Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 07
a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Váralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelete rendelkezik a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről.
E rendelet tartalmazza a Váralja Község Önkormányzat által fenntartott köztemetőben érvényes temetkezési szabályokat, a temetkezési helyek típusait, valamint azok megváltásával kapcsolatos időtartamot és díjakat.
Az önkormányzat a Magyar Falu Program keretében elnyert pályázat útján tudta megvalósítani a temetőben egy urnafal kialakítását az elmúlt év során. Ilyen létesítmény korábban nem volt a település temetőjében, így a jelenleg hatályos rendelet megalkotása idején erre vonatkozó szabályok nem kerültek meghatározásra.
A kiépített urnafal használatba vételre alkalmas, így szükséges meghatározni annak tekintetében a megváltás időtartamát, valamint a díjat, hogy az önkormányzat annak rendelkezésre bocsátása esetén a hozzátartozók részére az erre vonatkozó díjat érvényesíteni tudja.
A rendelet korábbi mellékletében kerül feltüntetésre az újonnan kialakított urnatáblában lévő urnahelyek (fülék) megváltásának időtartama és díja.
Javasolja a képviselő-testületnek az előterjesztés megtárgyalását és a rendelet-módosítás elfogadását.
A rendelettervezet általános indokolása:
Az önkormányzat által 2014. évben megalkotott rendelet nem tartalmazott rendelkezést az elmúlt év során kialakításra került urnatáblában lévő urnahely megváltási időtartamára és díjára vonatkozóan, ezért a rendelet módosítás erre vonatkozó szabályokat határoz meg.
A rendelet részletes indokolása:
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat által létesített urnatáblában lévő urnahely megváltási időtartamát határozza meg.
2. §-hoz
A temetőben alkalmazandó díjtételekre vonatkozó 1. sz. melléklet módosításáról rendelkezik
3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.