Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 29- 2024. 02. 29

Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 28.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.29.

Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdése alapján a Teveli Német Nemzetiségi Önkormányzattal és a Teveli Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően a következőket rendeli el:

1. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:

„Tevel Község Polgármestere Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32 cikk (1) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ban kapott felhatalmazása alapján, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről szóló 40/2020. (III.11.) kormányrendeletben kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődési tevékenység támogatása érdekében a helyi lehetőségek és sajátosságok alapján - a nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően-, a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével az alábbi rendeletet alkotja:”

2. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet a 4. §-át megelőzően a következő alcím címmel egészül ki:

„A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei és formái”

3. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) A település minden lakosának és közösségének joga, hogy

a) megismerje a kulturális örökség javait és ezek jelentőségét a történelem alakulásában – a rendelkezésre álló eszközök útján –ezen értékeket védelmével kapcsolatos ismereteket megszerezze,

b) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közösségi színtér nyújtotta, valamint a közművelődési megállapodásokban szereplő szolgáltatásokat,

c) gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési partnereitől színteret, szakmai, szervezeti és tartalmi segítséget kapjon,

d) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása a rendszeres és alkalomszerű művelődési, közösségi tevékenység végzéséhez.

(2) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása:

a) a helytörténettel, a népművészettel, a népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportot, szakkört, klubot működtet, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját.

b) részt vesz a helyi művelődési szokások gondozásában, gazdagításában, értéktárak kialakításában, gondozásában, a települési értékeket bemutató és népszerűsítő programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, és támogatja azok megvalósítását.

c) az anyanyelvápolás érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ezirányú munkáját.

d) a nemzeti, az európai és az egyetemes kultúra, továbbá a külhoni nemzetrészek kulturális értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását.

e) a helyi vagy térségi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése érdekében programokat, tevékenységeket, szolgáltatásokat szervez, támogatja azok megvalósítását, valamint

f) az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevételével, a művelődő közösségek, illetve a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával szervezi az állami, a nemzeti, a társadalmi és településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait, támogatja azok megvalósítását.

(3) Tevel Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatait az általa fenntartott és működtetett közösségi színtér és közművelődési megállapodás útján látja el.

(4) A helyi közművelődési feladatok ellátásában, az Önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, a magánszemélyek, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozások közreműködését is igénybe veszi.

(5) Az Önkormányzat a polgármester útján gondoskodik a település közművelődési feladatainak koordinálásáról.

(6) Az Önkormányzat intézményei útján is tájékoztatja lakóit a közművelődési lehetőségekről.”

4. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait a civil szervezetekkel, az intézményekkel és a lakosokkal egyeztetve határozza meg.

(2) Az Önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, valamint az intézmények, civil szervezetek és a lakosok tevékenységére alapozva – a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(3) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

b) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítésének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

e) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(4) Az Önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá:

a) a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését, a községi lakosok életminőségének javítását,

b) a gyermekek és fiatalok művelődését, sportolását, művészeti tevékenységét és közösségi életét,

c) a helyi kulturális értékek védelmét.

(5) Az önkormányzat a települési könyvtári ellátást a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtárral együttműködve közösségi hely útján biztosítja a település lakossága részére.”

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. § (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott feladatait közösségi színterében, közművelődési megállapodásokon keresztül látja el. A közösségi szintér helye: Művelődési Ház 7181 Tevel Fő utca 279.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együtt kíván működni

a) Tamási Tankerületi Központ Teveli Általános Iskolával 7181 Tevel Petőfi utca 3.-7.

b) sport feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,

d) hasonló szakfeladatot ellátó országos, regionális, térségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.

(3) A közművelődési megállapodások megkötésére a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester jogosult.”

6. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint önkormányzati és különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.

(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza: A közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit.”

7. § Az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. § (1) Tevel Község Önkormányzat Képviselő-testülete elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a településen élő, vagy dolgozó lakosok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a lakosok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, szórakozása, sportolása érdekében.

(2) Az 1) bekezdésben foglalt elvek megvalósítása érdekében a képviselő-testület az éves költségvetéséről szóló rendeletében – a település anyagi lehetőségeitől függően megállapítja az önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának mértékét.”

8. § Hatályát veszti az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2020 (V.7.) önkormányzati rendelet

a) 1. §-a,

b) 2. §-a,

9. § Ez a rendelet 2024. február 29-én lép hatályba.