Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tevel község Helyi Építési Szabályozásáról szóló 6/2009. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 03. 15
Tevel község Helyi Építési Szabályozásáról szóló 6/2009. (V. 29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
VÁLTOZÁSOK, BEAVATKOZÁSOK ÉS ÜTEMEZÉSEK
Tevel község zártkerti területén a 806, 828, 841 és 842 hrsz-ú ingatlanok területe kertes mezőgazdasági területből beépítésre nem szánt különleges idegenforgalmi területre változik.
A területen tervezett turisztikai fejlesztések magánerőből történnek, az Önkormányzat részéről pénzügyi részvételt nem igényelnek.
A turizmus kiszolgálására irányuló fejlesztések a közeljövőben tervezettek, de ütemezést nem igényelnek.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint az egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm.rendelet szerinti tárgyalásos eljárás a Tevel 806,828,841,842 helyrajzi számú ingatlan kertes mezőgazdasági területből beépítésre nem szánt különleges idegenforgalmi területbe sorolása lezárult.
A képviselő-testület a 49/2021. (IX.30.) és2/2022. (I.27.). számú határozataiban a módosítás kezdeményezéséről, illetve annak lezárásáról döntött.
A Tolna Megyei Kormányhivatal záró szakmai véleményét TOB/2/00037-2/2022 iktatószámon az önkormányzatnak megküldte, amely az alábbiakat mondja ki:
- a tervezett módosítás során új beépítésre szánt terület kijelölése nem történik, ezért az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Étv.) 8. § (2a) bekezdés rendelkezése alapján a terv országos főépítészi vélemény megkérése nem vált szükségessé
- az állami főépítészi hatáskörében eljáró Tolna Megyei Kormányhivatal az eljárási szabályoknak megfelelően az egyeztető tárgyalást 2022. február 17-én megtartotta
- a tervezett módosítás ellen a tárgyalásra meghívott szervek kifogást nem emeltek
- a TMKH Törvényességi Felügyeleti Osztály jogalkotási – jogszabály-szerkesztési szempontból a jóváhagyandó rendelet tervezetére feljegyzésében észrevételt tett
A tervezett módosítással kapcsolatos szakmai vélemény:
A tervezett módosítás a záró szakmai véleményben foglaltak szerint megfelel az Étv. 7. §-ban megfogalmazott előírásoknak és a vonatkozó jogszabályi követelményeknek, valamint az egyéb szakmai elvárásoknak.
A településrendezési eszközök módosítása összhangban van a területrendezési tervekkel.