Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 11/2014 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 01. 31

Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 11/2014 (XI.24.) önkormányzati rendelete

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről

2023.01.01.

Váralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §-ának (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Tolna Megyei Területi Szervezete díjakkal kapcsolatos véleményének kikérése után, a következőket rendeli el:

I. Fejezet1

1.Általános rendelkezések

1. § (1) A szabályozás célja, hogy a település területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa az elhunytakat megillető jogot a végtisztesség megadása, az emberhez méltó temetés garantálása érdekébe, szabályozza a temetők működési rendjét, a temetés lebonyolításának zavartalanságát.

(2) A tisztességes, méltó temetéshez való jog bármilyen megkülönböztetés nélkül mindenkit megillet.

(3) A temetés lebonyolításában közreműködők és az eltemettetők az elhunyt életében tett kívánságára figyelemmel kötelesek együttműködni.

2.A rendelet hatálya2

2. § A rendelet hatálya Váralja község közigazgatási területén lévő és működő községi temetőre, ennek fenntartására és a temetkezésekkel kapcsolatos összes tevékenységre, a köztemetőt üzemeltető, valamint a köztemetőt igénybevevőkre terjed ki.

3.Értelmező rendelkezések3

3. § (1) E rendelet alkalmazásában:

a./ temető: a település igazgatási területén belüli, beépítésre szánt, építési használata szerinti zöldfelületi jellegű különleges terület, amely kegyeleti célokat szolgál, közegészségügyi rendeltetésű, és amelyet az elhunytak eltemetésére, a hamvak elhelyezésére létesítettek és használnak, vagy használtak;

b./ köztemető: az önkormányzat tulajdonában lévő temető, amelyben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti;

c./ temetkezési emlékhely: a temetőn kívül, különösen templomban, altemplomban, templomkertben, történeti kertben, urnacsarnokházban vagy más építményben és területen lévő, az elhunytak eltemetésére, urnák elhelyezésére és hamvak szétszórására szolgál;

d./ temetési hely: a temetőben vagy a temetkezési emlékhelyen létesített sírhely, sírbolt, urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt, valamint a hamvasztóüzemi építmény területén, ingatlanán létesített urnafülke, urnasírhely. A temetési helyek egyes formái, a temetés módja, továbbá a földben vagy építményben történő elhelyezkedése alapján különböznek egymástól;

e./ hősi temető, hősi temetési hely: a honvédelmi kötelezettség fegyveres vagy fegyver nélküli teljesítése közben elesettek, továbbá a teljesítést követően, ezzel közvetlenül összegfüggésbe hozható okból elhunytak, valamint háborúban kényszermunkára hurcoltak és elhunytak eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgáló temető (temetőrész), temetési hely, ha nemzetközi szerződés másként nem rendelkezik;

f./ kegyeleti emlékhely: elhunytak emlékének megjelölésére és megőrzésére létesített építmény, emlékmű, emlékjel, épületen elhelyezett emléktábla;

g./ kegyeleti közszolgáltatás: a köztemető fenntartását, továbbá üzemeltetését magába foglaló egyéni és közösségi kegyeleti célú, az elhunyt emlékének megőrzésére irányuló önkormányzati tevékenységek összessége;

II. Fejezet4

4.A temető fenntartása

4. § (1) A köztemető a váraljai 173/2 hrsz-ú ingatlanon lévő temető, fenntartója és üzemeltetője: Községi Önkormányzat Váralja.

(2) A temető fenntartója - a temető kegyeleti méltósága megőrzése érdekében - gondoskodik a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról és gondozásáról, valamint sírhelytábláinak a megépítéséről, kialakításáról.

III. Fejezet5

5.Temetkezési szolgáltatások, a temető felügyelete

5. § (1) A temetőben a temetkezési szolgáltatások biztosításáról a temető üzemeltetője gondoskodik. Az üzemeltető az egyes temetkezési szolgáltatások ellátásával más gazdálkodó szervezetet vagy egyéni vállalkozót is megbízhat.

(2) A temetőben az üzemeltető a feladatait akkor is köteles ellátni, ha az eltemettető más vállalkozó vagy gazdasági szervezet szolgáltatásait is igénybe veszi.

(3) A temetőben sírbolt, síremlék építési munkákhoz, a meglévők felújításához a vállalkozásszerűen munkát végzők temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni, melynek mértékét jelen rendelet 1. számú mellékletének II. fejezete tartalmazza.

(4) A temetői létesítmények, illetve az önkormányzat által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók díjat kötelesek fizetni. A szolgáltatások körét és a fizetendő díj mértékét jelen rendelet 1. számú mellékletének III. fejezete tartalmazza.

IV. Fejezet6

6.Nyilvántartások vezetése

6. § Az üzemeltetőnek a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 18. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartásokat kell vezetni.

V. Fejezet7

7.A temetés módja, az eltemetésre kötelezettek

7. § (1) A temetés módja lehet világi és egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(2) A tisztességes és méltó temetés, valamint a halottak nyughelye előtt a tiszteletadás joga mindenkit megillet, az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-nemzetiségi hovatartozására, a halál okára, vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül.

(3) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó, amennyiben az nem ró az eltemettető személyére aránytalanul nagy terhet.

(4) Az elhunyt életében tett rendelkezése hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(5) Ha a temetésről több személy gondoskodik, és közöttük az eltemetés módja tekintetében nincs megegyezés, a temetés csak elhamvasztás nélkül történhet.

(6) Ha temetésre kötelezett személy nincs, ismeretlen helyen tartózkodik, vagy kötelezettségét nem teljesíti, a temetésről az elhalálozás helye szerint illetékes települési önkormányzat polgármestere - jogszabályban meghatározott határidőn belül - gondoskodik.

8. § (1) A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírboltok, a gyermek-, a kettős és az urnasírhelyek számára az egységes gondozás céljából külön táblát vagy sorokat lehet kijelölni.

9. § (1) Az eltemetés hamvasztással, vagy elhamvasztás nélkül történhet.

a./ A hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet: urnasírhely, urnasírbolt. Az urna a koporsós temetési helyre rátemethető.

b./ Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet: gyermeksírhely, egyes sírhely, kettős sírhely és sírbolt.

10. § (1) A temetés időpontjáról az eltemettető és az üzemeltető közösen állapodnak meg.

(2) Az elhunytat az eltemettetésre kötelezett kérelmére, az általa megjelölt temetési helyre kell temetni, ha felette rendelkezési joga van.

(3) Az elhunytat - ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetkezési hely felett rendelkezési joga - az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.

(4) A sírboltba temetés rendjét a sírboltkönyv határozza meg.

(5) A ravatalozót legalább 1 órával a temetés előtt ki kell nyitni.

(6) Az elhaltak szállítását, ravatalozását, eltemetését a legnagyobb körültekintéssel, kímélettel, a kegyeleti szokások megtartásával kell végezni.

7.A temetési helyek használati ideje, a használati díjak8

11. § (1) Az egyes temetési helyeket - a díszsírhelyek kivételével - az eltemettetést végzőnek, illetve hozzátartozóinak meg kell váltaniuk (egyszeri megváltás). Az egyszeri megváltással a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja.

(3) Az egyszeri megváltás időtartama:

a./ Az egyes sírhelyek esetén 25 év, illetőleg utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év;

b./ Kettős sírhely esetén az utolsó koporsós betemetés napjától számított 25 év;

c./ Sírbolt esetén 60 év;

d./ Urnasírhely esetén 10 év;

e./ Urnasírbolt esetén 25 év.

f) 9Kijelölt urnatáblában lévő urnahely esetén 25 év

(4) A használati idő azonos időtartammal akkor váltható meg újra, ha a temető vagy a sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre.

(5) Ha a rátemetés miatt a sír használati ideje meghosszabbodik, a használati díj időarányos részét meg kell fizetni. Ez a díj 5 évre eső díjnál kevesebb nem lehet.

(6) A használati idő korlátozása esetén, továbbá akkor, ha a rendelkezésre jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell fizetni.

(7) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha

a./ a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár;

b./ a temetési hely megszűnik;

c./ a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés);

d./ a holttest elhamvasztásával, kivéve az esetben, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(8) A megváltott, de fel nem használt temetkezési hely megváltáskori díját - a megváltástól számított 1 éven belül - a kezelési költség levonásával az ügyfél kérelmére vissza kell téríteni.

(9) A temetési helyek használati joga nem ruházható át és nem örökölhető.

(10) A temetési helyek, illetőleg az újraváltás díjait jelen rendelet 1. sz. mellékletének I. fejezete tartalmazza. Az önkormányzat részére a temetési helyek használati díját a temettetőnek előre kell megfizetnie.

8.A temetési helyek mérete10

12. § (1) A temetési helyek közül:

a./ a felnőtt egyes sírhelynek 250 cm hosszúnak, 150 cm szélesnek, 160 vagy 200 cm mélynek;

b./ a kettős sírhelynek 250 cm hosszúnak, 250 cm szélesnek, 160 vagy 200 cm mélynek;

c./ a gyermeksírhelynek 130 cm hosszúnak, 100 cm szélesnek, 160 cm mélynek;

d./ az urnasírhelynek 130 cm hosszúnak, 60 cm szélesnek, 100 cm mélynek;

e./ a sírboltnak

- 2 koporsóra 300 cm hosszúnak, 200 cm szélesnek és 210 cm mélynek;

- 4 koporsóra 300 cm hosszúnak, 300 cm szélesnek és 210 cm mélynek

- 6 koporsóra 300 cm hosszúnak, 300 cm szélesnek, és 260 cm mélynek kell lennie.

(2) A sírdombok magassága max. 30 cm. lehet. Sírdomb kialakítása nem kötelező.

9.A rátemetés11

13. § (1) Egy felnőtt sírhelybe - az üzemeltető engedélyével - az időarányos használati díj (12. §. (5) bek.) megfizetése mellett

a./ még egy gyermek koporsó,

b./ a sír mélyítése mellett még egy felnőtt koporsó temethető.

(2) Kettős sírhely két nagy koporsó egymás melletti elhelyezésére szolgál. A kettős sírhely egy-egy részébe az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

(3) A rátemetésre vonatkozó engedélyt az üzemeltető a sírnyitásra vonatkozó szabályok betartása mellett adhatja meg.

(4)12 Sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, kideszkázni, más el nem bomló anyaggal kibélelni nem szabad.

10.A sírboltba temetés13

14. § (1) Sírboltot az üzemeltető által kijelölt helyen, a vonatkozó építési jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően, építési engedéllyel lehet építeni. Az építés előtt a sírbolt engedélyét az üzemeltetőnek be kell mutatni, aki azt köteles ellenőrizni és nyilvántartásba venni.

(2) A sírbolt alját és oldalfalait a vízbehatolás és a földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni.

(3) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekintendő, aki a megállapított sírbolthely díjat megfizette és rendelkezői minőségét a sírbolt-könyvbe bejegyeztette.

(4) Ha a sírbolt létesítője nem rendelkezett arról, hogy kik temetkezhetnek a sírboltba, annak házastársát, egyenesági rokonait, továbbá az utóbbiak házastársát lehet abban eltemetni.

(5) Sírboltba a halottat csak fémbetétes koporsóban szabad elhelyezni.

(6)14 A sírbolt használati ideje alatt a sírboltot eltávolítani, vagy arról a halott nevét letörölni nem szabad.

(7) Sírboltot átépíteni csak az üzemeltető véleményének kikérése után lehet.

11.A síremlékek15

15. § (1) Síremléket, (sírjelet) felállítani az üzemeltető véleményének kikérésével lehet. Felállítása előtt a síremlék (sírjel) vázlatát vagy leírását az üzemeltetőnek be kell mutatni és azt nyilvántartásba kell venni. A síremlék (sírjel) a baleseti veszély elkerülése érdekében legfeljebb 150 cm. magas lehet, a talapzattal együtt.

(2) Kegyeletet sértő síremlék (sírjel) lebontását a polgármester rendelheti el.

(3) A síremlék (sírjel) szabályszerű felállítását, átépítését, lebontását az üzemeltető ellenőrzi.

(4) A síremlék köré szilárd burkolatú kísérő járda építhető a sírhely határain belül.

(5)16 A sírhely használati ideje alatt a síremléket (sírjelet) eltávolítani, vagy arról a halott nevét törölni nem szabad.

(6) Meglévő síremléket kicserélni csak a kegyeleti igények tiszteletben tartásával és a kezelő hozzájárulásával lehet.

12.A temető rendje17

16. § (1) A temetkezési tevékenységet - a tevékenységet végző - esztétikus környezetben és eszközökkel, ruházattal, a kegyeleti követelmények megtartásával köteles végezni.

(2) A temetőben végzendő munka időpontját - a sírgondozás és a sírok beültetése kivételével - be kell jelenteni az üzemeltetőnek.

(3) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezéstől számított 3 napon belül el kell szállítani. Az építésnél ömlesztet anyagot (betont, stb.) csak vaslemezen lehet előkészíteni.

(4) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata.

(5) A sírhely rendelkezésre jogosultja köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását, parlagfű mentesítését rendszeresen elvégezni.

(6) A temetőt időkorlátozás nélkül lehet látogatni.

(7) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(8) A temetőbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérültek parkolási engedélyük felmutatása esetén engedély nélkül is behajthatnak a temetőbe. Más személyek a köztemető területére történő behajtás esetén az 1.sz. mellékletben II pontjában meghatározott behajtási díjat kötelesek megfizetni.

(9)18 A kegyeleti tárgyakat, a növényeket és egyéb díszanyagokat bepiszkítani, rongálni, eltávolítani, továbbá a temetőben szemetelni nem szabad.

(10) A sírhelyek gondozása során keletkezett szemetet az üzemeltető által kijelölt helyre kell vinni.

(11) A temetőbe állatot - vakvezető kutya kivételével - bevinni nem szabad.

(12) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni nem szabad.

(13) 12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temetőben.

(14) Rátemetés esetén a megrendelő a lebontott síremléket április 1. és november 30. között 60 napon belül, december 1. és március 31. között 90 napon belül köteles helyreállítani.

(15)19 Tilos az urnafali fülkék előrészén kegyeletet vagy közízlést sértő feliratok, tárgyak és egyéb díszítéseket elhelyezni nem szabad.

(16) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfákat kiszállítani csak az üzemeltető engedélyével lehet.

(17) A temető területén csak sírhelyek, sírboltok és síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak helyezhetők el. Más tárgyat elhelyezni, bokrot vagy fát ültetni csak az üzemeltető előzetes engedélyével szabad.

(18)20 Nem szabad a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

(19)21 A temetőben a sírhelyeket, sírbolthelyeket, urnahelyeket bekeríteni nem szabad, arra engedély nem adható.

13.A szociális temetés rendje22

17. § (1)23

(2)24

(3)25

(4)26

(5)27

(6)28

18. § (1) Az eltemettető csak abban az esetben végezhet munkát, ha az Üzemeltető részére a nyilatkozatokat átadta.

(2) Az eltemettető az Üzemeltető által kijelölt temetési helyen és időpontban végezheti el a temetést.

(3) Az eltemettető köteles az üzemeltetőtől a temetéshez átvett eszközök állagát megóvni, azt a munkavégzés befejezését követően az üzemeltetőnek hiánytalanul visszaszolgáltatni,

(4) Munkavégzés csak az üzemeltető által tartott tájékoztatást követően végezhető. Az eltemettető a munkavégzés teljes időtartama alatt köteles az üzemeltető munkavédelmi, egészségügyi és az egyéb utasításait betartani.

14.Záró rendelkezések29

19. § (1) A rendelet a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 2014. december 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet (17)-(18) §-a valamint a 2. számú melléklet 2015. január 1. napján lép hatályba

(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a temetőről és a temetkezésről szóló 7/2006.(III.21.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.

(4) E rendeletben nem szabályozott további kérdésekben a Ttv.-ben valamint a Korm. r.-ben foglaltak az irányadóak

(5) E rendelet megfelel a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvében foglaltaknak.

2. melléklet31

1

Az I. Fejezet címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A „2.A rendelet hatálya” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A „3.Értelmező rendelkezések” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

4

Az II. Fejezet címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

5

Az III. Fejezet címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

6

Az IV. Fejezet címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

7

A V. Fejezet címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

8

A „7.A temetési helyek használati ideje, a használati díjak” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

9

Módosította 12/2021. (XII.6.) számú rendelet. Hatályos: 2021. december 7.

10

A „8.A temetési helyek mérete” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

11

A „9.A rátemetés” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 10. §-ával megállapított szöveg.

12

A 13. § (4) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 11. §-ával megállapított szöveg.

13

A „10.A sírboltba temetés” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 12. §-ával megállapított szöveg.

14

A 14. § (6) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 13. §-ával megállapított szöveg.

15

A „11.A síremlékek” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 14. §-ával megállapított szöveg.

16

A 15. § (5) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 15. §-ával megállapított szöveg.

17

A „12.A temető rendje” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 16. §-ával megállapított szöveg.

18

A 16. § (9) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 17. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

A 16. § (15) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 17. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 16. § (18) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 17. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

21

A 16. § (19) bekezdése a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 17. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

22

A „13.A szociális temetés rendje” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 18. §-ával megállapított szöveg.

23

A 17. § (1) bekezdését a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

24

A 17. § (2) bekezdését a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

25

A 17. § (3) bekezdését a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

26

A 17. § (4) bekezdését a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

27

A 17. § (5) bekezdését a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

28

A 17. § (6) bekezdését a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

29

A „14.Záró rendelkezések” alcím címe a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 19. §-ával megállapított szöveg.

30

Az 1. melléklet a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 20. §-ával megállapított szöveg.

31

A 2. mellékletet a Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendelete 21. § b) pontja hatályon kívül helyezte.