Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (XI. 24.) önkormányzati rendeletének indokolása

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (XI. 24.) számú rendelete egyes önkormányzati rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról

Hatályos: 2009. 11. 24
Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2009. (XI. 24.) számú rendelete egyes önkormányzati rendeletek jogharmonizációs célú módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
2006. decemberében az Európai Parlament, illetve a Tanács elfogadta a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvet. A jogszabály 2006. december 28-án lépett hatályba, és rendelkezéseit a tagállamoknak 2009. december 28-ig kell átültetniük hazai jogszabályaikba. Az irányelv hazai végrehajtásából eredő feladatokról a 2055/2008. (V.9.) kormányhatározat rendelkezik.
Az irányelv megteremti annak lehetőségét, hogy az Európai Közösséget létrehozó Szerződésben lefektetett négy alapszabadság közül a szolgáltatás nyújtás szabad áramlása a gyakorlatban minél szélesebb körben megvalósulhasson. Az irányelv fő célja, hogy jelentősen csökkentse a jogi és adminisztratív korlátokat a szolgáltatások piacán. Az irányelv hazai jogba való átültetése a helyi önkormányzatokra is több feladatot határoz meg. Első lépésben meghatároztuk az irányelvvel érintett rendeletek körét, majd azokat átvizsgáltuk az alábbi szempontok szerint.
Vizsgálni kellett, hogy:
Az önkormányzati rendelet tartalmaz-e diszkriminatív rendelkezést, ki kell térni az adott korlátozás alóli mentességi, illetve kedvezményes esetek vizsgálatára, mivel ilyen szabályozás is lehet diszkriminatív. Amennyiben a rendelet tartalmaz ilyen rendelkezéseket, javaslatot kell tenni megszűntetésükre.
Az engedélyezési rendszerek, illetve korlátozó rendelkezések fenntartása szükséges-e, azaz indokolható-e az irányelv által elismert közérdekű céllal.
Az engedélyezési rendszerek, illetve korlátozások arányosak-e, nem túlzóak-e, vagy az adott közérdekű cél nem érhető-e el más módon. Az engedélyezések esetén szükséges vizsgálni, hogy az eljárási szabályok egyszerűek-e, biztosítják-e a gyors elbírálás lehetőségét, nem váltható-e ki egyszerűbb eljárással, pl. bejelentési kötelezettség előírásával.
A fenti munkákat az érintett rendeletek tekintetében elvégeztük. Az irányelv 44. cikkének (1) bekezdése kimondja, hogy a jogszabályban hivatkozni kell az irányelvre, így a harmonizált önkormányzati rendeleteket jogharmonizációs záradékkal kell ellátni, melynek szövege:
E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja”