Kurd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kurd Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 03. 09

Kurd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (III. 8.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.03.09.
Kurd Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
A költségvetés tervezését, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény – a továbbiakban: Áht. – és a törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szerint végeztük el.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint az önkormányzat az éves költségvetéséből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.
A feladatok ellátásának forrásait és kiadásait az egységes költségvetési rendelet elkülönítetten tartalmazza. A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
Kurd Község Önkormányzata 2022. évi költségvetése főbb célkitűzései:
1./ A stabil pénzügyi helyzet megőrzése.
Az idei évet is jelentős mértékben érintette a pandémia és az ahhoz kapcsolódó kormányzati intézkedések, melyek módosították az önkormányzatok működési területeit minden tekintetben. A pandémia hatásra elvonásokat szenvedett el az önkormányzat, miközben a gazdaság szereplőinek tevékenységét is befolyásolta – többségében negatívan – a járványhelyzet. Ennek végét nem látjuk, ehhez igazodóan kell a feladatainkat meghatározni és végrehajtani.
2./ Az önkormányzati kötelező feladatok jó színvonalon történő ellátásának biztosítása, valamint az önkormányzati segélyezési rendszer hatékony, a rászorulók kellő mértékű támogatását biztosító átalakítása.
Igyekeztünk úgy kialakítani a költségvetési tervezetben a Mötv. 13. § (1) bekezdése szerinti kötelező feladatokkal kapcsolatos kiadási előirányzatokat, hogy azok a felmerülő feladatok ellátásához a szükséges fedezetet biztosítsák.
3. A helyi adópolitika célkitűzései.
A jelenleg hatályos adórendelet alapján a helyi adók - magánszemélyek kommunális adója, iparűzési adó, - mellett további adók bevezetését évek óta nem terveztük, a veszélyhelyzet miatt azonban ezt jelenleg nem is lehetséges. A gépjárműadó bevételek százalékos aránya idei évben sem marad az Önkormányzaté.
A pandémia alatt hozott kormányrendeletekhez igazodva sem adó, sem szolgáltatási díjemelésre nem teszünk javaslatot.
4. A helyi közfoglalkoztatással kapcsolatos tevékenység: A közfoglalkoztatási bérek emelkedtek. A helyi közfoglalkoztatásról és fontosságáról annyit szükséges kiemelni, hogy csökkenő mértékű működési kiadási előirányzatot jelent az előző évekhez képest. A 2022. évi tervezett keretek jóváhagyása megtörtént, a költségvetésben ezzel a bevételi és kiadási összeggel számoltunk. Számolnunk kell azzal, hogy az évek óta nálunk dolgozó közfoglalkoztatottak -akik többségében jól dolgoztak – 10 év után már tovább nem foglalkoztathatók.
5. Az önkormányzat fejlesztési elképzelései 2022-ben
A fejlesztési célokat a 13. mellékletben foglaltuk össze, az ott megfogalmazott feladatok megvalósítását biztosítja a költségvetés tervezete.
A központi költségvetés a feladatfinanszírozási rendszert működtet, ennek megfelelően a 2022. évi központi költségvetéséről szóló törvényben foglaltak alapján nyújt támogatást, határozta meg az átengedett bevételeket. A központi forrásból származó, a kincstár által kiközölt összegű feladatfinanszírozást egészíti ki az önkormányzat saját bevételeként megtervezett pénzügyi forrással.
Az önkormányzat költségvetési támogatásának jogcímei, fajlagos összege jelentős nagyságrendben nem változott, a Közös Hivatal finanszírozása csökkent jelentősen, 2.317.987,- Ft összeggel.
A saját bevételek esetében a legnagyobb arányú a helyi adó, az adónemekben és az adó mértékében változás nem történt, illetve a kormányzati döntés alapján az iparűzési adó 1 %-ra történő csökkentése miatt kevesebb a tervezhető összeg.
A minimálbér közismerten 2022. január 1-től alkalmazandó, összege 200.000,- Ft/hó, a garantált bérminimum 260.000,- Ft/hó. A kötelező béremelésekhez a Kormány a 8/2022. (I.14.,) Kormányrendelettel megállapított kiegészítő támogatásban részesítette az Önkormányzatot 1.614.705,- Ft összegben. Ehhez a Közös Hivatal esetében 421.101,- Ft támogatást nyújtott.
A lakosságszám csökkenése nem állt meg, 2021. január 1-jén 1159 fő az állandó lakosok száma, emiatt azoknál a lakosságszámhoz kötött támogatásoknál, ahol nem változott a fajlagos összeg -pl. egyéb önkormányzatifeladatok támogatása) - alacsonyabb az éves támogatás (2022.01.01-i adatok még nem állnak rendelkezésre, ezért írtunk 2021. évi adatokat.)
A települési önkormányzatok működésének támogatásainak főbb jogcímei:
1. az önkormányzati hivatal működésének támogatása
A hivatal 2022. évi költségvetési tervezetében részletesen indokolva.
b) A település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás
Az önkormányzati kötelező feladatok ellátásához kapcsolódó kiadások változását a melléklet szerinti táblázat mutatja be részletesen.
Egyes köznevelési feladatok támogatása keretében Kurd Község Önkormányzata, mint székhely település a Kurd-Csibrák Önkormányzatok Óvodai Társulása által működtetett Kurdi Napsugár Óvoda és Konyha működtetéséhez kapott állami támogatás.
Gyermekétkeztetés támogatása jogcímek szerinti, az önkormányzat vagy társulása által ellátott és támogatott feladatokra használható.
A házi segítségnyújtást, valamint a gyermekvédelmi alapfeladatokat a társulás útján látjuk el továbbra is.
Önkormányzatunkat a kiegészítő támogatások közül elsősorban az alábbiak érinthetik:
A helyi közlekedési közszolgáltatás tárgyévet megelőző évi vesztesége erejéig
- önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések:
1. kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása,
2. belterületi utak, járdák, hidak felújítása,
3. önkormányzatok rendkívüli támogatása:
Az önkormányzatok rendkívüli támogatást kivételes esetben, pályázat útján igényelhetnek működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében.
Önkormányzati saját bevételek
Az önkormányzati saját bevételeket a helyi adók, a saját tevékenységből, vállalkozásból és az önkormányzati vagyon hasznosításából származó bevétel (nyereség, osztalék, kamat és bérleti díj), az átvett pénzeszközök, a törvény alapján az önkormányzatot megillető illeték, bírság, díj és az önkormányzat és intézményei egyéb sajátos bevételei alkotják. A saját bevételek körében a helyi adók vonatkozásában az iparűzési adó a pandémia miatt átmenetileg megváltozott, a vállalkozók részére biztosított kedvezménnyel. Ez időben és összegében is módosítja az önkormányzat bevételeit azzal, hogy a kistelepülések évi kétszeri állami kiegészítő támogatásra voltak jogosultak 2021-ben. Ez nem fedezte teljesen a kieső iparűzési adó bevételt. A tavalyi évben tapasztaltak miatt a 2022. évi költségvetésben az iparűzési adót is kevesebb bevételi forrással számoltuk.
Egyéb vonatkozásban alapvető változás nem történt.
Átvett pénzeszközök, támogatások:
A működési célú támogatások államháztartáson belülről kiemelt előirányzathoz kapcsolódó rovatoknál eredeti előirányzatként a védőnői ellátás finanszírozására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől várt összeget terveztük meg. Ehhez 2021 évtől a jelenlegi helyettesítéssel ellátott fogorvosi szolgálat is a költségvetésünkbe épül be, és az erre kapott támogatás teljes összegét utaljuk tovább a szerződésben foglaltak alapján a szolgáltatónak.
Az önkormányzat költségvetési kiadásai
A kiadások között biztosítani kell a Képviselő-testületnek a feladatfinanszírozásban megjelölt előirányzatokat, a céljelleggel kapott támogatások, pályázati források támogatási okirataiban, szerződéseiben előírt feltételeknek megfelelő felhasználást, az elkülönítetten kezelt források cél szerinti elköltését.
2022. évre áthúzódó feladatok: a 2021. évről áthúzódó közmunkaprogramok előlege, illetve a folyamatban levő pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések 2022. évre áthúzódó költségei.
Közművelődési feladatainkat a megyei könyvtárral kötött megállapodás alapján látjuk el. A könyvtár nyitvatartási ideje valamelyest bővült, 3 alkalommal heti 12 órában áll az érdeklődők rendelkezésére. A 2021. évtől az NMI-vel együttműködve végeztük a közművelődési felelős képzését, s azt követően a jogszabály szerinti foglalkoztatást Csibrák közéggel közösen vállaljuk. Horváth-Nyisztor Viktória közművelődési referenst 2021. december 1. napjától alkalmazzuk Csibrák hozzájárulásával, mely kiterjed a törvény szerinti illetményre, folyószámla költségtérítésre és cafetériára egyaránt.
A háziorvosi ellátásban változás nem történt.
Az MSZSZ keretében szülész nőgyógyász és gyermekorvos havonta gondozza a betegeinket vállalkozási szerződés alapján.
A háziorvosi alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti költségekre 60 Ft/fő összegű lakosságszám arányos támogatást terveztük meg a tavalyi évivel egyezően.
Összességében elmondható, hogy a pandémia miatt jelentős bevételcsökkenést nem szenvedett el az önkormányzat, a korrekciós intézkedések miatt. Az azonban látható, és tapasztalható, hogy az állami támogatások összegének felhasználása tekintetében az elszámoltatási rend is egyre szigorúbb, az adott feladatokhoz kapcsolódó támogatások célnak megfelelő felhasználása kötött.
KÖLTSÉGVETÉS BEVÉTELEI ÉS KIADÁSAI
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetése
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetését az alábbiak szerint állapítja meg:
Forintban állapítja meg.
Összesítés Kurd Önk. Közös Hiv.
a) tárgyévi bevételeit (Ft) 358 127 517 297 357 036 60 770 481
aa) működési bevételek 314 838 018 254 067 537 60 770 481
ab) felhalmozási bevételek 43 289 499 43 289 499 0
b) tárgyévi kiadását 358 127 517 297 357 036 60 770 481
ba) működési költségvetési kiadások 249 452 779 188 879 998 60 572 781
Ebből 1. személyi jellegű juttatások 97 019 279 49 482 456 47 536 823
2. munkaadókat terhelő járulékok 13 758 152 6 616 738 7 141 414
3. dologi és egyéb folyó kiadások 33 839 875 27 945 331 5 894 544
4. ellátottak pénzbeli juttatásai 12 065 000 12 065 000 0
5. egyéb működési célú kiadások 85 324 255 85 324 255 0
6. tartalékok (működési) 7 446 218 7 446 218 0
bb) felhalmozási költségvetési kiadását 45 944 793 45 747 093 197 700
1. beruházások előirányzata 1 486 472 1 288 772 197 700
2. felújítások előirányzata 27 438 805 27 438 805 0
3. tartalékok (fejlesztési) 17 019 516 17 019 516 0
c) költségvetési hiányát 0 0 0
működési hiányát 0 0 0
felhalmozási hiányát 0 0 0
d) előző év tervezett pénzmaradványát 53 317 365 51 254 862 2 062 503
d) pontból a működési pénzmaradványát 12 716 638 10 654 135 2 062 503
d) pontból a felhalmozási pénzmaradványát 40 600 727 40 600 727 0
e) finanszírozási célú műveletek bevételét 109 501 383 51 254 862 58 246 521
e) pontból a működést szolgáló 68 900 656 10 654 135 58 246 521
e) pontból a felhalmozást szolgáló 40 600 727 40 600 727 0
f) finanszírozási célú műveletek kiadását 62 729 945 62 729 945 0
f) pontból a működést szolgáló 62 729 945 62 729 945 0
f) pontból a felhalmozást szolgáló 0 0 0