Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 2/2015 (I.29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2015. 12. 08- 2015. 12. 31

Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában,  a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.


  1.  Általános rendelkezések


1. §


 (1) Az önkormányzat rendeletével:

  1. kommunális jellegű adókat
    • idegenforgalmi adót
  2. helyi iparűzési adót

vezet be.

(2) A rendelet célja a helyi adókkal kapcsolatos helyi szabályok meghatározása.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadóak.

     


II. Idegenforgalmi adó


2. §


(1) Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként az önkormányzat illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

(2) Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

(3) Az adó mértéke: személyenként és vendégéjszakánként 200 Ft.


3.§


(1) Az adókötelezettség alól mentes:

a) a 18. életévét be nem töltött, továbbá a 70. életévét betöltött magánszemély;

b) a gyógyintézetben fekvőbeteg szakellátásban részesülő vagy szociális intézményben ellátott magánszemély;

c) a közép- és felsőfokú oktatási intézménynél tanulói vagy hallgatói jogviszony alapján, hatóság vagy bíróság intézkedése folytán, a szakképzés keretében, a szolgálati kötelezettség teljesítése, vagy a településen székhellyel vagy telephellyel rendelkező, vagy a Htv. 37. §-ának (2) bekezdése szerinti tevékenységet végző vállalkozó esetén vállalkozási tevékenység vagy ezen vállalkozó munkavállalója által folytatott munkavégzés céljából az önkormányzat illetékességi területén tartózkodó magánszemély;

d) aki önkormányzat illetékességi területén lévő üdülő tulajdonosa vagy bérlője, továbbá a használati jogosultság időtartamára a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag, illetőleg a tulajdonos, a bérlő hozzátartozója, valamint a lakásszövetkezet tulajdonában álló üdülő használati jogával rendelkező lakásszövetkezeti tag használati jogosultságának időtartamára annak hozzátartozója.





III. Helyi iparűzési adó


4. §


(1) Adóköteles az önkormányzat illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett vállalkozási tevékenység (továbbiakban: iparűzési tevékenység).

(2) Az adó alanya a vállalkozó.

(3) Az adó mértéke:

  • állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adóalap 1,4 %-a.
  • az ideiglenes iparűzési tevékenység esetén 2.000.- Ft/nap.


IV. Záró rendelkezések


5. §


(1)  E rendelet 2015. február 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi iparűzési adóról szóló 4/2003. (III.3.) valamint az idegenforgalmi adóról szóló 21/2008. (IX.16.)  számú rendelet.