Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Tevel Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 15

Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 14.) önkormányzati rendelete

Tevel Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

2024.03.15.

Tevel Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Tevel Község Önkormányzatára (a továbbiakban: Önkormányzat), a képviselő-testületre, annak bizottságaira, a polgármesteri hivatalra és az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó e rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) az Önkormányzat összevont költségvetésének főösszegét 404 489 717 forintban állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadások forrásául a költségvetés bevételének főösszegét 404 489 717 forintban állapítja meg.

(3) A Képviselő-testület a költségvetési bevételei és kiadásai egyenlegének összegét 0 forintban állapítja meg.

3. § (1) Az költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat és azon belül kötelező feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a képviselő-testület az 1. melléklet szerint határozza meg.

(2) A működési és felhalmozási bevételek és kiadások előirányzatai mérlegszerű bemutatását önkormányzati szinten a 2. melléklet részletezi.

(3) A működési hiány belső finanszírozásának érdekében a Képviselő-testület az előző év(ek) költségvetési maradványának igénybevételét rendeli el.

(4) Az önkormányzat költségvetésében szereplő felújítások kiadásait felújításonként a 3. melléklet szerint részletezi.

(5) A 2. § (1) bekezdésében megállapított bevételek és kiadások önkormányzati, polgármesteri (közös) hivatali, továbbá költségvetési szervenkénti megoszlását, és az éves (tervezett) létszám előirányzatot és a közfoglalkoztatottak létszámát feladatonként és azon belül kötelező feladatok, államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 4. melléklet szerint határozza meg.

(6) Adatszolgáltatás az elismert tartozásállományról tartalmi elemeit a 5. melléklet tartalmazza.

(7) A 2024. évi általános működés és ágazati feladatok támogatását alakulása jogcímenként a 6. melléklet tartalmazza.

(8) A 2024. évben céljelleggel juttatott támogatások részletezését a 7. melléklet tartalmazza.

(9) A Képviselő-testület az Önkormányzat 2024. évi összevont előirányzat-felhasználási tervét a 8. melléklet szerint hagyja jóvá.

(10) A Képviselő-testület az Önkormányzat középtávú tervét a 9. melléklet szerint hagyja jóvá.

3. A költségvetési többlet felhasználása, a költségvetési hiány finanszírozásának módja

4. § (1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja az előző évi pénzmaradvány felhasználása és a hitelfelvétel.

(2) A hitelfelvétellel kapcsolatos hatáskörök kizárólagosan a Képviselő-testületet illetik meg.

4. A költségvetés végrehajtásának szabályai

5. § (1) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik a költségvetési rendelet módosítása.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat és a Teveli Közös Önkormányzati Hivatal költségvetését e rendeletének módosításával megváltoztathatja. Az előirányzat megváltoztatás nem érintheti az Országgyűlés kizárólagos – költségvetési törvényben felsorolt –, illetve a Kormány előirányzat-módosítási hatáskörébe tartozó előirányzatokat.

6. § (1) A Képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CIXV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 34. § (2) bekezdésében foglaltak alapján felhatalmazza a polgármestert, hogy Tevel Község Önkormányzata elkülönített költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatait módosítsa, valamint a bevételi előirányzatok között, a kiadási előirányzatok között, a működési kiadások és a felhalmozási kiadások között, a kiemelt előirányzatok, a kötelező, önként vállalt és államigazgatási előirányzatok között – a jogszabályi előírások figyelembevételével – előirányzat-átcsoportosítást hajtson végre.

(2) Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, vagy következményeinek elhárítása érdekében a polgármester a helyi önkormányzat költségvetése körében átmeneti – az Áht. rendelkezéseitől eltérő – intézkedést hozhat, amelyről a képviselő-testület legközelebbi ülésén be kell számolnia.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott jogkörben a polgármester az előirányzatok között átcsoportosítást hajthat végre, egyes kiadási előirányzatok teljesítését felfüggesztheti, a költségvetési rendeletben nem szereplő kiadásokat is teljesíthet.

7. § Az Áht. 109. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Képviselő-testület az Önkormányzatnál, a Hivatalnál és a költségvetési szerveknél a kiadások készpénzben történő kifizetését az Áht. 85. §-a szerint az alábbi esetekben engedélyezi:

a) külső személyi juttatások: megbízási díj, hóközi kifizetés, fizetési előleg, költségtérítés, önkormányzati díjak (megbízási díj, tiszteletdíj),

b) elszámolásra kiadott összegek: kiküldetési költség, beszerzés, reprezentáció, üzemanyag vásárlás, postaköltség,

c) készlet és kis értékű tárgyi eszköz beszerzés 250 000 forintig,

d) karbantartás, kisjavítási szolgáltatás igénybevétele 250 000 forintig,

e) védőital beszerzése,

f) munkaruha, védőruha, védőeszköz beszerzése,

g) kis összegű szolgáltatási kiadások,

h) társadalom- és szociálpolitikai juttatások, ellátottak pénzbeli juttatásai,

i) közfoglalkoztatásban résztvevők munkabére,

j) térítési díjak visszafizetése,

k) egyéb, csak utánvéttel, vagy csak készpénzért teljesített árubeszerzés, eszközbeszerzés vagy szolgáltatás teljesítés igénybevétele,

l) rendezvényekhez kapcsolódó kiadások.

8. § (1) Ez a rendelet 2024. március 15-én lép hatályba, rendelkezéseit 2024. január 1. napjától kell alkalmazni.

(2) A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.