Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Váralja Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Váralja Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelete rendelkezik a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről.
E rendelet tartalmazza a Váralja Község Önkormányzat által fenntartott köztemetőben érvényes temetkezési szabályokat, a temetkezési helyek típusait, valamint azok megváltásával kapcsolatos időtartamot és díjakat.
1. Az temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 6. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat a köztemető esetében a temető használatának rendjéről önkormányzati rendeletben rendelkezik. Továbbá a Ttv. 41. § (3) bekezdése szerint a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg a köztemetőre vonatkozóan a temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi tárgyi és infrastrukturális feltételeket, a temető, ravatalozó használatának szabályait, a temetési hely gazdálkodási szabályait, a sírhelye méretezést, a sírjelek alkalmazását, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezését, a sírgondozás szabályait, a temetőben a kegyeleti közszolgáltatások feltételeit, a temetési hely megváltásának és újraváltásának díját, a temető-fenntartási hozzájárulás díját, illetve a létesítmények és az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételének díját, továbbá a temetési szolgáltatás és a temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának rendjét.
A Ttv. 40. § (3) és (5) bekezdésében foglalt rendelkezések értelmében az önkormányzat helyi köztemetőről szóló rendeletében meghatározott díjak évente felülvizsgálja.
A Képviselő-testület 2022. december 15. napján megtartott ülésén megtárgyalta a temetőben alkalmazott díjak felülvizsgálatára vonatkozó előterjesztést, mely alapján az 55/2022. (XII.15.)..számú határozatában úgy foglalt állást, hogy a temetőben alkalmazott díjak esetében díjemelést kíván alkalmazni. A díjmódosításra vonatkozó tervezet a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara részére megküldésre került. A Kamara nyilatkozatával egyetértett a tervezet díjváltozásokkal.
A Képviselő-testület 15/2022. (XII.15.) számú határozatával elfogadott tervezett díjváltozásnak megfelelően elkészült a köztemetők fenntartásáról és a temetkezésről szóló 11/2014. (XI.24.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló rendelet tervezet.