Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

Váralja község 2022. évi költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának rendjéről szóló 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 06. 29
Váralja község 2022. évi költségvetéséről és a költségvetés végrehajtásának rendjéről szóló 2/2022. (II. 25.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelettervezet általános indokolása:
Az önkormányzat a 2022. évben rendelkezésére álló szociális keret felhasználásával kíván külön támogatásként közvetlen támogatást biztosítani szociális alapon a felsőoktatásban részt vevő hallgatók részére külön megállapodás keretében egyedi döntés alapján.
A rendelet részletes indokolása:
Az 1. §-hoz
A fiatalkorúak és időskorúak települési támogatása tekintetében a táborozási támogatás esetén a támogatás felhasználását külön nyomtatvány benyújtásával szükséges igazolni.
2. §-hoz
A Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjtámogatást szabályozza, mint települési támogatás, melyet közvetlen a felsőoktatásban részt vevő hallgatók részére biztosít.
3. §-hoz
A rendkívüli települési támogatásként nyújtott vis maior támogatás eseténben a támogatás maximális összege megemelésre kerül, mivel ezen támogatást rendkívüli élethelyzet esetében nyújtja az önkormányzat, olyan kiadásokhoz, amelyek jelentős nagyságrendűek.
4. §-hoz
A létfenntartáshoz nyújtott települési támogatásként tüzelőanyag vásárlás céljára megállapítható támogatási mód esetében a támogatás felhasználását igazoló számla benyújtására hosszabb határidőt ad az önkormányzat, 90 napon belül van lehetőség elszámolni a határozat kézhezvételétől számítva.
5. §-hoz
A szociális étkeztetés tekintetében a jogosultsági feltételként meghatározott életkor összehangolására került sor a Rendelet 15. § (2) valamint a 19. § (7) a) pontja között.
6. §-hoz
A jogszabályi változások alapján szükséges a rendelet 16. § (3) bekezdése szövegének pontosítása az ápolási szükséglet tekintetében.
7. §
A rendelet 1. sz. mellékletének módosítása a térítési díj változást tartalmazza.
Az rendeletbe beillesztésre kerülő önkormányzati ösztöndíjtámogatás megállapítása iránti kérelem nyomtatványt tartalmazza.
8. §
Hatályát veszti a szociális igazgatás és szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló Váralja Község Önkormányzati Képviselő-testülete 4/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete 7/C. § (1)–(4) bekezdése.
9. §
A rendeletmódosítás hatályba lépésére vonatkozóan tartalmaz rendelkezést.