Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2021. (IX. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használatról szóló 12/2013. (IX.2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 30
a közterület-használatról szóló 12/2013. (IX.2.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Váralja Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2021. június 24. napján megtartott ülésén felmerült az Önkormányzat által korábban a közterület használat tárgyában elfogadott 12/2013. (IX.2.) önkormányzati rendeletének módosítása, mely a településen történő mozgóárusítás tekintetében díjat határozott meg. A településen több szolgáltató végez mozgóárusító jelleggel tevékenységet, azonban mindössze egy nyújtott be közterület használatra vonatkozó engedélyt, mely alapján a közterület használati díj a rendelet alapján megállapításra került.
Általános indokolás
A rendelet elfogadását követő időszak tapasztalatai alapján megállapítást nyert, hogy a mozgóárusítás díjtétel alkalmazása nem felelt meg a rendelet alkotás során megfogalmazott várakozásnak, az abból származó bevétel az önkormányzat szempontjából elhanyagolható, továbbá a mozgóárusítói tevékenységet a településen végzők esetében 1 szolgáltató mutat díjfizetési hajlandóságot, valamint a díj megtéríttetése nem volt eredményes a mozgóárusítást végző szolgáltató többsége esetében.
Fentiek alapján célszerű e a mozgóárusítás tekintetében meghatározott díjtétel felülvizsgálata, illetőleg annak alapján rendeltből történő törlése.
A lakossági igény jelentős a mozgóárusítást végzők szolgáltatásai iránt, így ezen árusítási forma jövőbeni településen tartása iránti pozitív intézkedések megtétele – így a mozgóárusítás díjának megszűntetése- indokolt.
Részletes indokolás
1. § -hoz
A közterülethasználat díjtételeit tartalmazó melléklet kerül módosításra, mely a mozgóárusítás tekintetében nem tartalmaz közterülethasználati díjat.
2. §-hoz
Záró és hatályba léptető rendelkezések.