Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2001. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közüzemű vízműből szolgáltatott ivóvízért és a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, valamint a díjalkalmazás feltételeiről

Hatályos: 2001. 07. 01- 2009. 07. 31

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2001. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

a közüzemű vízműből szolgáltatott ivóvízért és a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjak megállapításáról, valamint a díjalkalmazás feltételeiről

2001.07.01.

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testülete az árak megállapításáról szóló többször módosított - 1990. évi LXXXVII. törvény 7. §. (1) bekezdésének és ll. §. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján a közüzemű vízműből szolgáltatott ivóvízért és a közüzemi csatornamű használatáért fizetendő legmagasabb hatósági díjakról a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya Váralja közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában lévő közüzemi vízmű üzemeltetőjére és a közüzemi vízmű, valamint közüzemi csatornamű szolgáltatást igénybevevőkre terjed ki.

2. § Az ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízelvezetés-tisztításért díjat kell fizetni, a rendelet 2. melléklete szerint.

3. § (1) A díj fizetésének alapjául szolgáló ivóvízmennyiséget vízmérővel kell meghatározni. Az ingatlanon mért vízhasználat szempontjából a bekötési vízmérőn mért vízmennyiség az irányadó. A bekötési vízmérő és az elkülönített vízhasználatokat mérő mellékmérők fogyasztási különbözete a bekötési vízmérő szerinti fogyasztót terheli.

(2) A közkifolyókról, és a közterületen lévő tűzcsapról (nem tűzoltási célra történő rendszeres igénybevétel esetén) fogyasztott víz díját Váralja község önkormányzata fizeti meg. A közkifolyók vizét - háztartási szükségletük kielégítése céljára - a közműves vízellátásba be nem kötött ingatlanok lakói vehetik rendszeresen igénybe. A közkifolyóknak és tűzcsapoknak nem háztartási vízszükséglet (pl. építkezés, gépkocsimosás) kielégítése céljából történő igénybevételéhez a közműves ivóvízellátásról, és a közműves szennyvíz elvezetéséről szóló 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet 14. § (2) bekezdésében foglaltak szerint előzetes hozzájárulások beszerzése szükséges. A felhasznált víz díját ez esetben a hozzájárulást kérőnek kell megfizetni.

(3) Ha a díj elszámolás alapjául szolgáló bekötési vízmérő nem mér, rendellenesen vagy hibásan működik, illetőleg nem olvasható le, a fogyasztott víz mennyiségét a megelőző 365 nap összes fogyasztásából egy napra számított átlagfogyasztás és a meghibásodás napjának elfogadott határnap ot megelőző legutolsó leolvasás napjától eltelt napok számának szorzataként kell megállapítani (arányosítás).

(4) Kivételes esetben, ha a (3) bekezdés szerinti arányosításra lehetőség nincs (pl. új fogyasztó), a fogyasztást átalány alapján kell meghatározni. Az átalány számításánál a 47/1999. (XII. 28.) KHVM számú rendelet 3. sz. melléklete szerint kell eljárni. Amennyiben az átalányszámítás sem alkalmazható, a számlázás alapjául szolgáló fogyasztást műszaki becsléssel kell meghatározni.

4. § (1) A szennyvízelvezetési helyről a szennyvízelvezető műbe kerülő szennyvíz mennyisége méréssel, mérés hiányában pedig az adott helyen fogyasztott (számlázott) vízmennyiség alapul vételével állapítható meg.

(2) Az elkülönítetten mért vízhasználatot - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, és a fogyasztói hely egyúttal szennyvízelvezetési hely is - az (1) bekezdés szerint kell szennyvízként figyelembe venni.

(3) Nem vehető figyelembe a szennyvíz mennyiségének meghatározásánál:

a) az a szennyvízmennyiség, amely a vízügyi hatóság engedélye alapján önálló szennyvízelvezető műben vagy befogadóban nyert elhelyezést;

b) az a szennyvízmennyiség, amelynek a szennyvízelvezető műbe vezetését minőségi vagy egyéb okok miatt az illetékes hatóság megtiltotta, és elhelyezését a fogyasztó igazolta;

c) az a vízmennyiség, amely az ivóvízvezeték meghibásodása következtében a környezetben elszivárgott.

(4) Aki' az ingatlanon keletkezett szennyvizet a szennyvízelvezető műbe mérés nélkül vezeti és a vizet nem vagy nem csak a közműves vízellátáshoz csatlakozva, hanem saját vízműből vagy más vezetékes megoldással szerzi be, köteles a beszerzett valamennyi vízmennyiség mérésére hiteles vízmérőt működtetni, és a mért mennyiségekről a szolgáltatót tájékoztatni. A mért mennyiséget a szolgáltató jogosult ellenőrizni.

5. § Az 1. számú mellékletben megállapított díjat a szolgáltatónak a lakossági fogyasztás esetében olyan mértékben kell csökkentenie, amilyen mértékű önkormányzati támogatást a díj mérséklése céljából kap.

6. § A jelen rendeletben nem szabályozott kérdésekben a közműves ivóvízellátásról, és a közműves szennyvízelvezetésről szóló 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet rendelkezései irányadók.

7. § (1) Ez a rendelet 2001 év július hó 1. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépés évei egyidejűleg hatályát veszti Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvízért fizetendő díjakról szóló 4/1994. (VII.) számú rendelete, valamint az azt módosító Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2001 (II.1.) számú rendelete.