Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 07
a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Váralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletében (továbbiakban: szociális rendelet) meghatározott települési támogatási formaként fiatalok és időskorúak települési támogatást állapított meg. Az Önkormányzat rendeletében biztosított támogatás szélesebb körben történő biztosítására ad lehetőséget az Önkormányzat költségvetésében rendelkezésre álló szociális keret, ennek alapján ez a támogatási forma a jogosultsági feltételek kiszélesítésével több időskorú, valamint a 14. év feletti (14 és 18 év közötti) fiatalkorú részére biztosítható az ellátás a településen, mely a családok számára jelentős segítséget jelentene.
A támogatási forma kiterjesztésével a 60. év feletti és a 18. év alatti váraljai lakosok részesülnének támogatásban. Ezáltal az idősebb korosztályból mintegy 60 fővel, a fiatal korosztályból (18 év alattiak) mintegy 29 fővel több személy részére van lehetőség támogatást nyújtani.
A szociális rendeletben került meghatározásra az önkormányzat, mint fenntartó által a személyes gondoskodás körébe tartozó szociális ellátások ellenértékeként fizetendő intézményi térítési díjak összege, mely nem haladhatja meg a szolgáltatási önköltséget.
A térítési díj emelésére vonatkozóan tett javaslatot az Őszikék Szociális Intézmény vezetője, melyet indokol a jelentős mértékű áremelkedés a nyersanyagok tekintetében továbbá az, hogy hosszú ideje nem került sor a térítési díjak emelésére.
A térítési díj emelésére az idősek otthona intézményi térítési díja tekintetében történ javaslat az intézményvezető részéről. A többi szolgáltatás tekintetében is történt önköltségnövekedés, de annak térítési díjban történő érvényesítésre nem érkezett javaslat.
A térítési díjakat a szociális rendelet 11. számú melléklete tartalmazza, a díjváltozás elfogadása esetén a rendelet ezen melléklete kerül módosításra.
A 603/2020. (XII.18.) kormányrendelet értelmében a térítési díjak emelésére 2021. december 31. napjáig nincs lehetőség. Az előterjesztésben szereplő térítési díj változás – amennyiben a kormányrendelet 2021. januártól lehetővé teszi a díjemelést – 2022. január 1. napjától kerülne érvényesítésre, a rendelet - a rendelkezésre álló információk és hatályos jogszabályok alapján - 2022. január 1. napjától lépne hatályba a térítési díjak tekintetében.
A rendelettervezet általános indokolása:
Az önkormányzat részére 2021. évben rendelkezésre álló szociális célú keret felhasználásának áttekintését követően megállapítható, hogy a képviselő-testület által szélesebb támogatotti kör részére biztosítani kívánt fiatalkorúak és időskorúak települési támogatás kifizetéséhez a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, így a támogatás részükre történő biztosításával jelentős anyagi segítséget tudnak nyújtani a lakosság jelentős részére.
A rendelet részletes indokolása:
Az 1. §-hoz
A fiatalkorúak és időskorúak települési támogatása tekintetében szélesebb jogosultsági lehetőségeket kíván az önkormányzat biztosítani azáltal, hogy a támogatást a 60. életévüket betöltött, valamint a 18. életévüket be nem töltött személyek részére történő támogatás nyújtásával.
2. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések