7) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 6. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. A 10/A. § (7) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

23

A 10/B. § a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 7. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

24

A 10/B. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 10/B. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

25

A 11. § (3) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

26

A 11. § (7) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

27

A 11. § (8) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 8. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. § (8) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

28

A 11. § (10) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 8. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

29

A 11. § (16) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

30

A 11. § (17) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 8. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 11. § (17) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

31

A 11. § (19) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 8. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

32

A 12. § (2) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

33

A 13. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

34

A 16. § (1) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 16. § (4) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 10. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 17/A. alcímet (17/A. §) a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 11. §-a iktatta be.

37

A 17/B. alcímet (17/B. §) a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 12. §-a iktatta be.

38

A 17/C. alcímet (17/C. §) a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 13. §-a iktatta be.

39

A 18. § (2) bekezdés c) pontja a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 11. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

40

A 18. § (3) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

41

A 18. § (4) bekezdés a) pontja a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 11. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

42

A 18. § (5) bekezdés b) pontja a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 11. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

43

A 19. § (1) bekezdés b) pontját a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte.

44

A 19. § (6) bekezdése a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 17.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

45

A 22. § (2) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

46

A 22. § (3) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

47

A VII. Fejezet címe a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

48

A 23. §-t a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 19. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

49

A 24. § (3) bekezdése a Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 13.) önkormányzati rendelete 17. §-ával megállapított szöveg.

50

Az 1. melléklet cím szövege a Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (XII. 20.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.