Kurd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

Kurd Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (III. 08.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Kurd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
Kurd Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetéséről szóló 1/2022. (III. 08.) Önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Kurd Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetésének módosítására főként az első féléves teljesítések realizálódása miatt kerül sor. A megfelelő sorokhoz való igazítás elengedhetetlen a gördülékeny munkamenethez és az átlátható gazdálkodáshoz.
A jövőbeni közüzemi árakról az Önkormányzat pontos tájékoztatást nem kapott, így azokkal előre felelősségteljesen előre nem lehet számolni, tervezni. Lehetőség van arra, hogy 2022. november 30. napjáig szerződést kössünk a piaci áron a közüzemekre, melyeket eddig egyetemes szolgáltatásban vettünk igénybe.
Az Önkormányzat 2020. óta nem emelhetett térítési díjat jogszabályi korlátozás miatt. A veszélyhelyzet megszűnésével ez a korlátozás megszűnt, így jelen költségvetési módosítás elemi részét képezi a Kurdi Napsugár Óvoda és Konyha térítési díjainak emelése, az intézményi veszteségek minimalizálása érdekében. A fent nevezett intézményt az Önkormányzatunk társulási formában tartja fent Csibrák Község Önkormányzatával. Az intézmény elszenvedője a piaci árak emelkedésének, mivel árubeszerzését nem védik a fogyasztói ár sapkák. Jelenlegi térítési díj emelés (költségvetés 20. melléklete) kb. 40%-os növekedést jelent. Az árak változása folyamatos, így későbbi emelésre kell számítani.
A szociális célú tűzifa bevétele és kiadása is meg lett tervezve.
A 2021. évi beszámoló pénzügyi rendezése miatt keletkezett visszafizetések (összesen: 1.978.957.- Ft.) is a költségvetés része lett. Ennek oka a gyermekétkeztetés, illetve az óvodai létszám változása, melyre év lezárásig nem látunk rá és önkormányzatilag nem alakítható tétel. A szünidei gyermekétkeztetés vonatkozásában is történt visszafizetés (10.260.- Ft.), mely felhasználás hiánya miatt generálódott, hiszen nem volt igény az ellátásra.
A közművelődési referens bérét Csibrák Község Önkormányzatával arányosan vállaltuk, azonban az elnyert pályázati forrásokból kapott bértámogatások miatt Csibráknak nem kell hozzájárulást biztosítani részünkre. A két pályázati forrás lefedi a referens bérét, így az valójában az Önkormányzat költségvetését nem terheli.
A Kurdi Napsugár Óvoda és Konyha részére támogatást kell adni, az intézmény könyvelése alapján, hiszen a Társulási Megállapodásban lefektetettek szerint a két önkormányzat helytáll a fennálló hiányok tekintetében.
Az előre betervezett felújítások (pl.: kisiskola tetőfelújítása, buszöböl kialakítása) költsége jelentősen emelkedett a piaci árak növekedése miatt. Ebből adódik, hogy a módosításban ezeket tételeket rendezni kellett.