Kurd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 24

Kurd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.24.
Az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A költségvetés tervezését, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény – a továbbiakban: Áht. – és a törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet szerint végeztük el.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény szerint az önkormányzat az éves költségvetéséből finanszírozza és látja el törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait.
A feladatok ellátásának forrásait és kiadásait az egységes költségvetési rendelet elkülönítetten tartalmazza. A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
Kurd Község Önkormányzata 2024. évi költségvetése főbb célkitűzései:
1./ A stabil pénzügyi helyzet megőrzése.
A korábbi években tapasztalt iparűzési adó bevétel csökkenés tendenciája javulni látszik, aminek oka részben az infláció okozta áremelkedések miatt kialakult nettó átbevételek emelkedése, melyek után 1,8 % iparűzési adót fizetett meg felénk az adózó. 2023. évben közel 12 millió forint iparűzési adót szedett be az Önkormányzatunk, így ebből adódóan a 2024. évi költségvetésben is ezzel az összeggel számoltunk.
2./ Az önkormányzati kötelező feladatok jó színvonalon történő ellátásának biztosítása, valamint az önkormányzati segélyezési rendszer hatékony, a rászorulók kellő mértékű támogatását biztosító átalakítása.
Igyekeztünk úgy kialakítani a költségvetési tervezetben a Mötv. 13. § (1) bekezdése szerinti kötelező feladatokkal kapcsolatos kiadási előirányzatokat, hogy azok a felmerülő feladatok ellátásához a szükséges fedezetet biztosítsák.
3. A helyi adópolitika célkitűzései.
A jelenleg hatályos adórendelet alapján a helyi adók - magánszemélyek kommunális adója, iparűzési adó, - mellett további adók bevezetését évek óta nem terveztük.
Az étkezési térítési díjak, szolgáltatások díjemelésére teszünk javaslatot a 16. melléklet szerint.
4. A helyi közfoglalkoztatással kapcsolatos tevékenység: A közfoglalkoztatási bérek 2023. december 1. napjával emelkedtek 15%-kal. A helyi közfoglalkoztatásról és fontosságáról annyit szükséges kiemelni, hogy 2023. márciusától Start programban már nem vettünk részt, helyette Hosszabb idejű programot tervezünk indítani 5 fővel. A 2024. évi tervezés is így történt. A költségvetés összeállítása után várható erre a programra tervezés, amelynek azonban a támogatás mértéke 90%, és jelenleg november végig van lehetőség a foglalkoztatásra. A bértámogatás mellé minimális dologi támogatás társul. Ezt a programot a kiadott költségvetésben még sem bevételben, sem kiadásban betervezni nem tudtuk. A hatósági szerződés február végén várható. Ebbe a programba a fóliasátrak gondozását, a falu tisztántartását, temető karbantartását, fűnyírást, favágást tervezzünk, illetve minden olyan tevékenységet, amely a falu érdekeit szolgálja.
1 fős szintén hosszabb idejű közfoglalkoztatási program indult 2023. január 1. napjával, mégpedig az ún. Idősügyi kapcsolattartó, melyet a Segítő kezek az Aktív Évekért Közhasznú Nonprofit Kft.-től vettünk át, mivel ott már nem volt foglalkoztatható tovább. Ennek a programnak a támogatottsága 100% a bérre és a járulékra, továbbá a munkábajárás munkáltatót terhelő részét is megtéríti. Ez a program azóta is folytatódik, így számolunk vele.
5. Az önkormányzat fejlesztési elképzelései 2024-ban
A fejlesztési célokat a 8. mellékletben foglaltuk össze, az ott megfogalmazott feladatok megvalósítását biztosítja a költségvetés tervezete, ennek mértéke minimális. A veszélyessé vált közterületi padokat muszáj lecserélni, valamint a hibás utcanévtáblákat is korrigálni, felújítani kell. A központban pár évvel ezelőtt részben elkezdett járdafelújítást, szintén balesetvédelmi okokból idén szükséges folytatni. A járdakövek teljesen elmozdultak már, síkosságmentesítés is ez miatt akadályoztatott. Szintén veszélyessé vált a Kotsis Margit utca és a „nagy” Hunyadi utca sarkán lévő lakatlan ház előtti járdaszakasz, mert jelentősen megdőlt a mély árok felé. Ezeket a beruházásokat, felújításokat elengedhetetlen eszközölni.
Az idei évben a TOP_PLUSZ projekt keretében megvalósuló orvosi rendelők felújításának költsége 25.036.900,- Ft értékben fog realizálódni, melyek jellemzően tervezési munkák. A pályázati támogatás majdnem teljes összege a kincstárnál vezetett, elkülönített számlán van, így ez a költségvetésünkben jelentős részt foglal el.
A központi költségvetés a feladatfinanszírozási rendszert működtet, ennek megfelelően a 2024. évi központi költségvetéséről szóló törvényben foglaltak alapján nyújt támogatást, és határozza meg az átengedett bevételeket. A központi forrásból származó, a kincstár által kiközölt összegű feladatfinanszírozást egészíti ki az önkormányzat saját bevételeként megtervezett pénzügyi forrással.
A minimálbér közismerten 2023. december 1-től alkalmazandó, összege 266.800,- Ft/hó, a garantált bérminimum 326.000,- Ft/hó. A kötelező béremelésekhez a Kormány kiegészítő támogatást az Önkormányzat részére nem nyújtott.
A lakosságszám csökkenése lassult, 2023. január 1-jén 1133 fő az állandó lakosok száma. (2024.01.01-i adatok még nem állnak rendelkezésre, ezért írtunk 2023. évi adatokat.) Az állami támogatásoknál minimális a csökkenés a tavalyihoz képest, legfőképpen a fajlagos összegek változása miatt.
A települési önkormányzatok működésének támogatásainak főbb jogcímei:
1. az önkormányzati hivatal működésének támogatása
A hivatal 2024. évi költségvetési tervezetében részletesen indokolva.
b) A település-üzemeltetéshez kapcsolódó feladatellátás
Az önkormányzati kötelező feladatok ellátásához kapcsolódó kiadások változását a melléklet szerinti táblázat mutatja be részletesen.
Egyes köznevelési feladatok támogatása keretében Kurd Község Önkormányzata, mint székhely település a Kurd-Csibrák Önkormányzatok Óvodai Társulása által működtetett Kurdi Napsugár Óvoda és Konyha működtetéséhez kapott állami támogatás.
Gyermekétkeztetés támogatása jogcímek szerinti, az önkormányzat vagy társulása által ellátott és támogatott feladatokra használható.
A házi segítségnyújtást, valamint a gyermekvédelmi alapfeladatokat a Dombóvári Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás útján látjuk el továbbra is.
Önkormányzatunkat a kiegészítő támogatások közül elsősorban az alábbiak érinthetik:
A helyi közlekedési közszolgáltatás tárgyévet megelőző évi vesztesége erejéig
- önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések:
1. kötelező önkormányzati feladatot ellátó intézmények fejlesztése, felújítása,
2. belterületi utak, járdák, hidak felújítása,
3. önkormányzatok rendkívüli támogatása:
Az önkormányzatok rendkívüli támogatást kivételes esetben, pályázat útján igényelhetnek működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása érdekében.
Önkormányzati saját bevételek:
A saját bevételek között terveztük be az ún. „nyolc hektár” bérbeadásából származó bevételt, továbbá a Tamási Tankerületi Központtal kötött megállapodás alapján számlázott tornaterem és kisiskola használatáért fizetett díjakat (az ebből befolyt összegeket használat miatti rezsidíjak, és a fenntartás fedezetére fordítjuk.
Átvett pénzeszközök, támogatások:
A védőnői finanszírozás 2023. július 1. napjával átkerült a Tolna Vármegyei Balassa János Kórház fennhatósága alá, a rendelő után bérleti díjat fizetnek, mely tartalmazza rezsidíjakat is. Az MSZSZ keretében szülész-nőgyógyász és gyermekorvos havonta gondozza a kisgyermekeket és betegeinket vállalkozási szerződés alapján. Ezek a kiadások továbbra is az Önkormányzatot terhelik, melyhez Csibrák Község Önkormányzata hozzájárulást teljesít, lakosság arányában.
A 2021. évtől a jelenlegi helyettesítéssel ellátott fogorvosi szolgálat is a költségvetésünkbe épül be, és az erre kapott támogatás teljes összegét utaljuk tovább a szerződésben foglaltak alapján a szolgáltatónak.
Az önkormányzat költségvetési kiadásai
A kiadások között biztosítani kell a Képviselő-testületnek a feladatfinanszírozásban megjelölt előirányzatokat, a céljelleggel kapott támogatások, pályázati források támogatási okirataiban, szerződéseiben előírt feltételeknek megfelelő felhasználást, az elkülönítetten kezelt források cél szerinti elköltését.
2024. évre áthúzódó feladatok: a 2023. évről áthúzódó közmunkaprogramok előlege. Folyamatban levő pályázati támogatással megvalósuló fejlesztések 2024. évre áthúzódó költségei nincsenek.
Közművelődési feladatainkat a megyei könyvtárral kötött megállapodás alapján látjuk el. A könyvtár nyitvatartási ideje valamelyest bővült, 3 alkalommal heti 12 órában áll az érdeklődők rendelkezésére. A 2021. évtől az NMI-vel együttműködve végeztük a közművelődési felelős képzését, s azt követően a jogszabály szerinti foglalkoztatást Csibrák községgel közösen vállaljuk. Horváth-Nyisztor Viktória közművelődési referenst 2021. december 1. napjától alkalmaztuk Csibrák hozzájárulásával. A kolléganő munkakörét jelenleg helyettesítéssel töltjük be kisgyermeke gondozása miatt. A helyettesítő dolgozó foglalkoztatását napi 4 órában terveztük meg, melyhez Csibrák 2 órára eső bért és járulékot, valamint kapcsolódó juttatást térít. A foglalkoztatott a fennmaradó napi 4 óráját a községünkben nyitott, NMI kistérségi irodában tölti, NMI-s jogviszonyban.
A háziorvosi szerződés értelmében az orvos-asszisztens bérére és járulékára az Önkormányzat korábban támogatást nyújtott, bértámogatás elszámolási kötelezettsége mellett. A tavaly történt szerződés-módosítás okán ezzel a kiadással már nem kell számolnunk. A háziorvosi szolgálat kapcsán kifizetett közüzemi és kapcsolódó egyéb szolgáltatási díjak (szemétszállítás, veszélyes hulladék elszáll., telefondíj, internetdíj, rovar- és rágcsálóírtás, kéményseprési díjak, stb.) terhelik csupán az Önkormányzat költségvetését.
A háziorvosi ügyeleti költségekre már nem kell fedezetet biztosítanunk, mivel a központosított ellátás lett.
Előzetes hatásvizsgálat a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a alapján
I. Az önkormányzati rendelet hatásai
1. Társadalmi hatás: A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény előírásainak megfelelő kötelező feladatok jó színvonalon történő ellátása, az önként vállalt célok megvalósítása, az önkormányzat vagyongyarapodás biztosítása.
2. Gazdasági, költségvetési hatás: A költségvetési rendeletben foglalt szabályok betartásával, a bevételi és kiadási előirányzatok teljesítésével az önkormányzat működése biztosítható, az éves tervezett beruházások és felújítások egy része megvalósíthatóak, azonban minden kötelező feladatra a fejlesztési forrás nem ad fedezetet. (pl.HÉSZ előkészítése csak kötelező alapfeladat elmaradása terhére)
3. Környezeti és egészségügyi következmények:
A rendelet végrehajtása, a tervezett beruházások, felújítások megvalósítása javítják lakosság komfortérzetét, a közfoglalkoztatási programok munkafeltételeit, a lakókörnyezet, a településüzemeltetési feladatok ellátásának színvonalát.
4. Az adminisztratív terheket befolyásoló hatás: Az adminisztrációs terhek a pandémiás intézkedésekkel növekedtek, egyéb jelentősebb adminisztrációs tehernövekedés minimális.
II. Az önkormányzati rendelet megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése előírja, hogy a polgármester a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő 45. napig benyújtja a képviselő-testületnek a tárgyévi költségvetési rendelet-tervezetet.
Az Áht. 25. § (1) bekezdése alapján, ha a költségvetési rendeletet a képviselő-testület a költségvetési évben legkésőbb március 15-ig nem fogadja el, akkor az átmeneti gazdálkodásról rendeletet kell alkotni.
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111/A. §-a értelmében, ha a helyi önkormányzat a költségvetési évre vonatkozóan nem rendelkezik elfogadott költségvetéssel, a részére járó egyes támogatások folyósítása az államháztartásról szóló törvény 83. § (6) bekezdése szerint – a kötelezettség teljesítésére meghatározott határidő utolsó napját követő hónap első napjától a mulasztás megszüntetéséig – felfüggesztésre kerül.
III. Az önkormányzati rendelet végrehajtásához szükséges feltételek
Mind a Személyi, mind a szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: Rendelkezésre állnak.
Kurd, 2024. február 14.
Müller János Norbert s.k. dr. Vaszkó Sára sk.
polgármester jegyző