Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról

Hatályos: 2016. 07. 13- 2016. 08. 31

Váralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a.) pontjában és (2) bekezdésében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 10/2013. (VII.18.) önkormányzati rendelet 29. § (2) bekezdés 6. pontja alapján a Pénzügyi és Vagyonnyilatkozatokat Kezelő Bizottság továbbá a Környezetvédelmi és Területrendezési Bizottság véleményének kikérése után a következőket rendeli el:


I. fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


  1. A rendelet célja


1.§ A rendelet meghatározza Váralja Község Önkormányzata által biztosított szociális ellátások formáit, az ellátásokra való jogosultság feltételeit, az igénybevétel módját és az ellenőrzés szabályait.

2. A rendelet hatálya


2.§ (1) A rendelet hatálya azon személyekre terjed ki, akik lakó vagy tartózkodási helyük Váralján van és a településen életvitelszerűen tartózkodnak.


3. Eljárási rendelkezések


3.§ (1) A települési támogatásra való jogosultság megállapítása kérelemre vagy hivatalból indul. A települési támogatások iránti kérelmet a Rendelet 1-10. melléklete szerinti nyomtatványon, a Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (továbbiakban: Hivatal) kell benyújtani.


(2) A személyes gondoskodásra irányuló kérelmet Bonyhádi Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ (továbbiakban: Gondozási Központ) vezetőjénél, illetve az Őszikék Szociális Intézmény (továbbiakban: Őszikék Otthon) vezetőjénél  kell benyújtani. A személyes gondoskodás szóban és írásban is kérelmezhető. A kérelmet lehetőség szerint írásban, az Intézmény által biztosított nyomtatvány alapján kell benyújtani az Intézmény székhelyén, illetve telephelyein. Kérelmek szóban az Intézmény székhelyén adhatók elő. Ebben az esetben az intézmény által készített formanyomtatványt a szolgálatban levő szociális segítő tölti ki, két tanú aláírásával hitelesíti. Az ellátás igénybevételét megelőzően a 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet (továbbiakban: SZCSM rendelet) szerinti jövedelemnyilatkozatot, a szükséges jövedelemigazolásokkal együtt, valamint az SZCSM rendelet 1. melléklete szerinti, az egészségi állapotra vonatkozó igazolást kell benyújtani.


(3) A települési támogatások esetében - a kérelemre indult eljárásban – az igénylő a saját és családja jövedelmi viszonyait a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelme alapján köteles igazolni, valamint a vagyoni helyzetéről a Rendelet 8. melléklete alapján nyilatkozni. A kérelmezőnek a kérelem benyújtásakor be kell mutatnia a személyi iratait (személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya).


(4) A kérelemhez elő kell adni mindazokat a tényeket és körülményeket, amelyek a szociális ellátásra jogosultság alapjául, indokként szolgálnak. Az előadott tényekről és körülményekről a Hivatal ügyintézője, az intézmény közalkalmazottja vagy megbízottja környezettanulmány során tájékozódhat, megállapításait írásban rögzíti.


(5) A Hivatal külön megkeresés útján köteles beszerezni a kérelmező kereseti igazolását, ha alapos okkal arra lehet következtetni, hogy a becsatolt igazolás, ill. nyilatkozat valótlan adatot tartalmaz.


(6) Ha a települési támogatás folyósításának időtartama alatt a támogatott anyagi, szociális és lakáskörülményeiben változás következik be, azt a változás bekövetkezésétől számított 15 napon belül köteles a Hivatalhoz bejelenteni.


(7) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett szociális ellátást – a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szoc.tv.) 17. § (1)-(6) bekezdése alapján - meg kell téríteni.


II. fejezet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS


4.§ Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete az arra rászorulóknak a Szoc.tv.45.§- a alapján települési támogatást nyújt, ha a kérelmező megfelel a Rendeletben foglalt feltételeknek, valamint nincs a Szoc.tv. 4.§ (1) bekezdés b), ba) és bb) pontja szerinti vagyona.

(2) A 6.§ és 7.§ alapján megállapított települési támogatás esetében a vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.



4. Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


5.§ (1) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás a szociálisan rászoruló személyek részére a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott hozzájárulás.


(2) A kérelmező támogatásra jogosult, ha a háztartásnak igazoltan van lakbér, albérleti, vagy közüzemi díjfizetési kötelezettsége.


(3) Kérelmet a Rendelet 7. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani, amelyhez csatolni kell a háztartás - a kérelem benyújtását megelőző hónapban keletkezett - közüzemi számláit, valamint bérleti jogviszony fennállása esetén a bérleti szerződést, valamint a benyújtást megelőző egy hónap jövedelemigazolását.


(4) A támogatás 2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig terjedhet, amely a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, egy év időtartamra.


  1. (5) A támogatás összege a következők szerint állapítható meg. egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 5.000 Ft.
  2. egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 4.000 Ft.
  3. egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 3.000 Ft.
  4. egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.500 Ft.
  5. egyszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.000 Ft.


 (6) A lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás az ügyfél kérelmére, a kérelem benyújtásának hónapja utolsó napjával megszűnik.


(7) Amennyiben a támogatás ideje alatt, a háztartás három havi tartozást halmoz fel, a támogatást meg kell szüntetni.


(8) A támogatás természetbeni formában is nyújtható. Ebben az esetben a megállapított összeget az önkormányzat közvetlenül a szolgáltató számlájára utalja.


(9) A támogatás azok számára állapítható meg, akik a benyújtás időpontjában nem jogosultak a 2015. január 1. előtt megállapított lakásfenntartási támogatásra.


(10) A háztartások egy főre jutó jövedelmének meghatározásánál a Szoc.tv. 4.§ (1) bek. e) és f) pontjai az irányadók.


(11) A támogatás összege nem haladhatja meg a számlával igazolt kiadások összegét azzal, hogy az ügyfél évente két alkalommal kérheti, illetve a hivatal kezdeményezheti a határozat felülvizsgálatát.  


5. Ápoláshoz nyújtott települési támogatás


6.§ (1) Az önkormányzat a 18. életévét betöltött, tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végző - a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerinti - hozzátartozót települési támogatásban részesítheti, amennyiben a kérelmező nem részesül a járási hivatal által megállapított ápolási díjban és a család egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át.


(2) A támogatás havi összege 21.400 Ft, amely a benyújtás napjától, egy év időtartamra állapítható meg.


(3) Az ápoláshoz nyújtott települési támogatás iránti kérelem, a Rendelet 6. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(4) Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha egymást követő két alkalommal történt ellenőrzés során megállapítható, hogy az ápolást végző személy egyik ellenőrzési napon sem gondoskodott az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzet kialakulásának megelőzéséről.


(5) A (4) bekezdésben foglalt kötelezettségek teljesítését a Hivatal megkeresése alapján, az Őszikék Otthon ellenőrizheti. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyvet az intézmény haladéktalanul, de legkésőbb 10 munkanapon belül megküldi a Hivatalnak.


6. Iskolakezdéshez nyújtott települési támogatás


7.§ (1) Iskolakezdési célra települési támogatás nyújtható a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben nem részesülőknek, illetve a más formában ingyenes tankönyvre nem jogosult gyermekek részére, akik nappali tagozaton tanulnak és az igénylés benyújtásakor a 25. életévüket nem töltötték be.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 5. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege gyermekenkét 5.000 Ft-ig terjedhet.


7. Fiatalkorúak és időskorúak települési támogatása[1]

7/A§ A 14. életévüket be nem töltött és a 70. életévüket betöltött állampolgárok részére az önkormányzat évente egy alkalommal, minden év december 20. napjáig, természetbeni támogatásként 2.000 Ft értékű vásárlási utalványt biztosít.

[2]7/B§ Váralja Község Önkormányzata a Váralján bejelentett lakóhellyel rendelkező és általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek nyári táborozásához személyenként, napi 2.000 Ft támogatást biztosít.

 


8. Rendkívüli települési támogatás[3]


8.§ (1) Rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén 250 %-át, valamint nincs a Szoc.tv. 4.§ (1) bekezdés b), ba) és bb) pontja szerinti vagyona.


(2) A 9.§, és a 10.§ alapján megállapított rendkívüli támogatás esetén jövedelmi viszonyokat és vagyoni helyzetet nem kell vizsgálni.


Vis maior települési támogatás


9.§ (1) Elemi kár, ipari szerencsétlenség vagy más – a kérelmező önhibáján kívül - bekövetkezett vis maior helyzet esetén az érintett személynek vagy családnak 200.000,- Ft-ig terjedő azonnali és visszatérítendő vagy azonnali vissza nem térítendő rendkívüli támogatás nyújtható.  Az önkormányzat a támogatást természetben, a károk helyreállításához szükséges anyagok és munkaerő biztosításával is nyújthatja.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 1. melléklete alapján lehet benyújtani.


(3) A támogatásban részesülő személlyel megállapodás keretében kell részletesen rögzíteni a támogatás összegét, formáját, a visszatérítés szabályait, az elszámolási kötelezettséget.


(4) A visszatérítendő támogatást 5 éven belül kell visszafizetni.


(5) A visszatérítendő és vissza nem térítendő támogatásban részesülő személy tételes számlák benyújtásával – a megállapító határozat átvételétől számított 90 napon belül - köteles elszámolni. Amennyiben az elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a számlával nem igazolt támogatást köteles a megállapodásban foglaltak szerint visszafizetni.


Temetéshez nyújtott települési támogatás


10.§ (1) Rendkívüli települési támogatás állapítható meg annak a személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott. 


(2)  A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 2. melléklete alapján lehet benyújtani, amihez csatolni kell az eredeti halotti anyakönyvi kivonatot és a temetés költségeiről szóló – a kérelmező nevére a temetkezési szolgáltató által kiállított – számla eredeti példányát.


(3) A támogatás összege 14.000 Ft.


(4) Az önkormányzat a támogatást közvetlenül, a temetési szolgáltatóhoz is kifizetheti, az önkormányzat nevére kiállított számla alapján.


(5) Nem állapítható meg temetéshez nyújtott rendkívüli települési támogatás annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló 1994. évi XLV. törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.


Létfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


11.§ (1) Azok részesülhetnek létfenntartási célra nyújtott rendkívüli települési támogatásban, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 3. melléklete alapján lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege 10.000 - Ft-ig terjedhet, amely évente többször megállapítható.

(4)[4] A támogatás természetbeni formában, tűzifa vásárlás céljára is megállapítható október 1. és december 31. közötti időszakban. E célra nyújtott támogatás 20.000 Ft-ig terjedhet. A támogatás felhasználását a támogatott a határozat kézhezvételétől számított 30 napon belül köteles a nevére kiállított számlával igazolni. Amennyiben a támogatott az e bekezdésben foglaltak szerint a támogatás felhasználását nem igazolja, úgy a támogatási összeget az önkormányzat részére vissza kell fizetnie.



Gyógyszerkiadáshoz nyújtott települési támogatás


12.§ (1) Azok igényelhetnek gyógyszerkiadáshoz nyújtott rendkívüli települési támogatást, akik – a járási hivatal határozata alapján - nem jogosultak közgyógyellátásra és a gyógyszerkiadásaik létfenntartásukat veszélyeztetik.


(2) A támogatás iránti kérelmet a Rendelet 4. melléklete szerinti nyomtatványon lehet benyújtani.


(3) A támogatás összege 5.000 Ft-ig terjedhet és évente több alkalommal is megállapítható.


9. Köztemetés[5]


13.§ (1) Váralja Község Önkormányzata a Szoc.tv. 48.§-a alapján gondoskodik az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetéséről.


(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól mentesülhet, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át.


(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés összege 140.000 Ft.


III. fejezet

SZEMÉLYES GONDOSKODÁST NYÚJTÓ ELLÁTÁSOK


10. Személyes gondoskodást nyújtó intézmények[6]


14.§ (1) Váralja Község Önkormányzata a Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ Fenntartó Társulás által fenntartott Bonyhádi Szociális Alapszolgáltatási Központként Működő Gondozási Központ (székhelye: Bonyhád, Perczel u. 29. rövidített neve: Bonyhádi Gondozási Központ) és a Váralja Község és Nagymányok Város Szociális Intézményeinek Intézményfenntartó Társulása által fenntartott Őszikék Szociális Intézmény (székhelye: 7354, Váralja Kossuth Lajos u. 129.) keretein belül biztosítja a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat.


[7]



11. Alapellátások[8]


15.§ [9]


(2) Étkeztetés (székhely: Váralja Kossuth L., 129.) keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik a Váraljai Őszikék Szociális Intézmény, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen:

            a.) koruk,

            b.) egészségi állapotuk,

            c.) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

            d.) szenvedélybetegségük, vagy

            e.) hajléktalanságuk miatt.


(3) Házi segítségnyújtás (székhelye: Váralja, Kossuth L. u. 129.) keretében gondoskodik a Váraljai Őszikék Szociális Intézmény:

a) azokról az időskorú személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek és róluk nem gondoskodnak,

b) azokról a pszichiátriai betegekről, fogyatékos személyekről, valamint szenvedélybetegekről, akik állapotukból adódóan az önálló életvitellel kapcsolatos feladataik ellátásában segítséget igényelnek, de egyébként önmaguk ellátására képesek, azokról az egészségi állapotuk miatt rászoruló személyekről, akik ezt az ellátási formát igénylik,

c) azokról a személyekről, akik a rehabilitációt követően a saját lakókörnyezetükbe történő

visszaillesztés céljából támogatást igényelnek önálló életvitelük fenntartásához


(4) Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (telephelye: Bonyhád, Szabadság u.2.) keretében a Bonyhádi Gondozási Központ az Szoc.tv. 65. §-a szerinti napi 24 órás készenléti szolgálat biztosításával gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek.

        

(5) [10]


12. Szakosított ellátások[11]


16.§ (1)  Az önkormányzat szakosított ellátásként az Idősek Otthonában ápolást, gondozást nyújt a Váraljai Őszikék Szociális Intézmény útján biztosítja.


(1) Az Idősek Otthona ápolást, gondozást nyújtó intézmény. Gondoskodik az önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képes személyek napi legalább háromszori étkeztetéséről, szükség szerint ruházattal, illetve textíliával való ellátásáról, mentális gondozásáról, egészségügyi ellátásáról, lakhatásáról. (továbbiakban: teljes körű ellátás), feltéve, hogy ellátásuk más módon nem oldható meg.


(2) A szolgáltatás célja, hogy az Idősek Otthona az ellátásra jogosult személyeknek a jogszabályban meghatározott teljes körű ellátást biztosítson, akiknek koruk, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt otthonukban, illetve hozzátartozóik által nem megoldható, gondozási szükségletük meghaladja a napi 4 órát. Azoknak az idős személyeknek az ápolása, gondozása, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaguk ellátására nem vagy csak folyamatos segítséggel képesek.


(3) Felvehető az a 18. életévét betöltött személy is, aki betegsége miatt nem tud önmagáról gondoskodni.


(4) Az intézmény biztosítja az ellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételeket: napi huszonnégy órás szolgálatot, egészségügyi ellátást, lakhatást, személyi tisztálkodási, étkezési lehetőséget, környezet, ruházat tisztántartását, közösségi együttlétre és látogatók fogadására alkalmas helyet, mentálhigiénés ellátást.


13. Intézményi jogviszony[12]


17.§ (1) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselője kérelmére történik. A kérelmet az intézmény vezetőjénél kell benyújtani.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátások igénybevételéről az intézményvezető dönt.


(3) Az intézmény vezető döntését sérelmező igénylő, illetve törvényes képviselője a vitatott döntésről szóló értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a Fenntartóhoz fordulhat jogorvoslatért.


(4) A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéről az intézményvezető megállapodást köt az ellátást igénybe vevővel, amelyben meg kell határozni:

  1. az igénybevett ellátást
  2. az igénybevevő természetes személyazonosító adatait
  3. az ellátás kezdetének időpontját
  4. az intézményi ellátás időtartamát (a határozott vagy határozatlan időtartam megjelölését)
  5. az igénybevevő számára nyújtott szolgáltatások részletes tartalmát
  6. a személyi térítési díj megállapítására, fizetésére vonatkozó szabályokat, amennyiben az ellátás térítési díj-fizetési kötelezettséggel jár
  7. az alapszolgáltatások körébe nem tartozó szolgáltatások térítési díját
  8. panasz esetén a jogorvoslati lehetőséget
  9. az intézményi jogviszony megszűnésének és megszüntetésének eseteit.


(5) Külön eljárásban biztosítható az ellátás, ha

a)         az igénybe vevő önmaga ellátására teljesen képtelen és nincs olyan hozzátartozója, aki az ellátásáról gondoskodna,

b)         a háziorvos, kezelőorvos szakvéleménye szerint soron kívüli szolgáltatás biztosítása indokolt,

c)         az igénybe vevő szociális helyzetében, egészségi állapotában olyan kedvezőtlen változás következett be, ami az ellátást indokolja,

d)        az igénybe vevő kapcsolata a vele együtt élő hozzátartozójával, eltartójával helyrehozhatatlanul megromlott és az ellátása így nem biztosított.


(6) Külön eljárás nélkül biztosítható az ellátás, ha a kért szolgáltatás hiánya az igénylő életét vagy testi épségét veszélyezteti. Az írásos kérelmet és jövedelemigazolást ebben az esetben is mellékelni kell. Különösen indokolt az igény, ha a kérelmező egyedül él és önmaga ellátásában segítségre szorul.


(7) A jogosultak érdekvédelmére vonatkozó részletes szabályokat az intézmény szervezeti és működési szabályzata, valamint házirendje határozza meg.


(8) Megszűnik az intézményi jogviszony a Szoc.tv. 100.§-104.§-ban meghatározott esetekben. Az ellátás megszüntetése az intézményvezető hatásköre. Az ellátás megszüntetéséről írásban értesíti az ellátásban részesültet.


14. A személyes gondoskodást nyújtó intézmények ellenőrzése[13]


18.§ (1) A Fenntartó ellenőrzi a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények működését, szakmai programjának végrehajtását, az ellátások szervezését, kivizsgálja az intézmény által biztosított szolgáltatások elleni panaszokat.


(2) A személyes gondoskodást nyújtó intézmény vezetője évente egy alkalommal beszámol a Fenntartónak az intézmény működéséről, szakmai munkájáról.


15. Intézményi térítési díjak[14]


19.§ (1) A fenntartó a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként térítési díjat (intézményi térítési díj) állapít meg. Az intézményi térítési díjat szolgáltatásonként kell meghatározni. Az intézményi térítési díj összege nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.


(2) Az intézményekben nyújtott egyes ellátásokért, az azt igénybe vevők térítési díjat fizetnek. (személyi térítési díj) A személyi térítési díjat utólag, a teljesített naptári hónap lezárását követő hó 10. napjáig kell megfizetni. A szociális alapszolgáltatás személyi térítési díjának megállapításánál:

a) a szolgáltatást igénybe vevő személy rendszeres havi jövedelmét,

b) kiskorú igénybe vevő esetén a családban egy főre jutó rendszeres havi jövedelmet kell figyelembe venni.

Tartós bentlakásos intézményi ellátás esetén az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj meghatározása során meg kell állapítani az ellátást igénylőre vonatkozó jövedelemhányadot.

(3) A személyi térítési díj nem haladhatja meg az intézményi térítési díj összegét.

Ingyenes ellátásban kell részesíteni:

a) aki jövedelemmel nem rendelkezik,

b) bentlakásos ellátás esetében az a) pontban foglaltakon túlmenően jelzálog alapjául szolgáló vagyona nincs.

(4) Az intézményvezetőnek a térítési díj megállapítása során vizsgálni kell, hogy a kérelmező a Szoc.tv. 3. § (3) bekezdés a.) pont hatálya alá  tartozik-e. A jövedelmi és vagyon viszonyok igazolása során figyelembe kell venni jelen rendelet 4. §-ában foglaltakat is. A térítési díjat a hazai és külföldről származó jövedelem együttes figyelembevételével kell meghatározni.

(5) A személyi térítési évente kétszer vizsgálható felül és változtatható meg a Szoc. tv. szociális térítési díj felülvizsgálatára vonatkozó rendelkezései alapján.

(6) Az intézményi, illetve az ellátottak által fizetendő személyi térítési díjakat a Rendelet 11-16. mellékletei tartalmazzák.

Az intézményvezető a mellékletekben meghatározott térítési díj 50%-áig terjedő térítési díjkedvezményt vagy térítési díjmentességet adhat akkor, ha az igénybevevő életkörülményeiben kedvezőtlen változás következett be. Különösen kedvezőtlen változás az elemi kár, lakásában bekövetkezett súlyos kár (pl. csőtörés) egészségi állapotrosszabbodás. A térítési díjkedvezmény vagy díjmentesség legfeljebb 6 hónapra adható.


(7) A szociális étkeztetés rászorultsági feltétele különösen, hogy a szociális étkeztetést igénylő:

  1. 60 éven felüli,

b) orvosi igazolás alapján (háziorvos, vagy szakorvos) mások gondozására, ellátására szorul,

c) szakorvosi igazolással alátámasztott fogyatékosságban, pszichiátriai vagy szenvedélybetegségben szenved,

d) a népesség-nyilvántartás, illetve környezettanulmány alapján hajléktalannak minősül,

e) hadirokkant .

V. fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


16. Átruházott hatáskörök[15]


20.§ (1) A Rendeletben meghatározott szociális ellátások közül a Képviselő-testület a hatáskörét a települési támogatások esetében a Polgármesterre ruházza át.


(2) A Polgármester írásban köteles havonta beszámolni a Képviselő-testületnek az átruházott hatáskörben hozott döntéseiről.


17. Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések[16]


21.§ (1) A Rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba.


(2) A Rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, hatályát veszti Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 14/2013 (XII.11.)  sz. önkormányzati rendelete.



Váralja, 2015. február 12.




     Sziebert Éva                                  Dr. Puskásné Dr. Szeghy Petra

                             polgármester                                                   jegyző




Kihirdetve:


Váralja, 2015. február


    Dr. Puskásné Dr. Szeghy Petra

jegyző

[1]

Beiktatta Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 1.§-a. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[2]

A rendelet szövegét a 9/2013 (V.24.) önkormányzati rendelet 1.§-a módosította. Hatályos: 2016. május 25-től

[3]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (1) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[4]

Beiktatta Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 3.§-a. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[5]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (2) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[6]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (3) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[7]

Hatályon kívül helyezte az 1/2016 (I.27.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatálytalan: 2016. február 1-től

[8]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (4) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[9]

Hatályon kívül helyezte az 1/2016 (I.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2016. február 1-től

[10]

Hatályon kívül helyezte az 1/2016 (I.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2016. február 1-től

[11]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (5) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[12]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (6) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[13]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (7) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[14]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (8) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[15]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (9) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.

[16]

Módosította Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 8/2015(IX.17.) önkormányzati rendelete 2.§ (10) bekezdése. Hatályos: 2015. szeptember 17-től.