Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 09. 15
a szociális igazgatásról és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 4/2015. (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Váralja Községi Önkormányzat a szociális rendeletében meghatározott települési támogatási formaként iskoláztatási támogatást állapított meg. Az Önkormányzat rendeletében biztosított támogatás szélesebb körben történő biztosítására ad lehetőséget az Önkormányzat költségvetésében rendelkezésre álló szociális keret, ennek alapján ez a támogatási forma a jogosultsági feltételek kiszélesítésével több gyermek részére biztosítható a településen, mely a családok számára jelentős segítséget jelentene. A felsőoktatásban részt vevők részére nyújtott iskoláztatási támogatás mértékének emelését szükségessé teszi a magasabb költségek felmerülése a támogatottak körében.
A rendelettervezet általános indokolása:
Az önkormányzat részére 2021. évben rendelkezésre álló szociális célú keret felhasználásának áttekintését követően megállapítható, hogy a képviselő-testület által szélesebb támogatotti kör részére biztosítani kívánt iskoláztatási támogatás kifizetéséhez a pénzügyi fedezet rendelkezésre áll. A település lakossága által használt tüzelőanyagok típusának változatossága indokolttá teszi, hogy ne csak tüzifa, hanem más tüzelőanyag vásárlásra is igényelni tudják a szociálisan rászorulók, háztartásonként egy támogatás igényelhető.
A rendelet részletes indokolása:
Az 1. §-hoz
Az iskoláztatási támogatás tekintetében szélesebb jogosultsági lehetőségeket kíván az önkormányzat biztosítani, illetve a felsőoktatásban részt vevők részére magasabb összegű támogatás igénybevételét kívánja biztosítani.
2. §-hoz
Az óvodáztatási támogatás tekintetében a kérelem benyújtására hosszabb időtartam áll rendelkezésre az új szabályozást követően. A kérelem benyújtásának időtartama további 15 nappal meghosszabbításra kerül. Az óvodáztatási támogatás összegéről a költségvetési rendelet rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy évente a rendelkezésre álló pénzügyi források alapján kerüljön módosításra a támogatás mértéke.
A települési támogatás nyújtása a tüzelőanyag beszerzésére is kiterjed, nem kizárólag tüzifa beszerzés céljára lehet majd igénybe venni, háztartásonként egy kérelmező nyújthat be támogatási igényt.
3. §-hoz
A tüzelőanyag támogatás lehetősége nem csak tüzifára, hanem más tüzelőanyagra is igénybe vehető, háztartásonként egy kérelmező részéről.
4. §-hoz
Az intézményi, illetve az ellátottak által igénybe vett szolgáltatások utáni – a rendeletben megállapított térítési díjak tekintetében az intézményvezető díjkedvezményt vagy térítési díjmentességet adhat akkor, ha az igénybevevő életkörülményeiben kedvezőtlen változás következett be, a rendkívüli élethelyzet fennállásáig megállapítható.
5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezések.