Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megsértésük jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2023. 12. 02

Tevel Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.02.
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és megsértésük jogkövetkezményeiről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye a 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában rögzíti a helyi önkormányzat azon jogát, hogy a helyi közügyek intézése körében törvény kereti között rendeletet alkosson.
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 8. §- értelmében:
8. § (1) A helyi közösség tagjai a helyi önkormányzás alanyaként kötelesek:
a) öngondoskodással enyhíteni a közösségre háruló terheket, képességeik és lehetőségeik szerint hozzájárulni a közösségi feladatok ellátásához;
b) betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.
(2) A helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletében meghatározhatja az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségek tartalmát, elmulasztásuk jogkövetkezményeit.
(4) Felhatalmazást kap a helyi önkormányzat képviselő-testülete, hogy rendeletben határozza meg:
d) az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit;
A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény a korábbi szabályozáshoz képest szűkebb körben szabályozza a lakossági együttélést zavaró, sértő magatartásformákat.
A közösségi együttélés szabályait és megsértésük jogkövetkezményeit tartalmazó rendelet (továbbiakban: rendelet-tervezet) megalkotásával a helyi viszonyokhoz igazítva lehet a lakosság nyugalmát zavaró magatartásokat szankcionálni, így a jogkövető magatartás érvényesülését elősegíteni.
A rendelet-tervezetben olyan, a közösségi együttélés alapvető szabályai kerültek meghatározásra, amelyek helyi rendeletben már rögzítésre kerültek, azonban azok megszegése/elmulasztása – a korábbi szabálysértési eljárás változása miatt – szankcióval nem rendelkezik, így végrehajtatásuk nehézkes.
A Mötv. 41. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület hatásköreit – többek között – a jegyzőre vagy polgármesterre ruházhatja át.
A rendelet-tervezet elkészítésekor figyelemmel voltunk arra, hogy a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásként nem határozható meg olyan tevékenység vagy mulasztás, amelyet törvény bűncselekménynek vagy szabálysértésnek minősít, illetve ha a magatartásra törvény vagy kormányrendelet közigazgatási bírság kiszabását rendeli el.