Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 01

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 31.) önkormányzati rendelete

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I.31.) önkormányzati rendelete a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.01.

Váralja Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Váraljai Német Nemzetiségi Önkormányzattal történt egyeztetést követően a helyi közművelődési feladatok ellátásáról a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Váralja Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási működő közösségi színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

(2) E rendelet hatálya kiterjed továbbá mindazokra a magánszemélyekre is, amelyekkel az Önkormányzat közművelődési megállapodást köt, vagy akiket más hasonló módon támogat.

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a művelődő közösségek létrejöttéének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára történő helyszín biztosítása megvalósítása céljából a közművelődési alapszolgáltatást az alábbiak szerint biztosítja:

a) Az Önkormányzat Közösségi Színterek fenntartása útján biztosítja a rendszeres és alkalomszerű művelődési és közösségi tevékenységek végzéséhez alkalmas helyszínt, mely lehetővé teszi:

aa) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek és hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását,

ab) az egyetemes, a nemzeti és más kisebbségi kultúra megismertetését, tárgyi és szellemi értékeinek gyarapítását, az ünnepek kultúrájának gondozását,

ac) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét – különös tekintettel a kiemelkedő értékeket felmutató művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére,

ad) az iskolarendszeren kívüli képzések, munkaerő piaci képzések, a felnőttoktatás egyes formáinak intézményesülését a közművelődés feladatrendszerében,

ae) az alap-, és a középfokú oktatási intézmények tanórán kívüli közművelődési munkáját, művészeti csoportjainak, szakköreinek, hagyományápoló tevékenységét,

af) a helyi társadalom kapcsolatrendszerét, közösségi életét, érdekérvényesítését,

ag) helyi kulturális nyilvánosság, tájékoztatás fejlesztését,

ah) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez szükséges feltételek biztosítását

b) Az Önkormányzat a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket termet a település rendezvényein, valamint a partnertelepülések programjain.

c) Az Önkormányzat Fórumot szervez a művelődő közösségek, helyi civil szervezetek vezetőinek részvételével, ahol lehetőséget biztosít számukra, hogy megfogalmazzák az önkormányzat közművelődési feladatellátásával kapcsolatos észrevételeit, javaslatait 4.) A Közösségi Színterek használatának feltételeit az Önkormányzat a rendelet 1. számú mellékletében rögzíti.

d) A Közösségi Színterek használatának feltételeit az Önkormányzat a rendelet 1. számú mellékletében rögzíti.

(2) Az Önkormányzat az alapszolgáltatások megszervezéséhez készített éves szolgáltatási terv elfogadásáról a tárgyév március 1 napjáig dönt.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatellátásának szervezeti keretei és a feladatok ellátásának formája, módja

3. § Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az alábbi Közösségi Színterek működtetésével látja el:

a) Feladatellátás székhelye: Jánosi György Közösségi Ház, 7354 Váralja, Kossuth L. u. 100. további közösségi színterek:

b) Művelődési Ház (Váralja, Kossuth L. u. 130/B)

c) Népművészeti Ház (Váralja, Kossuth L. u. 140.)

d) Sport- és Ifjúsági Közösségi Tér Váralja, 572 hrsz.

e) Civil Ház Közösségi Tér Váralja,.Kossuth Lajos u. 94.

4. § Az önkormányzat közművelődési feladatait és annak ellátását biztosító Közösségi Színterek működtetéséhez szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításával kapcsolatban felmerülő kiadásokat az éves költségvetési bevételeiből biztosítja, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzat saját bevétele és a pályázatok útján e célra elnyert támogatás.

5. § (1) Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott feladati vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatást nyújthat a közművelődési célú tevékenységet végző civil szervezeteknek, magánszemélyeknek.

(2) Hatályát veszti Váralja Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődésről szóló 15/2019. (XII.12.) számú rendelete.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.