Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 28- 2023. 04. 01

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.28.

Váralja Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX.. törvény 13. § (1) bekezdés 8.a pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény a 92. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet (továbbiakban :Rendelet) módosításáról a következőket rendeli el:

1. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 5. § (4) bekezdés a)–e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A támogatás 2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig terjedhet, amely a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, egy év időtartamra.)

„a) ) A támogatás összege a következők szerint állapítható meg. egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 100%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 5.000 Ft.
b) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 4.000 Ft.
c) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 200%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 3.000 Ft.
d) egy vagy többszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 250%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.500 Ft.
e) egyszemélyes háztartásban, ha az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300%-át nem haladja meg, a támogatás havi összege 2.000 Ft.

2. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 6. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az önkormányzat a 18. életévét betöltött, tartósan gondozásra szoruló személy otthoni ápolását végző - a Ptk. 8:1. § (1) bekezdés 2. pont szerinti - hozzátartozót települési támogatásban részesítheti, amennyiben a kérelmező nem részesül a járási hivatal által megállapított ápolási díjban és a család egy főre számított havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 200%-át, egyedül élő esetén 250%-át.”

3. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 7/D. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az Őszikék Szociális Intézményben intézményi jogviszonnyal rendelkező, váraljai lakóhellyel rendelkező ellátottak részére, a rendszeres kiadásaik viseléséhez az önkormányzat havi rendszerességgel hozzájárulást biztosíthat, amennyiben az ellátott havi rendszeres jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének hétszeresét.

(2) A támogatás mértéke 42.750 Ft-ig terjedhet, amely a benyújtást követő hónap első napjától állapítható meg, egy év időtartamra.

4. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 7/E. § (5) és (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A kérelmező az önkormányzat részére a kérelem benyújtásával egyidejűleg köteles benyújtani az adás-vételi szerződést és a 30 napnál nem régebbi, tulajdoni lap másolatot, illetve lakás építése esetén, annak megépítéséről, az építésügyi hatóság által kiállított hatósági bizonyítványt

(6) A támogatott vállalja, hogy a támogatás folyósításától számított 5 évig, életvitelszerűen Váralján él, a településen állandó vagy tartózkodási helyet létesít. A kérelmező a támogatást a mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegben köteles visszafizetni az önkormányzat részére, amennyiben a kérelem elbírálását követő 5 éven belül az ingatlant - amelyre tekintettel a támogatást megítélték számára – elidegeníti, birtokából kikerül, vagy a lakcím nyilvántartás alapján megállapítást nyer, hogy lakó-,/tartózkodási hellyel a településen nem rendelkezik. Az ingatlan tulajdonjogának változását annak megtörténtétől számított 15 napon belül köteles írásban az önkormányzatnak bejelenteni.

5. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Rendkívüli települési támogatás akkor állapítható meg, ha a kérelmező családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, egyedül álló és egyedül élő esetén 300 %-át, valamint nincs a Szoc.tv. 4. § (1) bekezdés b), ba) és bb) pontja szerinti vagyona.

6. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A támogatás tüzelőanyag vásárlás céljára is megállapítható október 1. és december 1. közötti időszakban. Az e célra nyújtott támogatás egyszeri összege 30.000 Ft és háztartásonként csak egy kérelem nyújtható be. A támogatás felhasználását a támogatott a határozat kézhezvételétől számított 90 napon belül köteles a nevére kiállított számlával igazolni. Amennyiben a támogatott az e bekezdésben foglaltak szerint a támogatás felhasználását nem igazolja, következő évben a kérelme benyújtásánál e célra, számára támogatás nem állapítható meg.,”

7. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 13. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az eltemettetésre köteles személy a köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól mentesülhet, ha a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegét, egyedül élő esetén a szociális vetítési alap összegének 150 %-át.”

8. § A szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27..) önkormányzati rendelete 11. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

9. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. február 28-án lép hatályba.

(2) A 8. § és az 1. melléklet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

11. melléklet