Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

Váralja Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01- 2022. 07. 01 00:01

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendelete

Váralja Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletének módosításáról

2022.07.01.

Váralja Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában, a 32. § (3) bekezdésében, a 45. §. (1) bekezdésében, a 92. § (1) bekezdésében és a 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban :Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el

1. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 7/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„7/B. § (1) Váralja Község Önkormányzata a Váralján bejelentett lakóhellyel rendelkező és általános iskolában tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek táborozásához személyenként, napi 2.500 Ft támogatást biztosít. A támogatás összege évente legfeljebb 20.000 Ft lehet.

(2) A táborozási támogatást igénybevevőnek a támogatás felhasználását a rendelet 17. melléklete szerinti nyomtatvány benyújtásával kell igazolnia a határozat kézhezvételét követő 60 napon belül.

(3) ) A támogatási cél meghiúsulása, illetve a támogatás felhasználásának igazolása elmulasztása esetén a kérelmező köteles a támogatás összegét az Önkormányzat részére visszafizetni.”

2. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete a következő alcímmel egészül ki:

Felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjtámogatás

7/I. § (1) Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjtámogatásban részesülhetnek azok a Váralja Község közigazgatási területén lakóhellyel rendelkező felsőoktatási hallgatók, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat. A támogatás mértékének meghatározása az önkormányzat költségvetési rendeletében meghatározott keretösszeg terhére, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Korm. rendelet 21. §-ban meghatározott szociális helyzet figyelembevételével történik. A támogatás legfeljebb egy tanév időtartamára – 10 hónap – állapítható meg.

(2) A Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjtámogatás iránti kérelmet a Közös Önkormányzati Hivatal Váraljai Kirendeltségére kell benyújtani a rendelet 16. melléklete szerinti nyomtatványon minden év október 15. napjáig, illetve keresztféléves képzés esetén február 15. napjáig. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező családjának jövedelmét igazoló dokumentumokat, valamint a hallgatói jogviszonyt igazoló dokumentumot.

(3) A támogatás odaítéléséről az Önkormányzat Képviselő-testülete dönt. A támogatott hallgatóval az önkormányzat támogatási szerződést köt.

(4) A támogatásban részesülőnek a hallgatói jogviszony megszűnését, illetve a lakóhely megváltozását 5 munkanapon belül az önkormányzatnak írásban be kell jelentenie.

(5) A hallgatói jogviszony megszűnése, illetve a lakóhely adott település közigazgatási területén történő megszüntetése esetén a támogatást a jogosultság megszűnésének időpontjával meg kell szüntetni.

(6) Nem részesülhet támogatásban az a hallgató, aki Bursa Hunagrica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz nyújtott települési támogatásban részesül.”

3. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Elemi kár, ipari szerencsétlenség vagy más – a kérelmező önhibáján kívül - bekövetkezett vis maior helyzet esetén az érintett személynek vagy családnak 400.000,- Ft-ig terjedő azonnali és visszatérítendő vagy azonnali vissza nem térítendő rendkívüli támogatás nyújtható. Az önkormányzat a támogatást természetben, a károk helyreállításához szükséges anyagok és munkaerő biztosításával is nyújthatja.”

4. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás tüzelőanyag vásárlás céljára is megállapítható október 1. és december 1. közötti időszakban. Az e célra nyújtott támogatás összege 25.000 Ft és háztartásonként csak egy támogatás nyújtható. A támogatás felhasználását a támogatott a határozat kézhezvételétől számított 90 napon belül köteles a nevére kiállított számlával igazolni. Amennyiben a támogatott az e bekezdésben foglaltak szerint a támogatás felhasználását nem igazolja, következő évben a kérelme benyújtásánál e célra, számára támogatás nem állapítható meg.”

5. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 15. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az Őszikék Szociális Intézmény szociális étkeztetés keretében, azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről gondoskodik elvitellel, vagy kiszállítással, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani különösen:)

„a) 60 év feletti kor,

6. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A szolgáltatás célja, hogy az Idősek Otthona az ellátásra jogosult személyeknek a jogszabályban meghatározott teljes körű ellátást biztosítson, akiknek koruk, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt otthonukban, illetve hozzátartozóik által nem megoldható, az ellátást igénybevevő részére megállapított gondozási szükséglet III. fokozatú. Azoknak az idős személyeknek az ápolása, gondozása, akiknek egészségi állapota rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényel, önmaguk ellátására nem vagy csak folyamatos segítséggel képesek.”

7. § (1) A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 11. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete a 2. melléklet szerinti 16. melléklettel egészül ki.

8. § Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete „Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázathoz nyújtott települési támogatás” alcíme.

9. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

11. melléklet

2. melléklet

16. melléklet