Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XII. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Tolna Megyei Kormányhivatal TOB/22/715-1/2022. számú törvényességi felhívásában foglaltak alapján szükséges az Önkormányzat rendeletének módosítása az alábbiak szerint:
1. Az temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat a köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben rendelkezik. Továbbá a Ttv. 41. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg a köztemetőre vonatkozóan a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket, a temető, ravatalozó használatának szabályait, a temetési hely gazdálkodási szabályait, a sírhelye méretezést, a sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait, a temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját, továbbá a temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának rendjét.
Fentiek alapján az önkormányzatnak a Ttv. alapján nincs felhatalmazása arra, hogy a szociális temetést a temetőrendeletben szabályozza. Erre tekintettel az önkormányzati rendelet e tárgyú 17. §-ának, valamint a 2. számú mellékeltének hatályon kívül helyezése szükséges.
1. A Ttv. 40. § (2) bekezdése tételesen rendelkezik az önkormányzat temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatban felmerült költségeinek alapján megállapítható díjakról, melyek között szerepel a temetőbe való behajtás díja is. (Ttv. 40. § (2) bekezdés d) pont) Váralja Község Önkormányzat helyi rendelete ezen díjtételről nem rendelkezik, így szükség van az önkormányzat rendeletének kiegészítésére. (1. melléklet III.pont).
2. Az önkormányzat rendeletében szereplő „tilos” kifejezés használata nincs összhangban a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet 3. § (2) bekezdésének rendelkezésével, melyek pontosítása szükséges.
Továbbá a rendelet módosítása szükséges, hogy annak tagolása megfeleljen az IRM rendeletben foglaltaknak.
1. A törvényességi felhívásban foglaltak szerint szükség van az önkormányzat helyi köztemetőről szóló rendeletében meghatározott díjak évenkénti felülvizsgálatára a Ttv. 40. § (3) és (5) bekezdésének rendelkezései értelmében. E törvényi kötelezettség alapján kerül előterjesztésre a Képviselő-testület számára a temetődíjak felülvizsgálata tárgyban készült előterjesztés.