Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

a nemdohányzók védelméről

Hatályos: 2012. 04. 12

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2012. (IV. 12.) önkormányzati rendelete

Váralja Község Önkormányzata 10/2012. ( IV. 12.) önkormányzati rendelete a nemdohányzók védelméről

2012.04.12.

Váralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény 2/A. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a dohánytermékek közterületen történő fogyasztásának szabályozásával védelmet nyújtson a nem dohányzók, továbbá az életkorúk, vagy egészségi állapotuk miatt egyébként fokozott védelmet igénylő személyek részére a passzív dohányzás káros hatásaival szemben, valamint, hogy meghatározza a közterületen történő dohányzás rendjét.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Váralja község közigazgatási területének közterületeire terjed ki.

(2) A rendelet hatálya az (1) bekezdésben jelölt területen tartózkodó természetes személyekre terjed ki.

Dohányzással kapcsolatos tilalmak

3. § (1) Tilos a dohányzás:

a)1 közoktatási intézményben, és a bejáratától számított 5 méteres távolságon belül,

b) egészségügyi szolgáltatónál (pl. rendelő) és ahol eü. szolgáltatást is nyújtanak függetlenül az intézmény rendeltetésétől, és a bejáratától számított 5 méteres távolságon belül, illetve a dohányzóhely az intézmény területén kívül úgy jelölhető ki, ha az egészségügyi szolgáltatást igénybevevők szokásos vagy szükségszerű útvonalától megfelelően elkülönül,

c) munkahely zárt légterű helyiségeiben,

d)2 közforgalmú intézmény zárt légterű helyiségeiben (függetlenül attól, hogy a belépés esetleg feltételhez kötött, pl. zártkörű rendezvény) és a bejáratától számított 5 méteres távolságon belül,

e) közterületi játszótereken, továbbá a játszóterek külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül,

f) a közforgalmú vasúti létesítmények és pálya tartozékainak személyforgalom számára megnyitott területein, megállóban, várakozóhelyen, illetőleg helyiségben, valamint nyílt légterű megálló, várakozóhely esetén annak külső határvonalától számított 5 méteres távolságon belül (ha a terület külső határvonala nem állapítható meg egyértelműen, akkor kijelölő táblától vagy más jelzéstől számított 5 méteres sugarú körnek megfelelő körzetben tilos dohányozni),

g) a vallási szertartás végzésére szolgáló épület bejáratától számított 5 méteres körzeten belül

h) az élelmiszert árusító üzletek bejáratától számított 5 méteres körzeten belül, valamint

i) a köztemető területén.

Közterületen, nyílt légtérben kijelölt dohányzóhely

4. § (1) Csak kijelölt helyen megengedett a dohányzás a nyílt légtérben kijelölt dohányzóhelyen:

a) közforgalmú intézmény területén (pl. udvar),

b) munkahelyen (pl. udvar),

(2) Kijelölés nélkül is megengedett a dohányzás:

a) a dohánytermék kereskedelmi bemutatója céljából létrejött rendezvényen,

b) szállásszolgáltatást nyújtó intézmények kifejezetten dohányzóként kiadott és ekként megjelölt, zárt légterű szobáiban, feltéve, hogy más rendelkezés vagy tűzvédelmi előírás egyébként nem tiltja.

Jogkövetkezmények

5. § (1) Aki a 3. § -ban meghatározott tilalmakat megszegi, szabálysértést követ el, és 20.000 Ft-tól 50.000 Ft-ig terjedő egészségvédelmi bírsággal sújtható.

(2) A dohányzási korlátozás, tilalom tetten ért megszegője 30.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Záró rendelkezések

6. § (1) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.

(2) A dohányzási tilalommal érintett területek név és pontos cím szerinti felsorolása jelen rendelet 1. számú mellékletét képezi.

(3) Jelen rendelet 2012. április 12-én lép hatályba, kihirdetéséről a Jegyző gondoskodik.

1

Intézmény: az épület és a telek együttesen, pl. iskola és a hozzá tartozó udvar.

2

Közforgalmú intézmény: az érintettek számára közfeladatot, illetőleg közérdekű vagy egyéb szolgáltatást, ellátást (a továbbiakban együtt: szolgáltatás) végző természetes vagy jogi személynek, illetőleg jogi személyiség nélküli szervezetnek a szolgáltatás, illetve az azzal összefüggő tevékenység biztosítására szolgáló létesítménye vagy egyéb eszköze, függetlenül attól, hogy az oda történő belépés a nyilvánosság számára teljesen szabad vagy valamely feltétel teljesítéséhez kötött, pl. közhivatalok, vendéglátóhelyek, üzletek, sportlétesítmények.